Sfatul specialistului. De ce trebuie să folosim protecție solară în sezonul rece. Care sunt produsele recomandate
Pentru că e sezonul cu cele mai multe zile însorite, tindem să credem că numai vara razele solare sunt dăunătoare și numai atunci ar trebui să ne protejăm pielea și să folosim produse adecvate.
Realitatea este că razele ultraviolete (UV) sunt prezente pe tot parcursul anului, iar iarna sunt mult mai periculoase, mai ales la altitudini mari. Procentajul în care radiațiile solare sunt reflectate depinde de suprafața pe care ne aflăm. De exemplu, nisipul reflectă 15%, apa 25% (inclusiv de la adâncimea de 40 cm) iar zăpada 85%, ceea ce face ca pielea să se înroșească mult mai repede, iar arsurile să fie mai dureroase.
Razele UV și efectele negative asupra pielii
Razele UV, deși pe pământ ajung doar în proporție de 5%, sunt foarte puternice și pot afecta tenul în profunzime, atingând dermul. În continuare, voi vorbi pe larg despre cele trei tipuri de raze UV:
Razele de tip UVA
Acestea ajung până în derm. Sunt prezente atât în zilele însorite, cât și în cele înnorate, nu se simt puternic pe piele și nu pot fi oprite (trec de nori, trec prin sticlă, deci nu aveți cum să vă feriți).
Razele UVA sunt principalul vinovat pentru îmbătrânirea prematură a pielii (photoaging). Ele dezechilibrează producția de colagen și elastină ducând la apariția ridurilor și la pierderea elasticității pielii.
Partea și mai neplăcută este că tot ele favorizează și apariția cancerului de piele (în cazul expunerilor repetate) pentru că pătrund atât de adânc în straturile pielii și au puterea de a afecta imunitatea și de a modifica AND-ul.
Pe seama razelor UVA sunt puse și alte tulburări, cum ar fi: petele pigmentare, melasma sau masca de sarcină și chiar vitiligo.
Razele de tip UVB
UVB-urile sunt razele pe care le simțim cel mai mult pe piele. Vara, când stăm în soare și simțim că ”ne arde”, e vorba de razele UVB. Spre deosebire de UVA, UVB-urile sunt cele care pot fi oprite de sticlă sau de nori – îți pui ochelarii de soare și nu te mai deranjează soarele, iar când intră soarele în nori, la fel, nu mai ”arde”.
Ele sunt cele responsabile pentru arsurile solare, alergiile la soare și, partea care ne place multora, pentru bronz (UVB-urile stimulează producția de melatonină, pigmentul care acționează ca un scut împotriva daunelor asupra pielii, iar când scutul se activează produce mai mult pigment – așa apare bronzul).
Razele de tip UVC
Razele UVC sunt cele care rămân blocate în totalitate în stratul de ozon și nu ajung să ne afecteze pielea. Practic, cu ele nu avem deloc treabă.
Și acum, să vorbim despre SPF. Ce este? De câte feluri este și de ce e important să-l folosim, mai ales în sezonul rece?
Factorul de protecție solară (SPF) arată cantitatea de radiații solare permisă de piele până la înroșire. Acesta este reprezentat de un număr (15, 30, 50) care arată, de fapt, câte minute sunt permise expunerii la soare. Oficial, specialiștii în domeniu spun că timpul de expunere este: pentru SPF 15 – 150 de minute, pentru SPF 30 -300 de minute și pentru SPF 50 – 500 de minute. Personal, recomand folosirea SPF din 2 în 2 ore (cel puțin), indiferent de SPF.
Există două tipuri de SPF:
SPF chimică - cel mai des folosit datorită faptului că se găsește în majoritatea loțiunilor cu o textură ușoară. Din păcate, acesta are și cele mai multe dezavantaje. De exemplu, aplicarea repetitivă și acțiunea întârziată (abia după 20 de minute de la aplicare).
SPF mineral - oxidul de zinc și dioxidul de titan care blochează razele UV și protejează pielea atât de UVA cât și de UVB. Un mare plus este faptul că oferă protecție pielii imediat după aplicare.
Oxidul de zinc (conținut de produsele SPF) e recomandat inclusiv de medicii dermatologi ca fiind cel mai sigur și eficient. Are efect antiinflamator asupra leziunilor (arsurilor solare), regenerator (păstrează pielea uscată), anctibacterian și stopează producerea de sebum (de mare ajutor pentru tenurile grase, acneice).
Din experiența mea, corvoada aplicării unei creme cu protecție solară e dată de textură.
În anii trecuți, pe piață existau numai produse cu o textură foarte densă, erau greu de aplicat și lăsau urme albe pe ten (dioxidul de titan era responsabil de acele urme). Din fericire, lucrurile au evoluat, și acum există pe piață o gamă variată de creme cu SPF, cu formule practice și consistență aproape apoasă, care dau și efect mat (nu-ți rămâne fața lucioasă).
Ce produse recomand eu:
Aici o să intervin eu cu recomandările unor produse testate în repetate rânduri și iubite de mine. În primul rând sunt sigure, îmi protejează tenul, îl hidratează și îi oferă luminozitate. Nu în ultimul rând, pentru că sunt ușor de aplicat datorită texturii:
- La Roche Posay Anthelios: Shaka fluid,Ultra XL care se poate aplică fără a produce iritații în jurul ochilor;
- La Roche Posay Anthelios Comfort Oil (Față și Corp) cu o consistentă foarte lejeră, deloc uleioasă și este non-comedogenic chiar dacă este nutritiv;
- Avene Mineral Cream Spf 50 cu apă termală Avene, textură cremoasă (pentru tenuri mixte-uscate), calmează și hidratează;
- Bioderma Photoderm Aquafluide, inclusiv pentru tenuri grase, efect Dry Touch.
Acestea fiind spuse sper că v-am convins să folosiți creme SPF pe tot parcursul anului pentru a avea o piele sănătoasă, frumoasă și, mai ales, tânăra cât mai mult timp.
Data viitoare, o să vă ajut să descoperiți ce fototip aveți și cum să vă alegeți corect produsele de îngrijire, inclusiv crema SPF care vi se potrivește.
În plus, dacă aveți întrebări sau vreți să scriu despre ceva anume, vă rog să-mi scrieți mai jos, în comentarii la acest articol.