Dacă eşti conştientă de efectele devastatoare pe care le are excesul de zahăr rafinat asupra organismului tău, poţi să apelezi cu încredere la câteva alternative naturale. Iată care sunt acestea!
Dacă eşti conştientă de efectele devastatoare pe care le are excesul de zahăr rafinat asupra organismului tău, poţi să apelezi cu încredere la câteva alternative naturale. Iată care sunt acestea!
In cantităţi moderate, zahărul este o sursă de energie, însă noi depăşim cu mult consumul decent de zahăr. Specialiştii ne avertizează că zahărul hrăneşte cele mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat.
Ce înseamnă un consum decent de zahăr?
Ne spune dr. Anda Avramescu, medic specialist medicină generală, Rezident an I Diabet şi Nutriţie:
- 8 linguriţe pe zi dacă eşti sănătoasă sau maxim 40 de grame pe zi;
- 2 linguriţe pe zi dacă ai probleme cu hipertensiunea arterială.
Dar atenţie la zaharurile ascunse din produsele industriale pe care le cumperi de la magazin şi la cantitatea de fructe consumate pe zi (şi ele conţin fructoză care acţionează pe acelaşi principiu)! Citeşte eticheta alimentelor pe care le cumperi şi acordă atenţie compuşilor enumeraţi, încercând să limitezi un consum excesiv de zahăr.
Înlocuieşte zahărul rafinat cu:
1. Mierea de albine de bună calitate
Deşi mierea de albine are un indice glicemic mediu, este recomandat să o foloseşti în cantităţi mici pentru îndulcirea cafelei sau a ceaiurilor, dar numai când sunt călduţe (nu fierbinţi) pentru a evita formarea compuşilor toxici.
2. Extractul natural de stevia rebaudiana
Este o plantă dulce care nu conţine calorii. Cunoscuta nutriţionistă britanică Gillian McKeith o recomandă în cartea sa "Hrana vie pentru sănătate " ca având capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri şi a tempera senzaţia acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie.
3. Nectarul de agave
Este un sirop obţinut din planta agava, având mai multe specii. Se foloseşte foarte puţin sirop, iar acesta pe lângă capacitatea de a-ţi îndulci băutura este bogat în vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu şi crom. Nectarul de agave, cum mai este denumit siropul obţinut are un indice glicemic scăzut.
4. Siropul de arţar
Este o excelentă sursă de mangan şi zinc, cu puţine calorii. 2 linguriţe (13 grame) de sirop conţin 35 de calorii şi este mai sărac în fructoză decât siropul de porumb sau nectarul de agave.
5. Zahărul nerafinat
Chiar dacă are la fel de multe calorii ca zahărul rafinat, măcar conţine şi câteva substanţe nutritive care lipsesc cu desăvârşire în varianta rafinată - fosfor, magneziu, potasiu, calciu şi fier. Caută şi înlocuieşte zahărul rafinat cu acest tip de zahăr, însă să fii foarte atentă să scrie pe etichetă că este nerafinat.
Iată ce face zahărul în corpul tău!