Până în ultima lui zi, Prințul Philip și-a dedicat viața soției sale, Regina Elisabeta a II-a. "Prima, a doua și a treia mea sarcină sunt să n-o dezamăgesc niciodată", a spus el despre Elisabeta a II-a.
Ducele de Edinburgh a murit la Castelul Windsor, pe 9 aprilie 2021, la trei săptămâni după ce a fost externat din spitalul unde a fost operat la inimă.
"Cu mare tristeţe, Majestatea Sa Regina a anunţat decesul iubitului ei soţ, Alteţa Sa Regală Prinţul Philip, duce de Edinburgh. Alteţa Sa Regală a murit liniştit în această dimineaţă la Castelul Windsor", se arată într-un comunicat emis de casa regală britanică.
Prințul Philip și Regina Elisabeta erau căsătoriți de 73 de ani și au avut patru copii, opt nepoţi şi zece strănepoţi.
În martie, Prințul Consort a fost externat, după ce a fost internat 29 de zile pentru o infecţie, apoi o intervenţie cardiacă. Ducele de Edinburgh, care ar fi împlinit 100 de ani pe 10 iunie, a fost internat patru zile în decembrie 2019 pentru a fi ţinut sub supraveghere şi pentru tratamentul unei afecţiuni anterioare. El a fost externat în Ajunul Crăciunului şi dus la Sandringham pentru a petrece sărbătorile împreună cu regina.
Până la moartea sa, Philip a fost cel mai longeviv prinț consort din istoria monarhiei britanice, notează
Starea de sănătate a lui Philip s-a deteriorat, cu trecerea anilor. În decembrie 2011, medicii de la spitalul Papworth din Cambridgeshire au intervenit pentru a-i debloca o arteră coronarienă. Prinţul a mai fost spitalizat şi pentru o infecţie la vezică în iunie 2012, când a fost nevoit să lipsească de la Jubileul de diamant al reginei.
În anii următori, a fost tratat pentru probleme abdominale şi de auz. Toate aceste probleme medicale au determinat retragerea sa din viaţa publică, în 2017. Cel mai recent eveniment public la care a participat a avut loc în luna mai 2019. El a luat parte la nunta fiicei prinţilor de Kent, Lady Gabriella Windsor.
În ianuarie 2019, Philip a scăpat fără să fie rănit după ce a provocat un accident de maşină în care au fost rănite două persoane, în apropiere de proprietatea de la Sandringham, în Norfolk. După incident, el a renunţat la permisul de conducere.
Prinţul Philip, cu origini greceşti şi daneze, s-a născut pe 10 iunie 1921, în Corfu. A fost educat în Franţa, Germania şi Marea Britanie, după ce familia lui a fost exilată când el era copil.
Prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, titlu primit la naştere, s-a înrolat în Marina britanică în 1939. Din luna iulie a aceluiaşi an, a început să corespondeze cu prinţesa Elisabeta, pe care o întâlnise prima dată în 1934. După război, a primit permisiunea regelui George al VI-lea să se căsătorească cu Elisabeta.
În iulie 1947, a fost anunţată logodna. El a renunţat la titlurile deţinute şi a fost numit Duce de Edinburgh, Earl of Merioneth şi Baron Greenwich of Greenwich în dimineaţa zilei în care s-a căsătorit - 20 noiembrie 1947.
Citește și: Regina nevăzută. Elisabeta a II-a, surprinsă în imagini nedezvăluite până acum
Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip au patru copii - Charles, Prinţ de Wales, născut în 1948; principesa Anne, născută în 1950; Andrew, Duce de York, născut în 1960, şi Edward, Earl of Wessex, născut în 1964. Ei au nouă nepoţi - prinţul William, prinţul Harry, Peter Philips, Zara Philips, prinţesa Beatrice, prinţesa Eugenie, Lady Louise Windsor şi James, Viscount Severns - şi şase strănepoţi - Isla Phillips, Savannah Phillips, prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis, şi Archie.
Foto: Hepta