Două reţete de post care au la bază quinoa
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 07.04.2015

Conţine foarte multe proteine, dar este săracă în grăsimi şi colesterol. O poţi prepara în diverse feluri pentru a obţine mâncăruri delicioase.
Raw Red and White Quinoa Grains

Dacă pui quinoa la încolţit îi sporeşti valoarea nutriţională, deoarece germenii de quinoa conţin vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic), minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan, fosfor, zinc) şi toţi cei 9 aminoacizi esenţiali, potrivit informaţiilor oferite de nutriţionistul britanic Gillian McKeith. Poţi să o adaugi în diverse salate cu legume sau să faci terci (cu apă şi sare). O găseşti în magazinele naturiste.

1. Quinoa cu broccoli şi garnitură de dovleac la cuptor

Pentru quinoa cu broccoli ai nevoie de:

- 1/2 cană cu quinoa
- 1 cană cu apă
- zeamă de lămâie
- sare
- piper
- oregano
- cimbru
- 4-5 bucheţele de broccoli.

Se pun la fiert, la foc mic, toate ingredientele cu excepţia bucheţelelor de broccoli. Se lasă 10 minute sub capac, după care se pun bucheţelele de broccoli şi se mai lasă câteva minute până se înmoaie puţin. În funcţie de preferinţe, poţi lăsa mai mult sau mai puţin broccoli pe foc.
Pentru dovleacul şi sfecla la cuptor ai nevoie de:

- 1 cană cu dovleac, tăiat cubuleţe
- 1/2 cană cu sfeclă roşie tăiată cubuleţe
- 3-4 linguri cu ulei de măsline
- cimbru
- sare
- piper
- boia de ardei iute.

Se stropesc legumele cu uleiul de măsline, se condimentează şi se amestecă bine împreună. Se aşază în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la cuptor aproximativ o jumătate de oră până ce obţii consistenţa dorită a legumelor.

2. Budincă de quinoa cu nucă

- 1 cană cu lapte vegetal (soia, migdale, nucă de cocos, orez, ovăz);
- 1/2 cană de quinoa, spălată bine;
- 1/4 linguriţă de scorţişoară;
- 1/4 linguriţă de ghimbir pudră;
- puţină sare de mare;
- nuci crude mărunţite;
- sirop de agave sau zahăr brut;
- felii de banană.

1. Se pun la fiert quinoa, scorţişoara, ghimbirul, sarea şi laptele, sub capac, la foc mediu aproximativ 15 minute până ce observi că boabele de quinoa devin transparente.
2. După ce opreşti focul se adaugă nucile mărunţite, iar după ce se răceşte budinca se îndulceşte, după gust.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro