Sătulă de smartphone și de mesaje, o femeie de profesie inginer spațial a inventat un telefon mobil cu disc care face exact ce promite: poți să suni și să fii sunat. Aparatul iese în evidență oriunde îl folosești.
Chiar dacă lucrează într-un domeniu în care folosește cele mai avangardiste tehnologii, Justine Haupt, în vârstă de 34 de ani, nu suportă bătaia de cap pe care o generează telefoanele inteligente și dependența de mesaje. Și s-a gândit că ar fi nevoie de o alternativă, așa că a creat un telefon mobil cu disc.Succesul unui telefon hibrid
Deși nu are ecran tactil, bluetooth, internet și alte facilități pe care le oferă un smartphone, telefonul cu disc pe care l-a realizat Justine face exact ce promite: poți să suni și să fii sunat. Și are și lanternă! Suficient, crede autoarea acestui device hibrid cu carcasă turcoaz și o antenă proeminentă care asigură un semnal bun.
Aparatul măsoară zece centimetri înălțime, 7,6 centimetri lățime și 2,5 centimetri grosime și este echipat cu o cartelă prepaid AT&T. Bateria rezistă în jur de 24-30 de ore.
Justine Haupt a lucrat trei ani la acest proiect. A construit telefonul din piese adunate, iar aparatul a avut un asemenea succes încât ea a pus la punct un kit pe care îl vinde cu 170 de dolari și cu care oricine își poate face propriul aparat.
Kitul nu include cea mai interesantă piesă, discul - telefoanele vechi sunt foarte rare și discul este greu de procurat. Inventatoarea l-a luat pe al ei de la un telefon Trimline, scrie
"La început nu-mi propusesem să-l vând, dar toată lumea a fost încântată și am primit atât de multe mailuri de la oameni care mă rugau să le vând și lor unul. Cineva mi-a sugerat că aș putea măcar să fac un kit de montaj. Am pus repede în circui o nouă versiune care poate fi mai robustă. Acum mă gândesc la un kit mai cuprinzător care să aibă tot ce e nevoie", a povestit Justine, inginer de instrumente astronomice la Brookhaven National Laboratory din New York. "Am cam 30 de cereri pe săptămână"
Mai bine un telefon normal decât unul inteligent
Deși iubește tehnologia, Justine spune că nu a avut niciodată un smartphone: "Nu-mi plac lucrurile hiperconectate. Nu-mi place să fiu la cheremul cuiva și n-am nevoie de acel nivel de acces la internet. Dacă am nevoie de ceva, folosesc computerul."
"N-am dat niciodată SMS-uri și am construit acest telefon și pentru că aveam nevoie de o scuză pentru a nu da mesaje", a mai spus cercetătoarea.
Ea a povestit că atunci când a cumpărat un smartphone pentru mama sa, nu a fost deloc impresionată de acel dispozitiv:
Butoane pentru apelare rapidă
Nemulțumită de direcția pe care o urmează toți producătorii de telefoane, Justine Haupt a ales să creeze ea unul din piese adunate, inspirată de ideea folosirii unui disc. "Doream să îl includ într-un proiect. Am vrut să fie destul de mic ca să-mi încapă în buzunar, să fie subțire, ceva ce pot folosi", a explicat ea.
Justine a îmbinat un disc de la un telefon vechi Trimline cu piesele unui telefon celular produs de compania Adafruit. Primul prototip creat era destul de primitiv și i se vedeau firele - părea un declanșator pentru o bombă artizanală. Dar apoi ea a finisat conceptul și a obținut un telefon cu aspect comercial, suficient de mic și de atrăgător.
Citește și: Polițistul pe care oricine și l-ar dori în orașul său: Gestul neobișnuit prin care a cucerit respectul tuturor
Cu ajutorul unei imprimante 3D a creat carcasa și a adăugat butoane pentru apelare rapidă, astfel încât să-i poată suna mai ușor pe soțul ei, David Van Popering (57 de ani) și pe mama sa, Lorraine Labate (60 de ani). "Dacă vreau să-l sun pe soțul meu, apăs un singur buton. Pot suna oamenii mai ușor cu acest telefon decât de pe vechiul meu aparat. În rarele cazuri în care trebuie să formez un număr nou, folosesc discul, și este o experiență tactilă interesantă", a mai spus ea.
Foto: Daily Mail