5 soluții naturale antimucegai
Casă şi familie · Acasa / 10.01.2020

Mucegaiul apare în condiții de umezeală sau ventilație inadecvată, dar nu înseamnă că ești nevoit să-ți împarți casa cu sporii nocivi. Testează variantele de soluții naturale antimucegai pentru a igieniza interiorul și a preveni problemele de sănătate.

Ai văzut spori de mucegai în baie sau în alte colțuri ale casei ori apartamentului? Nu te îndrepta direct spre produsele chimice cu ingrediente agresive, ci testează în primul rând soluții naturale antimucegai. În acest mod te poți proteja în timp ce faci curățenie și vei reface aspectul suprafețelor afectate fără să declanșezi alergii sau alte probleme pentru ceilalți membri ai familiei.

 
Iată ce soluții naturale antimucegai pot fi utilizate în orice moment:

 
1. Oțet

Deși poți dilua oțetul în apă pentru a reduce intensitatea mirosului va funcționa cel mai bine împotriva mucegaiului dacă îl utilizezi în stare pură. Pune oțetul într-un recipient tip spray și aplică pe zonele unde s-a acumulat mucegaiul. Lasă să acționeze câteva ore, apoi curăță mucegaiul cu o perie. În cazul în care te deranjează foare tare mirosul oțetului poți adăuga câteva picături din uleiul tău esențial favorit, dar dacă vei fi plecat în intervalul în care îl lași să acționeze să știi că nu vei mai găsi niciun miros în casă la întoarcere.
Specialiștii te sfătuiesc să utilizezi oțetul simplu, apoi să mergi în oraș sau la lucru. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că oțetul elimină 80% din sporii de mucegai, precum și virușii sau bacteriile care s-au acumulat pe suprafețele respective. Nu este nevoie nici să aștepți să observi mucegaiul, ci poți lua măsuri pentru a proteja zonele predispuse la această problemă. Vei preveni apariția mucegaiului dacă aplici oțet pe suprafețele în cauză și îl lași să se usuce.

 
2. Ulei de arbore de ceai

Acest remediu îndepărtează mucegaiul fără riscuri și este la fel de utilă ca și preparatele mai scumpe pe care le poi cumpăra de la magazinele specializate. Vei avea nevoie de 2 lingurițe de ulei de arbore de ceai amestecate cu 2 căni de apă. Pune mixul într-un recipient tip spray și aplică-l pe sporii de mucegai, fără să clătești zonele după aceea. Uleiul esențial are un miros destul de puternic, așa că nu uita să aerisești bine zonele în care ai folosit acest remediu.

 
3. Extract din semințe de citrice

Spre deosebire de oțet și uleiul de arbore de ceai, extractul din semințe de citrice cum este cel de grepfrut nu are miros. Diluează 20 de picături de extract în 2 căni de apă, pune amestecul într-un recipient tip spray și aplică pe zonele cu spori fără să clătești cu apă după aceea.

 
4. Peroxid de hidrogen

Alege un amestec cu 3% peroxid de hidrogen și aplică folosind un recipient tip spray pe toate suprafețele pe care ai observat mucegai. Lasă să acționeze 10 minute, apoi șterge cu o cârpă moale pentru a îndepărta complet mucegaiul. Poți utiliza și o combinație de peroxid de hidrogen și oțet pentru a obține efecte la fel de bune. Dacă îți rămâne amestec ai grijă să-l păstrezi într-un loc întunecat și uscat pentru că lumina deteriorează proprietățile peroxidului de hidrogen.

 
5. Bicarbonat de sodiu

Poate fi utilizat cu oțet și apă sau numai cu apă pentru a elimina orice urmă de mucegai. Dizolvă bicarbonatul de sodiu în soluția cu oțet sau în apă, pune mixul într-un recipient tip spray și aplică pe toate zonele cu mucegai. Lasă să acționeze 2-3 ore, apoi șterge cu o cârpă moale. Bicarbonatul de sodiu este un dezinfectant natural fără miros, fiind foarte simplu de folosit dacă te deranjează mirosurile puternice.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro