Cât de murdare sunt prosoapele tale?
Casă şi familie · Acasa / 10.10.2017

Prosoapele murdare pot purta o mare varietate de microbi și au fost chiar corelate cu răspândirea bolilor infecțioase. Nu îți poți păstra prosoapele fără germeni 100%, după cum spun experții, dar probabil că poți limita bacteriile de pe ele prin spălarea lor. Iată cât de murdare sunt prosoapele tale!

Știi cât de murdare sunt prosoapele tale? Iată ce spun specialiștii!


Prosoapele sunt capcane pentru bacterii, deoarece de fiecare dată când folosești un prosop, transferi pe suprafața sa bacteriile naturale ale pielii și alți germeni pe care îi porți. Majoritatea acestor germeni nu au efecte negative asupra sănătății, deoarece provin de la tine. Organismul uman este adaptat pentru a putea trăi în acest mediu cu toți microbii. Dar prosoapele oferă mediul perfect pentru creșterea bacteriilor și altor microorganisme, deoarece sunt umede, calde și absorbante și atârnă în băile întunecate.


Din cauza faptului că mâinile tale pot transfera microbii de pe orice atingi pe prosoape, baia este un loc deosebit de amenințător pentru ca un prosop să își petreacă cea mai mare parte a timpului acolo. În plus, mâinile tale pot atinge organisme fecale, cum ar fi bacteriile coliforme. Într-un studiu, s-a descoperit că aproape 90% din prosoapele de baie au fost contaminate cu bacterii coliforme și aproximativ 14% purtau bacteria E. coli. Studiile publicate au descoperit, de asemenea, aceste bacterii și pe prosoapele de bucătărie, iar numărul de bacterii E. coli a fost corelat cu frecvența spălării prosoapelor.


Multe persoane nu se spală bine pe mâini, așa că atunci când își usucă mâinile pe un prosop, freacă bacteriile de o suprafață unde este probabil ca acestea să crească. După aproximativ două zile, dacă îți ștergi fața cu un prosop de mâini, probabil că vei lua mai multe bacterii E. coli pe față decât dacă ți-ai băga capul într-o toaletă și ai trage apa.

Cu toate acestea, este puțin probabil să te îmbolnăvești doar de la atingerea unui prosop folosit. Cel mai mare risc apare dacă ai tăieturi sau abraziuni sau pielea uscată care poate lăsa microbii în sistemul tău. Cel mai bun mod de a te proteja este să speli frecvent prosoapele de bucătărie și din baie. Orice persoană ar trebui să spele orice prosop de baie după aproximativ două zile de utilizare, mai ales dacă există copii mici în casă. Bacteriile pot supraviețui detergenților obișnuiți, așa că folosește apă caldă și un produs cu înălbitor de oxigen activ pentru a curăța prosoapele bine.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro