China nu vrea să lase copiii mai mult de două ore pe zi în fața ecranelor. Unele aplicații pot afecta sănătatea mintală a micuților
Actualitate / 03.08.2023

China ia în calcul limitarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor dispozitivelor electronice (smartphone, tabletă, televizor etc.) la maximum două ore pe zi.

Inițiativa Chinei vine la scurt timp după ce guvernul SUA a lansat o avertizare cu privire la unele aplicații ce ar putea afecta sănătatea mintală a copiilor.
 


În China, copiii cu vârste sub opt ani pot sta doar 40 de minute pe zi la smartphone

 
 
China ar putea impune limite suplimentare pentru utilizarea smartphone-urilor de către copii. Administrația Cyberspace din China (CAC) a propus un proiect de lege ce cuprinde reguli care ar limita timpul petrecut la smartphone de copiii cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani la maximum două ore pe zi. În privința copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, timpul va fi limitat la doar o oră pe zi, iar pentru cei cu vârste sub opt ani, timpul va fi redus drastic, la doar 40 de minute pe zi.



După ora 22, total interzis

 

De asemenea, proiectul ar interzice orice utilizare a ecranelor între orele 22:00 și 6:00. Telefoanele ar trebui să aibă un mod ușor de accesat, care să le permită părinților să restricționeze ceea ce văd copiii și să permită furnizorilor de Internet să afișeze doar conținut adecvat vârstei. Copiii sub 3 ani s-ar putea limita la cântece și povești audio, în timp ce copiii de peste 12 ani pot vedea materiale educaționale și unele știri. Ar exista excepții pentru conținutul educațional reglementat și serviciile de urgență.
 


Propunerea, menită să reducă dependența

 

Ca și în cazul măsurilor anterioare, propunerea este menită să reducă comportamentul de dependență la copii. Guvernul chinez este îngrijorat de faptul că utilizarea prelungită a dispozitivelor mobile, a jocurilor și a altor servicii de Internet pot fi dăunătoare dezvoltării copiilor. De altfel, această țară are deja reguli stricte, ea limitând accesul tinerilor la doar trei ore de jocuri video online pe săptămână, ceva mai lejer fiind programul doar în weekend și de sărbătorile legale.

 
 
Firmele Apple și Google ar putea fi nevoite să facă modificări

 
 
Proiectul de lege este, încă, deschis consultării publice și nu este garantată adoptarea lui. Există și întrebări legate de punerea în practică a acestor reguli. Potrivit CNBC, nu este clar dacă producătorii de hardware sau dezvoltatorii de sisteme de operare sunt responsabili pentru implementarea acestor reguli pentru copii. În timp ce Apple ar trebui să schimbe controalele parentale ale iPhone-ului în China, indiferent de această distincție, implicarea dezvoltatorului sistemului de operare ar putea necesita ca Google să facă modificări, nu doar furnizori precum Oppo sau Xiaomi.
 

 
Dezvoltatorii chinezi de aplicații, nevoiți să adapteze conținutul
 

 
Regulile ar avea, de asemenea, un efect semnificativ pentru dezvoltatorii chinezi de aplicații precum ByteDance (responsabil pentru TikTok și omologul său originar din China, Douyin) și Tencent (producătorul de WeChat și multe jocuri). Este posibil să fie nevoiți să proiecteze aplicații și să adapteze conținutul în jurul acestor limite de timp.


Guvernul SUA avertizează că unele aplicații ar putea afecta sănătatea mintală a copiilor

 
 
Guvernul SUA a emis, recent, un avertisment public că derularea unor aplicații precum TikTok, Instagram și Snapchat poate prezenta riscuri grave pentru sănătatea mintală a copilului dumneavoastră.

Într-un raport de 19 pagini, chirurgul general Vivek H. Murthy, medic american și viceamiral în Serviciul de Sănătate Publică din Statele Unite, care a servit ca al 19-lea și al 21-lea chirurg general al Statelor Unite sub președinții Obama, Trump și Biden, a declarat că, deși rețelele sociale au oferit unele beneficii tinerilor, inclusiv capacitatea de a intra în legătură cu comunitățile, i-au expus și la potențiale daune, cum ar fi hărțuirea cibernetică și conținutul inadecvat care promovează tulburări de alimentație, autovătămare și alte comportamente distructive. Rețelele sociale afectează, de asemenea, exercițiile fizice, somnul și alte activități, a spus el.
 


Ce instrumente sunt disponibile pentru a limita accesul la Internet al copiilor

 

Sistemele de operare mobile ale Google și Apple oferă instrumente gratuite care pot fi eficiente pentru a restricționa timpul de utilizare pe smartphone-uri și tablete. Aceste instrumente permit părinților să monitorizeze și să stabilească limite pentru dispozitivele copiilor lor.

Pentru dispozitivele Android, există Family Link, o aplicație care trebuie descărcată prin Magazinul Google Play. De acolo, părinții pot configura contul Google al copilului pentru a fi monitorizat. Pentru părinții care folosesc iPhone și doresc să gestioneze telefoanele Android ale copiilor lor, există și o aplicație Family Link pentru iOS.

 
Evaluarea timpului de ecran al copiilor

 
 
Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care petrec timp considerabil învățând pe computere și tablete. Este important să folosiți orele de pauză pentru a face ceva activitate fizică. Când se termină ziua de școală, să exisre un plan de a pune dispozitivele deoparte, undeva departe de vedere și de a implica copiii în alte moduri.
 


Ce recomandă Academia Americană de Pediatrie

 

Timpul mediu petrecut pe ecrane este de șapte până la 10 ore pe zi. Însă, Academia Americană de Pediatrie recomandă limite acceptabile de timp pe ecran, astfel:
- Fără timp de ecran pentru copiii sub 2 ani
- O oră pe zi pentru copiii între 2 și 12 ani
- Două ore pe zi pentru adolescenți și adulți
Limitarea timpului pe ecran îi ajută și pe părinți să urmărească mai atent ceea ce trăiesc copiii lor pe rețelele sociale și pe Internet.
Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele pe care le au nivelurile de timp petrecut în fața ecranelor asupra copiilor, nici părinții nu sunt scutiți de consecințe. Timpul de ecranare afectează și adulții, la fel ca și copiii. Prea mult timp petrecut în fața ecranului expune pe toată lumea riscului de obezitate, tulburărilor de somn și afectării vieții sociale.
Pentru copii, în special pentru adolescenți, există studii privind efectele negative ale timpului petrecut în fața ecranului și relația acestora cu anxietatea, depresia și durata de atenție.
 


6 sfaturi pentru reducerea timpului petrecut în fața ecranului

 

Aceste șase sfaturi vă pot ajuta să reduceți timpul petrecut de copii în fața ecranelor:
 
 
1. Fii responsabil/ă
Stabilește așteptări clare cu copiii tăi și creează obiective pentru a reduce timpul petrecut pe ecran. Multe dispozitive au funcții pentru a seta limite de timp pentru utilizare.

2. Fii realist/ă
Dacă copiii tăi petrec mult timp liber în fața ecranelor, inclusiv uitându-se la televizor, începe prin a stabili obiective mai mici și mai realizabile. În loc să treci direct la cea recomandată de una sau două ore, sau mai puțin pe zi, începe prin a reduce timpul curent pe ecran la jumătate.

3. Fii implicat/ă
După școală sau serviciu, petrece timp, în fiecare zi, vorbind față în față cu copiii și acordă-le toată atenția.

4. Pune dispozitivele portabile deoparte
În timpul orelor fără ecran, pune dispozitivele deoparte sau la o stație de încărcare într-o zonă comună, astfel încât să nu atragă atenția copiilor.

5. Crează zone fără telefon în casă
A face din momentele în care luați masa în familie zone fără telefon este o modalitate ușoară de a începe restricționarea.

6. Du-te afară, în aer liber
Dacă pui telefonul jos și te plimbi sau te joci în aer liber, îți crește secreția de endorfine (hormonul fericirii) și îți oferă acel sentiment de fericire în creier, stimulând starea de spirit și îmbunătățind sănătatea fizică.



Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro