11
20 de tradiții unice de Paște, din lumea întreagă
Paștele este o sărbătoare celebrată în lumea întreagă. Pe lângă tradiții precum urmărirea iepurașului de Paște sau decorarea ouălor de Paște, există o mulțime de alte moduri în care oamenii marchează sărbătoarea.
Multe dintre aceste tradiții de Paște, din lumea întreagă, sunt încă pătrunse în ritualurile religioase pe care credințele creștine le folosesc pentru a sărbători învierea lui Isus – inclusiv unele dintre cele mai spirituale sărbători precum Săptămâna Mare și Postul Mare.
Tradiții unice de Paște, din întreaga lume
În schimb, alte tradiții de Paște din întreaga lume, totuși, se concentrează mai mult pe distracția de a avea un iepuraș generos care să se strecoare în casă, o dată pe an, pentru a ascunde ouăle de Paște și pentru a lăsa dulciuri de care se poate bucura întreaga familie. Iată ce tradiții de Paște există în lume.
A afla mai multe despre modul în care diferite religii, regiuni și comunități sărbătoresc Paștele nu numai că te poate ajuta să înțelegi mai multe despre sărbătoare în sine, dar îți poate oferi câteva idei noi, pe care, poate, dorești să încerci și să le încorporezi în propriile sărbători de familie. Iată 20 de tradiții, unice, de Paște, din întreaga lume.
1. America: șuncă și ouă de diavol
Mulți oameni din America se așează, de Paște, în jurul mesei încărcate cu alimentele preferate de sărbători, cum ar fi șunca și ouă de diavol (ouă umplute), potrivit Almanahului fermierului.
2. America: Bonete de Paște
O altă tradiție de Paște, tot din America, este purtarea bonetei de Paște. Această pălărie a devenit populară deoarece reprezintă un angajament de reînnoire atunci când este asociată cu haine noi de Paște.
Confecționarea bonetelor de Paște este un prilej pentru copiii care doresc să facă bricolaj. De fapt, la apogeul popularității lor în anii 1990, magazinele universale vindeau adesea truse pentru copii, care apoi își introduceau pălăriile la un concurs.
3. Australia și Noua Zeelandă: Hot Cross Buns
În Noua Zeelandă și în anumite părți ale Australiei, chiflele dulci (hot cross buns), decorate cu o cruce, sunt preferate de Paște. Țările insulare se bucură de aceste delicii de Paște.
4. Grecia: Doar ouă roșii
În Grecia, cei care sărbătoresc Paștele ortodox renunță la amestecul tipic de culori atunci când vine timpul să vopsească ouăle, concentrându-se în schimb pe o nuanță singulară: roșu.
Ouăle de culoare purpurie sunt de două ori simbolice, deoarece folosesc ouăle pentru a reprezenta renașterea și culoarea roșie pentru sângele lui Isus, marcând întoarcerea triumfală a fiului lui Dumnezeu.
5. Nord-Vestul Europei: Foc de tabără
În unele părți ale Europei, oamenii vor sărbători Paștele aprinzând un chibrit. În comunitățile din nord-vestul Europei este obișnuit să dai startul sărbătorii de două zile, care începe duminică, cu aprinderea unui foc de tabără.
Numite Focuri de Paște, acestea au fost, initial, aprinse pentru a ajuta la alungarea întunericul iernii. De-a lungul anilor, au devenit o modalitate distractivă pentru membrii comunității de a se reuni și de a sărbători primăvara care vine.
6. Etiopia: Devin vegan
În timp ce multe locuri din lume sărbătoresc Paștele încărcând masa cu multe alimente, unele specifice anotimpului, oamenii din Etiopia fac ceva puțin diferit și practică o perioadă de post asemănătoare Postului Mare în biserica occidentală.
Creștinii din regiune sărbătoresc „Fasika”, care este cuvântul amharic (o limbă afro-asiatică) pentru Paște și se referă la perioada de timp de 55 de zile care ține până la Duminica Paștelui. În acest timp, toate produsele din carne și animale nu sunt incluse în meniu până după slujba de duminică, când Faskia se încheie cu o sărbătoare, în familie, unde se mănâncă și de dansează.
A lua cina de Paște este, de fapt, mai important decât cina de Crăciun pentru acești creștini, motiv pentru care petrec atât de mult timp pregătindu-se pentru ziua cea mare.
7. Africa de Sud: Lunea de după Paște e sărbătoare
În unele locuri, cum ar fi Africa de Sud, există o sărbătoare suplimentară care urmează sărbătorilor de duminică, cunoscută sub numele de Lunea Paștelui. Luni după Paște a primit recunoașterea oficială în anii 1990, când guvernul a decis să acorde cetățenilor o zi liberă suplimentară cu prietenii și familia lor, pentru ca aceștia să aibă ceva timp, în plus, pentru a se recupera după toată distracția pe care o aveau în weekend.
8. Bermuda: Fac zmeie și le înalță la cer
Sărbătorirea Paștelui este o afacere de weekend pentru cei care locuiesc pe insula britanică Bermuda. Festivitățile încep cu Vinerea Mare KiteFest (Festival de Zmee), potrivit site-ului de călătorie al insulei Go to Bermuda.
9. Guatemala: Pun covoare colorate de exterior
Înainte de Săptămâna Mare, în Antigua, sudul Guatemalei, în oraș se acoperă străzile cu covoare colorate, ca pregătire pentru procesiunea din Vinerea Mare, potrivit Condé Nast Traveler.
10. Australia: Mănâncă figurine de ciocolată
Iepurii au o reputație proastă în Australia, unde sunt considerați mai mult dăunători, decât animale de companie, potrivit National Geographic. Acesta este motivul pentru care în 1991, Rabbit-Free Australia a lansat o campanie de înlocuire a iepurașului de Paște cu Easter bilby, un un fel de șobolan cu urechi de iepure.
S-ar părea că schimbarea a ajutat puțin imaginea iepurelui, deoarece multe companii produc acum, de Paște, aceste animăluțe de ciocolată, potrivit HuffPost, veniturile fiind în beneficiul animalelor pe cale de dispariție.
11. Italia: Adunare pentru focuri de artificii
În Florența, Italia, localnicii sărbătoresc o tradiție de Paște veche de 350 de ani, cunoscută sub numele de Scoppio del Carro, sau „explozia căruței”, care datează de la Prima Cruciadă, potrivit Visit Florence.
Un cărucior frumos ornat este încărcat cu artificii și apoi condus pe străzi de oameni îmbrăcați în costume colorate din secolul al XV-lea. Odată ce căruța ajunge la Dom, Arhiepiscopul Florenței aprinde un fitil, din interiorul bisericii, în timpul liturghiei de Paște, declanșând un foc de artificii plin de viață.
De asemenea, unele tradiții mexicane implică și artificii, cum ar fi cele care au loc în Sâmbăta Mare. Arderea lui Iuda este sărbătorită prin luarea unor figuri gigantice, din hârtie, ce îl reprezintă pe Iuda Iscarioteanul și umplurea lor cu artificii, astfel încât să poată fi aruncate în aer în piețele locale.
12. Finlanda: Se costumează în vrăjitoare
A te îmbrăca în vrăjitoare de Paște este o tradiție distractivă, la care participă copiii mici din Finlanda. Aceștia poartă haine colorate, au pistrui pictați pe obraji, de obicei în Duminica Floriilor în estul Finlandei și în Sâmbăta Mare în vestul Finlandei. Micile vrăjitoare merg din uşă în uşă, cu crenguţe de salcie decorate cu pene colorate şi hârtie creponată. Apoi recită o binecuvântare rimată menită să alunge spiritele rele, în schimbul unui ou de ciocolată.
În Joia Mare, în orașul medieval Verges, Spania, se joacă tradiționalul „dans al morții”. Toată lumea se costumează în schelete. Procesiunea se încheie cu schelete înspăimântătoare care poartă cutii cu cenuşă. Dansul macabru începe la miezul nopții și continuă timp de trei ore.
În Prizzi, Sicilia, „Abballu de daivuli” este o reprezentare a diavolilor din localnici purtând măști terifiante de zinc și îmbrăcați în robe roșii”, potrivit The Telegraph. Cei îmbrăcați în costum frământă cât de multe „suflete” pot (ceea ce înseamnă într-adevăr să-i facă să plătească pentru băuturi) înainte de după-amiaza când Fecioara Maria și Hristos cel înviat salvează ziua înlocuind diavolii cu îngerii.
13. Noua Zeelandă: Marea Vânătoare de Iepurași de Paște
La fel ca în Australia, Noua Zeelandă a găsit, de asemenea, o nouă modalitate de a-și rezolva problema iepurașului, animal pe care nu prea îl agreează.
Ei țin o Mare Vânătoare de Iepurași de Paște, în Alexandra, un oraș din districtul Central Otago. Scopul este reducerea populației de iepuri, care este o specie introdusă și afectează negativ biodiversitatea mediului. Iepurii sunt considerați dăunători în regiune, potrivit The Guardian.
14. Franța: Mănâncă o omletă uriașă
Nu uitați de furculiță și de pofta de mâncare dacă se întâmplă să vă aflați în orașul Haux, din sudul Franței, în Lunea Paștelui. În fiecare an, o omletă uriașă este servită în piața principală a orașului, potrivit Atlas Obscura. Și când spunem uriaș, ne referim la uriaș: omleta folosește mai mult de 15.000 de ouă și hrănește până la 1.000 de oameni.
Legenda spune că, pe vremea când Napoleon și armata sa călătoreau prin sudul Franței, s-au oprit într-un orășel și au mâncat omlete. Lui Napoleon i-a plăcut atât de mult acest preparat încât le-a ordonat orășenilor să adune ouă și să facă, a doua zi, o omletă uriașă pentru armata sa.
15. Corfu, Polonia, Ungaria și România: Aruncarea cu apă
În dimineața Sâmbetei Mare, pe insula grecească Corfu are loc tradiționala „aruncare cu oala”. Oamenii aruncă pe ferestre oale, tigăi și alte obiecte de lut, adesea, pline cu apă, care se prăbușesc pe stradă. Unii spun că obiceiul provine de la venețieni, care în ziua de Anul Nou obișnuiau să arunce pe fereastră toate obiectele lor vechi. Alții cred că aruncarea oalelor de lut salută primăvara, simbolizând noile recolte care vor fi adunate în noile vase ce vor fi cumpărate.
În Polonia, stropirea cu apă este o tradiție de Paște numită Lunea Umedă. Oamenii se adună în Lunea de după Paște pentru a încerca să se ude reciproc cu găleți cu apă, pistoale cu apă sau orice altceva pe care pot pune mâna. Legenda spune că fetele care sunt udate în Lunea Umedă se vor căsători în decurs de un an.
„Stropirea”, o tradiție populară de Paște, în Ungaria, dar și în România, în Lunea Paștelui. Băieții stropesc, jucăuși, cu parfum sau apă parfumată fetele, după ce au primit permisiunea de a face acest lucru și uneori chiar cer un sărut. Oamenii obișnuiau să creadă că apa are un efect de curățare, vindecare și inducere a fertilității.
16. Cehia: Decorarea ramurilor de salcie
Într-o tradiție unică, băieții cehi leagă panglici de crengi de salcie, în Lunea de Paște, și „biciuiesc” ușor fetele, pentru a le ura noroc și sănătate. Practica nu este bine primită de toți, multe femei cehe fiind în dezacord cu obiceiul de Paște. Totuși, mulți cred că acest obicei este o piesă importantă de folclor și cultură.
17. Norvegia: Romane polițiste
Celor care locuiesc în Norvegia le place să-și petreacă Paștele confortabil cu o carte bună, potrivit Visit Norway. Mulți oameni folosesc vacanța pentru a sta într-o cabană, a schia și pentru a citi romane polițiste (sau pentru a urmări, la televizor, emisiuni despre crime).
Se spune că tradiția a început în 1923, când un editor de cărți și-a promovat noul roman polițist pe primele pagini ale ziarelor. Reclamele semănau atât de mult cu știrile încât oamenii nu știau că este o strategie publicitară, așa că romanul primit o atenție masivă. Restul, spun ei, este istorie.
18. Papua Noua Guinee: Decorează pomii de Paște cu tutun
Papua Noua Guinee a găsit un înlocuitor creativ pentru ouăle de Paște din ciocolată, care nu ar rezista mult la căldură. Ei folosesc copacii și crengile din apropierea bisericilor unde atârnă tutun și țigări, care, apoi, sunt date oamenilor, după slujba de la biserică, în Duminica Paștelui.
19. Filipine și Mexic: Participă la reconstituiri ale crucificării
Filipine este o țară în mare parte catolică, așa că are sens ca locuitorii săi să ia Paștele foarte în serios. În fiecare an, în Vinerea Mare, o mână de oameni din San Pedro Cutud sunt bătuți în cuie pe cruci pentru a onora răstignirea lui Isus. Deși Biserica Catolică a respins aceste practici, este o tradiție anuală care aduce mii de turiști.
Filipinezii nu sunt singurii care fac acest lucru. În Mexic, cele mai multe dintre cele mai elaborate sărbători de Semana Santa (Săptămâna Sfântă) includ reconstituiri dramatice ale capturării, procesului și crucificării lui Isus. Este considerată o mare onoare să participi la aceste evenimente. În regiunile mai devotate, cum ar fi Taxco, reconstituțiile includ penitenți – indivizi „care își arată pocăința și își dovedesc credința provocând dureri fizice asupra corpului lor, biciuindu-se sau cărând cruci mari în spate”, potrivit Journey Mexico, un companie locală de turism.
20. Vatican și Israel: Se alătură unei procesiuni religioase
În Vatican, Papa comemorează Calea Crucii, începând de la Colosseum, în Vinerea Mare. Oamenii care participă la procesiune țin lumânări și fac drumul din jurul amfiteatrului și până la Dealul Palatin, oprindu-se de 14 ori pe parcurs, pentru a reprezenta Căile Crucii.
Având loc în orașul în care se crede că Isus a fost răstignit, creștinii din Ierusalim, Israel, sărbătoresc Vinerea Mare mergând pe aceeași cale pe care a făcut-o Isus în ziua în care a fost pironit pe cruce. Ținând seama de durerea lui în acea zi fatidică, unii dintre cei care participă poartă cu ei o cruce. În Duminica Paștelui, mulți pelerini participă la o slujbă la mormântul sfânt - zona în care se crede că Isus a fost îngropat.
Unele regiuni din Mexic preferă sărbători mai discrete decât cele menționate mai sus, cum ar fi o procesiune tăcută prin oraș sau vizitarea a 12 biserici în 12 zile.
Sursa foto: Hepta, Depositphotos