Studiu: Alimentele sărate favorizează apariţia celulitei
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 02.09.2015

Supele instant conţin foarte multă sare, se arată în cea mai nouă cercetare realizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.

L

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii august, 32 de produse tip supe instant din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

“Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritivă foarte scăzută, cu un conținut ridicat de sare, care au cantități insignifiante de legume și anumite tipuri de carne și cu aditivi alimentari din belșug. Supele Maggi conțin de 80 de ori mai multă sare decât carne, supele Knorr conțin de 5 ori mai multă sare decât legume, iar supele fabricate în Vietnam conțin între 8 și 12 aditivi alimentari”, avertizează Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Studiul privind calitatea supelor instant face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

El a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către Conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Avertisment! Cum te afectează consumul exagerat de sare?

"Sarea este o componentă esențială și indispensabilă a organismului uman. Într-o societate tot mai tehnologizată, grabită și adeptă unei alimentații fast-food, excesul de sare este frecvent întâlnit. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.
Pentru a evita excesul de sare evitați folosirea ei excesivă în alimentație, consumați zilnic fructe și legume proaspete și hidratați-vă cu minim 2l de lichide pe zi", explică Dr. Silviu Bănățeanu, medic specialist medicină de familie la Sanador.

  • Endocrinologie, duminică, 13.09.2015 14:22

    Nu uitati ca sarea nu mai trebuie adaugata la nicio mancare. Totul e plin de sodiu!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro