După ce un medic a susținut că tânăra și doctorul Radu Zamfir ar fi avut o relație amoroasă, Alex, fratele fetei, a negat categoric aceste afirmații.
Fratele Aurei Ion, studenta care și-a pierdut viața în accidentul aviatic din Munții Apuseni, a negat vehement acuzația lansată de un medic din Constanța, care susține că ea ar fi avut o relație cu Radu Zamfir.
"Zamfir are şi copil, este o un mare rahat acest zvon că s-ar fi iubit cu sora mea. Nici măcar nu se plăceau, vă spun sigur acest lucru. Aveau o relaţie strict profesională", a declarat Alex Ion pentru site-ul WOWbiz.ro.
Dezamăgit de speculațiile lansate după moartea surorii sale, tânărul a mărturisit că familia sa se aștepta ca după tragedie să apară astfel de informații:
Potrivit site-ului citat, medicul care susţine că Radu Zamfir că avea o relaţie cu Aura Ion lucrează la Spitalul CFR Constanţa, dar colaborează şi cu Institutul Naţional de Medicină Sportivă, şi cu o clinică din Feteşti. Postarea sa de pe Facebook a provocat vâlvă pe internet.
"EȘTI un BULANGIU DOCTORE ZAMFIR!!!! NU UN EROU NAȚIONAL!!! Dr. Zamfir avea o relaţie extraconjugală cu Aura Ion. Nu erau amanţi, aşa cum spun unii dintre colegii lui Zamfir, ci numai o nouă cucerire a acestuia, o nouă victimă. Pentru că, deşi căsătorit cu o doamnă doctor cardiolog de la Floreasca, fostă colegă de-a lui din facultate, dl Zamfir este cunoscut ca un mare crai, printre asistente, rezidente şi tot ce pică"
"Zamfir a luat-o pe Aura în avion, pe riscul lui, pentru că altfel nu ar fi urcat ea acolo, doar că îşi dorea ea să înveţe mai mult. În plus, revin şi spun, prelevarea şi transplantul sunt domenii care necesită cel puţin 6 ani după rezidenţiat şi nu este predat studenţilor decât în medii sigure şi opţional. În niciun caz în situaţii de urgenţă, cum a fost prezentat acest caz", a adăugat medicul de la spitalul constănţean.
El a vorbit ulterior pentru WOWbiz.ro despre mesajul său. Adrian a spus că există multe semne de întrebare asupra zborului și crede că ar trebui verificat dacă actele pentru transplant erau în regulă:
"În plus, ar trebui văzut dacă transplantul care urma să aibă loc avea toate hârtiile în regulă. Din concluziile colegilor mei, înclin să cred că nu. Eu pot să-mi asum această postare pe contul meu de Facebook, unde pot să-l înjur şi pe preşedinte dacă vreau", a declarat autorul postării.
Radu Zamfir s-a declarat indignat de această acuzație. "Acum sunt într-o operaţie, execut o manevră chirurgicală, dar vă rog să mă credeţi că sunt efectiv scandalizat de ceea ce s-a spus! Şi foarte, foarte indignat!", a spus el pentru WOWbiz.ro.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cazul accidentului aviatic din Apuseni, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, urmând să fie audiate persoanele care au coordonat zborul şi operaţiunile de alarmare, localizare şi căutare a victimelor.
"În continuarea cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, înregistrată la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a declinării de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus, la data de 11.02.2014, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu", a precizat instituția într-un comunicat de presă emis joi.
După ce documentele cu caracter tehnic vor fi transmise şi analizate, procurorii vor audia persoanele cu atribuţii în pregătirea şi coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, precum şi pe cele care au coordonat operaţiunile de alarmare, localizare, căutare şi salvare a victimelor catastrofei aviatice, a precizat sursa citată.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, declara recent că în cazul accidentului aviatic din Apuseni pot răspunde penal atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.
Tiberiu Niţu preciza că experţii de la CIAS nu s-au pronunţat cu privire la epavă, aceştia fiind "în fază preliminară de evaluare". "Au apărut şi alte elemente în legătură cu această legătură de cauzalitate, astfel încât procurorii de la Secţia Parchetelor Militare sunt cei care, în urma anchetei, vor putea concluziona atât asupra cauzelor accidentului, cât şi asupra legăturii de cauzalitate dintre accident şi moartea victimelor", mai spunea Niţu.
Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt continuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru". Lazăr mai spunea că în anchetă "există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari", fapt care ar atrage competenţa procurorului militar.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au făcut cercetarea locului producerii accidentului şi au ridicat mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele rănite în accident, medici de urgenţă, personalul ISU, al Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, pădurarii care au participat la căutări. Procurorii au dispus şi efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate şi depuse documentele relevante de la instituţiile în cauză.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.
În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.