7 trucuri inteligente ca să ai facturi mai mici la încălzire
Sezonul rece nu aduce numai senzația neplăcută de frig, dar și teama că facturile la încălzire vor fi foarte mari.
Indiferent de ce tip de încălzire folosești, fie că este pe bază de gaz, electricitate, lemne sau peleți, poți reduce semnificativ costurile dacă eviți pierderile de căldură din locuință. Pe lângă izolarea termică a clădirii, cel mai important pas, poți pune în practică și alte trucuri simple și eficiente. Iată ce să încercerci:
Instalează un cronotermostat programabil
Acest tip de aparat, care se conectează la centrala termică, te ajută să economisești bani și să eviți risipa de căldură. Îl poți programa să pornească centrala la o temperatură mai mare doar în intervalul orar în care ești acasă. Când mergi la serviciu, de exemplu, poți seta ca centrala să funcționeze la o temperatură mai mică. Vei economisi în acest fel bani și te vei bucura de confort când te afli acasă.
Înlocuiește garniturile uzate
Cunoscute și sub denumirea de chedere, garniturile care asigură închiderea etanșă a ușilor și ferestrelor împiedică pierderea aerului cald din interior și pătrunderea celui rece din afară. Dar atunci când sunt uzate, pierderile de căldură pot fi foarte mari. De aceea, înlocuiește-le pe cele care par rupte, slăbite sau tocite.
Ajustează pragurile ușilor
Dacă poți vedea lumina pe sub ușa de la intrare, atunci cu siguranță pierzi o mare parte din căldura pe care plătești ca să o obții în casa ta. Aerul cald va ieși pe sub ușă, de aceea este esențial să ajustezi pragul astfel încât ușa să se închidă etanș.
Izolează găurile în pereții exteriori
Țevile de canalizare, cele de gaz sau burlanele pentru coș sau hotă pot avea pe lângă ele goluri care permit pătrunderea aerului rece. Chiar dacă au fost astupate inițial, acestea se slăbesc cu timpul și apar pe lângă ele fisuri. Verifică-le regulat și izolează-le folosind spumă izolatoare.
Încălzește local
O metodă eficientă de a evita facturile mari la încălzire este aceea de a folosi un aparat de încălzire portabil, precum aerotermă, radiator, calorifer electric etc. în camerele în care își petrec timpul cei mai mulți membri ai familiei, și să reduci nivelul de temperatură din sistemul de încălzire pentru tot restul casei, potrivit
time.com.
Acoperă ferestrele balcoanelor sau teraselor cu folie din plastic
Un film protector din folie de plastic transparentă te va ajuta să economisești multă energie termică, pentru că va reduce pierderile de căldură pe lângă geamuri. Poți acoperi cu folie ferestrele care nu se deschid, așa cum sunt cele de la bacon sau terasă, dar și ușile glisante ale teraselor, pe care nu le folosești peste iarnă. Folia transpearentă se va lipi nu de geam, ci de tocul ferestrei, astfel încât să obții un spațiu izolat între fereastră și cameră.
Folosește soarele în avantajul tău
În ciuda temperaturilor scăzute de afară, razele soarelui tot reușesc să aducă un plus de căldură în casa ta. Te vor ajuta să reduci o parte din energia folosită pentru încălzire. În timpul zilei, trage draperiile și ridică jaluzelele sau storurile, în special în partea locuinței îndreptate spre sud, pentru ca razele soarelui să pătrundă în casă. Iar pe timpul nopții, acoperă ferestrele cu jaluzele sau draperii pentru a preveni pierderile de căldură.