Platforme educaționale online pentru elevi. Ce recomandă Ministerul Educației și Cercetării
Mama și copilul · Copii / 05.05.2020

Ce platforme educaționale online pentru elevi fac posibilă școala de acasă. Închiderea scolilor din cauza pandemiei a adus, în sistemul de învățământ românesc, obligația de a se alinia vremurilor moderne.

Dacă până în acest moment, aflându-ne în era tehnologiei, interacțiunea școlilor cu tehnologia era redusă, ne-am văzut cu toții deopotrivă, elevi, părinți și cadre didactice, în postura de a ne alinia urgent la un cu totul și cu totul sistem de predare. 

Platforme educaționale online pentru elevi. Ce a făcut Ministerul Educației și Cercetării?


Lăsând la o parte viteza de reacție, lucru îndelung discutat de opinia publică, să trecem la ceea ce a facut concret Ministerul pentru predarea online.

A lansat platforma Digital, găzduită de educred.ro. Aceasta este special creată pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice în implementarea predării online, dar și a elevilor și părinților pentru continuarea școlii acasă. 
 

Care sunt platformele educaționale online pentru elevi pe care le recomandă Ministerul Educației și Cercetării



Probabil, cea mai populară platformă de predare online în acest moment, Google Classroom permite organizarea pe clase, încărcarea de materiale multimedia, postarea de anunțuri și notarea materialelor încărcate de elevi.
Elevii pot semna finalizarea unei teme după ce au încărcat materialele și pot adăuga comentarii/explicații. 
Pentru accesa această platformă este nevoie de cont Google (pentru profesor și elevi) și invitație de la creator (profesorul diriginte/învățătorul. Accesul se mai poate face și pe baza codului unic generat furnizat de creator (pentru cei care nu au o adresă Gmail.
Tutoriale: AICI și AICI.  
 
 
Permite organizarea de clase virtuale, încărcarea și distribuirea de materiale și lucrul colaborativ.
Cadrele didactice pot comunica cu elevii, le pot răspunde la întrebări, le pot oferi ajutor suplimentar cu conversații pe canal și în chat.
Se pot organiza și întâlniri online pentru a preda lecțiile, se pot crea teme, se pot da instrucțiuni și feedback
Elevii și profesorii pot să acceseze fișierele și să colaboreze la proiecte, lucrând la teme în timp real de pe orice dispozitiv. 
Tutoriale: AICI și AICI.

 

Platforma Edmodo le permite profesorilor să distribuie lecții, teste, sarcini și să gestioneze comunicarea cu elevii, colegii și părinții pentru organizarea cât mai eficientă a predării online. Platforma este adaptată și pentru învățământul preuniversitar și permite și înscrierea părinților.
Edmodo este un mediu controlat în care cadrele didactice și părinții pot vedea fiecare mesaj, fișier sau conținut distribuit de elevi, lucru care elimină posibilitatea apariției de situații neplăcute prin distribuirea de conținut nepotrivit.
Tutoriale: AICI


Altă recomandare a Ministerului Educației și Cercetării, platforma Moodle 0 pentru activități de învățare la distanță.  - necesită instalare pe un server. Dincolo de caracteristicile tipice ale unei platforme educaționale, Moodle permite dezvoltarea de noi plugin-uri utile predării online:

- activități (inclusiv jocuri de cuvinte și de numere)
- tipuri de resurse
- tipuri de întrebări (cu răspunsuri multiple, adevărat sau fals, „completați spațiul liber”)
teme grafice
- filtre de conținut 
Tutoriale: AICI.
 

Permite gestionarea claselor și predarea lecțiilor - elevii pot primi materiale, teste, sarcini de lucru variate. Cadrele didactice pot intra în contact cu elevii, pot organiza și distribui fișiere, le pot reaminti termele de predare și alte date importante și, foarte important, temele elevilor pot fi notate și pot primi feedback. 
Tutoriale: AICI

Alte platforme educaționale online pentru elevi și aplicații în limba română recomandate de Ministerul Educației și Cercetării

 

Aceasta este o platformă cu resurse pentru toți profesorii interesați de predarea online, care doresc să-și dezvolte competențele digitale și să susțină orele cu ajutorul noilor tehnologii.
 

Aceasta este, așa cum anunță și site-ul lor: soluție completă de comunicare și management pentru școli și grădinițe disponibilă pe web și ca aplicație de mobil (Android și iOS). Platforma este gratuită, este disponibilă în 12 limbi, înclusiv în limba română, permite atât înscrierea elevilor cât și a părinților și permite gestionarea clasei/grupei și a activităților de învățare, comunicarea și colaborarea. În plus, are moduluș de video-conferință, Zoom, integrat cu orarul clase și catalog de note cu posibilitatea de atribuire și notare teme către elevi. 
Tutoriale în limba română: AICI
 

Digitaliada permite crearea și distribuirea de conținut ce poate fi folosit de orice cadru didactic. Platforma pune la dispoziție toate materialele digitale educaționale realizate în cadrul tuturor edițiilor proiectului Digitaliada, de către profesorii și autorii parteneri Digitaliada.

 
 
Aceasta este un spațiu colaborativ dedicat exclusiv cadrelor didactice. Are cursuri online gratuite susținute de Institutul de Științe ale Educației, CCD-uri, Universitatea din București, companii și ONG-uri.

 

NextLab este o platformă cu resurse din două domenii: informatică și robotică. Permite predarea de lecții, susținerea de teste online și livrarea lor în mod automat cu ajutorul unui asistent de învățare bazat pe inteligență artificială dotat cu voce în limba română.
Tutoriale de utilizare: AICI și AICI.
 

Rețea de platforme școlare eLearning ajută crearea și gestionarea de lecții digitale, comunicare între participanți și are inclusiv un modul de video-conferință. Profesorii școlii pot crea și distribui conținut, pot interacționa și realiza evaluări complexe. 
Tutoriale: AICI.
 

Este platforma pusa la dispozitie de Universitatea Politehnică Bucuresti. Vine cu lecții video, în conformitate cu programa de bacalaureat pentru matematică, fizică și chimie.
 

Livresq este editor vizual care facilitează crearea de lecții interactive, ce conțin texte, galerii de poze, animatii, audio, video, quiz-uri fără a fi necesare cunoștințe tehnice sau de programare. 
Tutoriale: AICI
 

Platformă educațională online ce pune la dispoziția profesorilor accesul gratuit la materialele educaționale - lecții, teste și exerciții pentru limba română și matematică claselel I-VIII, și geografie, clasa a VI-a.
 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro