Care este doza zilnică de antioxidanţi recomandată?
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 07.09.2015

Află de la medicul nutriţionist Cristian Panaite cât şi cum trebuie să mănânci pentru a-ţi proteja corpul de boli grave!

Fruits and vegetables.

Aparatele care măsoară nivelul de antioxidanţi din corpul nostru, măsoară de fapt cantitatea de TE (Trolox Equivalents). Un bărbat consumă în mod ideal circa 2500 de calorii într-o zi, pentru care organismul său ar avea nevoie de 11000 TE.

Femeile consumă în medie 1800 de calorii într-o zi, de aici rezultând un necesar zilnic de aproximativ 8000 TE. Sunt numere greu de măsurat în farfurie.

Din păcate, studiile spun că oamenii obişnuiţi nu reuşesc să atingă nici măcar jumătate din necesarul de antioxidanţi. Cum poţi tu să faci asta? Nu face calcule! Consumă cât de multe legume şi fructe poţi! De la 5 porţii zilnice în sus! Preferă legumele fructelor dacă ai nevoie să slăbeşti.

Exemple oferite de medicul nutriţionist Cristian Panaite, fondator al Clinicii de Nutriţie Kilostop

Un exemplu insuficient: Dimineaţă o banană – 1037 TE, la prânz salată iceberg – 144 TE, 50 g de castravete – 60 TE, compot de piersici la desert – 411 TE. La cină o porţie de mazăre şi morcov – 454 TE, încă o salată mai mare – 204 TE şi 100 de grame de pepene roşu – 216 TE. E nevoie de 7 porţii de legume şi fructe ca să ajungem la un total de 2526 TE, un sfert din necesar.

Uite un super-exemplu: Dimineaţă 75g de afine – 9019 TE, la prânz o porţie de 200g de fasole roşie fiartă – 6864 TE, 10 frunze de salată roşie – 1213 TE şi un măr roşu bot de iepure – 5900 TE. Încă nu am ajuns la cină şi avem mai mult de dublu. Aproape 23.000.

"Carbohidraţii sunt “combustibilul” folosit de organismul nostru să producă energie. Din păcate, procesul de oxidare a carbohidraţilor simpli (zahăr, glucoză – cei răi) lasă în urmă un dezastru: radicali liberi (cei urâţi). Dacă bei apă cu zahăr (nu ridica din sprâncene, adică aproape orice suc din comerţ), nivelul oxidativ din sângele tău creşte progresiv (şi ameţitor!) în următoarele ore. Dacă nu consumi legume şi fructe bogate în antioxidanţi, corpul tău intră într-o stare pro-oxidativă, în care radicalii liberi oxidează grăsimile din sânge şi pregătesc teren favorabil pentru boli cardiovasculare", explică dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist şi fondator al Clinicii de Nutriţie Kilostop.

Cum poţi evita şi contracara acest dezastru? Alege să mănânci alimente “adevărate”, integrale, (cei buni) care vin la pachet cu antioxidanţi ce neutralizează radicalii liberi produşi de oxidare, recomandă specialistul care susţine că trebuie să uiţi de zahăr, crenvurşti, salam şi alte alimente procesate, şi să mănânci în schimb salate, fructe, legume şi cereale integrale la fiecare masă sau gustare.

  • Lili, miercuri, 09.09.2015 13:33

    Foarte folositor! Voi incerca sa tin cont

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro