Cum să alegi și să folosești corect serumul cu vitamina C
Frumuseţe · Cosmetica / 07.04.2021

Vitamina C este un ingredient esențial pentru a preveni îmbătrânirea tenului, însă nu toate produsele cu vitamina C sunt eficiente.

Dintre numeroasele ingrediente cosmetice care există pe piață, vitamina C se numără printre puținele care au eficiență dovedită științific. Vitamina C este un antioxidant care are rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale factorilor de mediu și ale razelor UV. Cea mai bună modalitate de a o folosi este eplicarea directă pe piele.

Beneficiile folosirii unui produs cu vitamina C sunt numeroase și nu pot fi trecute cu vederea. Printre ele se numără reducerea ridurilor, protejarea și stimularea producției de colagen și accelerarea vindecării. De asemenea, protejează împotriva efectelor degradării celulare provocate de razele UV, reduce hiperpigmentarea, uniformizează nuanța pielii și acționează ca un scut împotriva poluării și a radicalilor liberi.


Citește și: 7 ingrediente cosmetice pe care să le eviți în timpul sarcinii


Cea mai mare problemă în cazul vitaminei C folosite pentru aplicarea topică este instabilitatea. Vitamina C este un ingredient cosmetic instabil, care își pierde rapid proprietățile dacă nu este formulat corect. Un serum cu vitamina C trebuie să conțină alte ingrediente care să-i ofere stabilitate și să prevină degradarea, de aceea este esențial să alegi un produs de calitate. De asemenea, nu toate serumurile cu vitamina C conțin o formă eficientă de vitamina C. 

De ce ar trebui să ții cont când alegi un serum cu vitamina C


Formula: Cea mai bună formă a vitaminei C pentru aplicarea pe piele este acidul ascorbic L (L-ascorbic acid pe lista de ingrediente).

Compoziția: Alege un produs care conține vitamina C și vitamina E, pe care le vei găsi pe lista de ingrediente cu denumirile „L-ascorbic acid” și „tocopherol”. Vitamina E are rolul de a stabiliza vitamina C în serum. Următorul ingredient pe care trebuie să-l conțină este acidul ferulic, care ajută la scăderea pH-ului vitaminei C astfel încât să pătrundă cât mai bine în piele. pH-ul serumului ar trebui să fie 3,5%. Un alt antioxidant benefic în serumurile cu vitamina C este glutationul („glutathione” pe lista de ingrediente în limba engleză).

Concentrația: Concentrația ideală a serumului cu vitamina C ar trebui să fie între 10 și 20 de procente. Concentrația trebuie să fie mai mare de 8 pentru a observa beneficiile, dar mai mică de 20 pentru că în acest caz poate provoca iritații ale pielii, fără să crească neapărat beneficiile.

Ambalajul: Expunerea la aer, lumină și căldură degradează rapid vitamina C din serum. Alege un produs care se vinde în sticluță de culoare închisă, prevăzută cu pipetă.

Forma: Produsele cu Vitamina C sunt disponibile în diverse forme, precum creme sau suspensii, însă serumul este cel mai răspândit pentru că oferă stabilitate ingredientelor și penetrează mai bine stratul exterior al pielii.

Cum să folosești serumul cu vitamina C


Include treptat serumul cu vitamina C în rutina ta de îngrijire a pielii. Poți începe prin aplicarea serumului de trei ori pe săptămână, crescând treptat până la aplicarea zilnică. 

Păstrează serumul în ambalajul său, într-un loc răcoros și întunecat. Unele produse pot fi păstrate în frigider, dar este indicat să respecți recomandările producătorului. Nu expune serumul la lumină și strânge bine capacul după fiecare folosire. Dacă serumul capătă o culoare mai închisă, devine tulbure sau are un miros rânced înseamnă că vitamina C nu mai este stabilă și nu mai trebuie folosit.

Aplică serumul cu vitamina C dimineața, pe tenul curat, înaintea cremei de protecție solară. Spre deosebire de retinol sau acizi AHA și BHA, vitamina C nu face pielea mai vulnerabilă la soare. Dar pentru a păstra beneficiile pentru piele, trebuie folosită în asociere cu o cremă de protecție solară împotriva UVA și UVB. Atunci când este aplicată înaintea unei creme cu SPF de cel puțin 30, vitamina C are un efect protector amplificat. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro