3. Cozonac cu nucă pentru Crăciun
Ingrediente pentru aluat
1 kilograme făină420 mililitri lapte200 grame unt8 gălbenuşuri250 grame zahăr60 grame drojdiecoajă de lămâiesare.
Ingrediente pentru umplutură
200 grame nuci măcinate20 grame pudră cacao100 grame stafide100 grame rahat100 grame zahăr2 pliculeţe zahăr vanilat3 albuşuri.
Pregăteşte maiaua din 60 g drojdie, 100 ml lapte, 1 lingură de zahăr şi 1 lingură de făină. Las-o la dospit cam 15 minute. Apoi, amestecă maiaua cu făina, restul de lapte, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi sare. Amestecă ingredientele, iar când aluatul este omogenizat, adaugă untul topit şi amestecă din nou. Lasă aluatul la dospit până îşi dublează volumul.
Între timp, pregăteşte umplutura. Bate albuşurile spumă, apoi adaugă cacaoa, nucile măcinate, zahărul tos şi zahărul vanilat. Taie aluatul în 3-4 bucăţi şi întinde câte o foaie. Pe foaie, întinde cateva linguri de umplutură, presară stafide şi cubuleţe de rahat, ruleaz-o şi aşaz-o în tava unsă cu unt. Lasă cozonacii la dospit până ce îşi măresc volumul, apoi coace-i cam 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
4. Cozonac cu migdale şi stafide
Ingrediente
750 grame făină50 grame drojdie125 mililitri lapte150 grame zahăr475 grame untcoajă rasă de portocalăun praf de nucşoară măcinatăcateva picături esenţă de migdale2-3 linguri rom400 grame stafide125 grame migdale sfărâmate200 grame zahăr pudrăsare.
Pregăteşte maiaua din drojdie, 1 lingură de făină şi două linguri de lapte. Las-o să-şi dubleze volumul. Între timp, pune stafidele la înmuiat în rom. Într-un bol, toarnă făina, maiaua, 375 g unt moale, 130 g zahăr, 85 ml lapte călduţ, mirodenii, ulei şi rom. Bate bine aluatul. Amestecă stafidele cu migdalele şi coaja de lămâie şi încorporează-le treptat în aluat. Las-l să dospească şi împarte-l în bucăţi egale. Coace cozonacii la 180 de grade Celsius.
5. Cozonac cu Nutella şi nuci
Ingrediente pentru aluat
400 grame făină150 mililitri lapte4 gălbenuşuri150 grame unt½ linguriţă sare½ linguriţă cardamom1/3 linguriţă şofranesenţă de vanilie25 grame drojdie proaspătă.
Ingrediente pentru umplutură
200 grame crema de ciocolată nutella1 cană nuci măcinate.
Aluat: Se cerne făină într-un bol mai mare. Se dizolvă drojdia în laptele călduţ, se adaugă zahărul, se amestecă şi se pun peste făină. Se adaugă gălbenuşurile, untul topit şi răcit, esenţa, cardamomul, şofranul şi sarea. Aluatul se frământă bine, până când devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă să crească până când îşi dublează volumul.
Se împarte aluatul în şase bile egale. Fiecare bilă se întinde în formă dreptunghiulară, se unge cu un strat de nutella, apoi se presară cu nuci măcinate. Se rulează strâns, introducând capetele în interior. Cele şase rulouri se pun suprapuse în tava tapetată cu hârtie de copt. Cozonacul se unge deasupra cu ou bătut şi se presară cu zahăr vanilat. Se mai lasă să crescă şi în tavă pentru 20-25 minute, apoi se coace la 180 de grade, timp de 30-35 minute. După ce se răceşte se poate pudra cu zahăr.