Ne putem face planuri de vacanță după încheierea stării de urgență? Autoritățile pregătesc un set de măsuri care vizează și călătoriile cu avionul.
Ridicarea restricțiilor de circulație din 15 ami nu înseamnă că vom putea pleca în curând în vacanță. Mai ales cu avionul.După terminarea stării de urgență, în România va fi instituită starea de alertă, care va include mai multe măsuri de relaxare după etapa de carantină impusă de COVID-19. Planul este încă în lucru și va fi comunicat de autorități, dar e greu de spus acum dacă și în ce condiții putem pleca în vacanță, în țară sau în străinătate.
Cum se vor relua zborurile
În mod cert, zborurile cu avionul nu vor fi reluate imediat. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că zborurile între România şi alte ţări se vor relua în funcţie de situaţia din ţara respectivă.
Întrebat când se vor relua zborurile şi dacă se va sta în carantină instituţionalizată la întoarcerea din Marea Britanie, Vela a explicat că zborurile între România şi alte ţări se vor relua în funcţie de situaţia din ţara respectivă. "Anglia pentru moment este în zona roşie, în momentul în care va fi în zona galbenă, nu veţi mai sta în carantină, se va impune izolarea la domiciliu. Dacă Anglia va rămâne încă două săptămâni, o lună în zona roşie, atunci carantina este o metodă prin care epidemiologii susţin că se pot opri cât mai eficient infecţiile cu coronavirus în rândul cetăţenilor care locuiesc în România"
Până acum, România a plasat în zona roșie și a suspendat prin ordonanță militară până pe 14 mai zborurile către principalele țări europene, adică Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania și Turcia. Odată cu reluarea zborurilor spre aceste țări, după expirarea stării de urgență ar putea rămâne în vigoare unele restricții, cum ar fi carantina sau izolarea, atât la intrarea în fiecare dintre țările enumerate, cât și la întoarcerea în România, aceste măsuri urmând a fi decise de fiecare țară în parte.
Englezii își iau adio de la vacanță în 2020
Pe de altă parte, Matt Hancock, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, a declarat, marţi, într-o emisiune televizată, că britanicii îşi pot lua adio de la vacanţele în străinătate până în 2021. El a mai spus că deschiderea serviciilor din domeniul ospitalităţii ar putea fi luată în considerare începând cu luna iulie, dacă răspândirea noului coronavirus va fi diminuată până atunci. "Nu am luat încă o decizie finală în acest sens, dar cu siguranţă vom încerca să redeschidem serviciile de ospitalitate, cel puţin o parte, de la începutul lunii iulie, dacă vom continua să reducem răspândirea acestui virus”
Conform planului de redeschidere propus de premierul Boris Johnson, toţi călătorii veniţi din străinătate, cu excepţia celor care vin din Franţa, vor intra în carantină 14 zile.
Incertitudinea persistă în toată Europa
În Grecia, însă, unde planurile drastice ale autorităților privind combaterea pandemiei au funcționat, se va putea zbura. De altfel, Tarom a operat în zilele de 2 şi 4 mai un zbor spre Amsterdam, respectiv Atena. Pe 6 mai s-au reluat zborurile spre Paris, Frankfurt, Amsterdam, iar pe 8 mai spre Munchen. Compania a anunțat că va continua să reia zborurile spre mai multe destinații.
Deocamdată, singurele curse regulate operate în acest moment de la București sunt cele către Billund, Oslo, Malmo, Stockholm, Lisabona și Atena, doar de câteva ori pe săptămână fiecare.
Deciziile de reluare a zborurilor nu depind doar de autoritățile din România, ci și de cele ale guvernelor din celelalte state europene și ale companiilor aviatice. Așadar, nicio destinație nu este sigură, iar situația poate fluctua, în funcție de evoluția pandemiei de la o țară la alta, astfel că destinațiile spre care se zboară acum ar putea fi închise sau, invers, cele în care nu se poate călători cu avionul ar putea fi deschise mai târziu.
Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi a afirmat că sunt necesare măsuri de distanţare socială pentru a relua zborurile, însă nu au fost încă emise. Printre acestea se va număra, aproape cert, obligativitatea purtării măștii de protecție atât în aeroport, cât și la bordul avionului. Măsurile de distanțare socială, prin care pasagerii trebuie să stea la cel puțin doi metri unul față de celălalt, vor îngreuna, însă, mult activitatea din aeroporturi.
Deocamdată, companiile și autoritățile nu au ajuns la un punct de vedere comun asupra măsurii de distanțare în avioane, cu impunerea regulii de lăsare a unui loc liber între pasageri pe fiecare rând.
Primii pași timizi spre revenire
Slovenia va permite reluarea traficului aerian internaţional de pasageri începând de marţi, 19 mai, după ce acesta a fost suspendat timp de opt săptămâni din cauza pandemiei. "Interdicţia zborurilor internaţionale din zona UE şi din alte ţări către aeroporturile publice internaţionale slovene nu mai este necesară”, a anunțat guvernul sloven într-un comunicat citat de Digi 24. Deocamdată, majoritatea operatorilor aerieni au anulat zborurile către şi dinspre Ljubljana până la sfârşitul lunii mai.
Citește și: Masca obligatorie după 15 mai. Cât va costa în România acest produs după starea de urgență
De la 1 iulie, operatorul aerian low-cost Ryanair intenționează să reia 40% din zborurile obişnuite, în încercarea de a-și reveni după ce măsurile de carantină şi restricţiile au ţinut aeronavele la sol aproape în toată lumea. Compania irlandeză a anunţat că va relua zborurile de la majoritatea dintre cele 80 de baze aeriene de pe continent, majorând numărul zborurilor zilnice de la 30 – nivelul la care a ajuns după impunerea carantinei în martie – până la 1.000 pe zi. Nivelul estimat ar ajunge la 80% în luna septembrie. Michael O'Leary, CEO-ul Ryanair, a precizat, însă, că avioanele vor zbura cu un număr mai mic de pasageri.
Și alți operatori aerieni au început să pregătească reluarea zborurilor. Wizz Air a reluat câteva curse la începutul lunii mai, în timp ce IAG, compania-mamă a British Airways, a anunţat planuri de reluare a zborurilor pentru luna iulie.
Foto: Hepta