Un înalt prelat ortodox a provocat vâlvă cu ritualul de botez pe care îl practică. Modul în care oficiază această slujbă a fost intens criticat pe reţelele de socializare.
Patriarhul bisericii ortodoxe din Georgia, Ilia al II-lea, a fost filmat în timpul ce oficia botezul mai multor bebeluşi, în ziua de Bobotează. Înaltul prelat ortodox în vârstă de 84 de ani a provocat o amplă controversă pe reţelele de socializare prin modul lui cam... neortodox de a boteza micuţii: ţinându-i strâns cu ambele mâini, acesta îi rotea cu capul în jos şi îi scufunda repede în apa sfinţită, apoi îi scotea repede cu capul în sus, repetând mişcarea de mai multe ori.
Micuţii erau destul de speriaţi, iar privirile lor transmit starea de panică pe care o simţeau. Potrivit Euronews, patriarhul a botezat 780 de copii în timpul slujbei ţinută în Tbilisi.
Ilia al II-lea ţine de patru ori slujbe de botez în masă pentru a încuraja natalitatea din Georgia, aflată în continuă scădere. În 2007, patriarhul a anunţat că va boteza orice copil născut într-o familie care are deja cel puţin doi copii, oferta fiind valabilă pentru orice nou-născut care vine pe lume după anunţul său.
Anunţul a avut efect, iar natalitatea a crescut, botezul oficiat de patriarh fiind considerat o mare onoare în Georgia. Potrivit mai multor sondaje de opinie, Ilia al II-lea este personalitatea cu cea mai mare popularitate din această ţară. El devine naşul fiecărui copil pe care îl botează, având acum peste 30.000 de fini, relatează Daily Mail.
Trebuie remarcată însă rapiditatea cu care patriarhul îndeplinea ritualul, astfel încât micuţii să stea foarte puţin cu capul în apă, fără a le afecta siguranţa.
Totuşi, mulţi l-au criticat pentru metoda sa brutală de a boteza copiii, considerând-o "crudă", "abuzivă", "ruşinoasă" şi "nebunească", chiar "diabolică", notează ziarul britanic.
Aceste reacţii apărute în Georgia, o ţară majoritar ortodoxă, în care catolicii reprezintă sub 1% din numărul total al creştinilor, şi totodată una dintre cele mai conservatoare biserici ale ortodoxiei mondiale, reprezintă un semnal neobişnuit şi extrem de important.