Cum să-ţi văruieşti singură apartamentul. De ce ai nevoie şi cât costă
Fie că te muţi într-un imobil nou sau că decizi să îţi renovezi apartamentul actual, văruitul joacă un rol foarte important. Acesta nu numai că ajută la împrospătarea camerei, dar îi poate schimba şi aspectul.
În plus, poţi face această activitate şi singură. Iată de ce ai nevoie!Atunci când dispui de un buget limitat, poţi lua frâiele în propriile mâini şi te poţi pune pe treabă. În acest caz, ai nevoie de ustensile speciale care îţi vor uşura munca şi te vor ajuta să obţii rezultatul mult dorit.
Cum să zugrăveşti singur: Pregăteşte materialele
Dacă ţi-ai propus să îţi văruieşti apartamentul în curând, trebuie să îţi procuri toate materialele şi ustensilele specifice. La capitolul scule, nu uita să-ţi achiziţionezi pensule de dimensiuni diferite, o bidinea, trafalet, bandă de hârtie şi folie de plastic. În plus, ai grijă să-ţi faci o listă de cumpărături care să conţina urmatoarele: var, culoarea dorită, ipsos, aracet şi amorsă.
La capitolul preţ, acesta poate varia, în funcţie de marca produselor. Poţi însă să ceri ajutorul unui specialist care lucrează în centrul de unde plănuieşti să îţi achiziţionezi tot ce ai nevoie. Acesta te poate îndruma spre produse care să nu fie doar de calitate, dar să se şi încadreze în bugetul pe care ţi l-ai alocat pentru văruit.
Cum să zugrăveşti singur: Mută obiectele de mobilier
Odată ce ţi-ai procurat sculele necesare, trebuie să eliberezi spaţiul de lângă pereţi. Mută obiectele de mobilier spre centrul camerei şi acoperă-le cu o folie de plastic. Aceasta le va proteja împotriva prafului şi degradării cauzate de vopsea. În plus, acoperă parchetul sau duşumeaua cu ajutorul unei alte folii de plastic sau ziare.
Pregăteşte pereţii pentru etapa văruirii
Înainte de a te apuca efectiv de văruit, trebuie să te asiguri că pereţii sunt perfect nivelaţi si curăţaţi. În acest sens, ia o mătură şă îndepărtează tot praful. Urmează repararea crăpăturilor şi a găurilor existente. Iată ce trebuie să faci: umezeşte zona cu probleme cu amorsă şi apoi acoper-o cu ajutorul ipsosului. Las-o să se usuce şi apoi niveleaz-o cu şmirghel. Dacă este nevoie, repetă această acţiune pentru fiecare perete care o necesită. La final, ia bidineaua şi aplică amorsa pe toată zona pe care vrei să o zugrăveşti.
Treci la etapa finală: văruitul
După ce amorsa s-a uscat, poţi trece la aceasă ultimă etapă. Amestecă pasta de var cu apă şi trece-o printr-o sită deasă. Acest pont te va ajuta să elimini orice tip de impurtate din amestec. Continuă prin a mixa pasta nou formată cu aracet şi culoare. Asigură-te că aceasta are o culoare mai inchisă decât variantă finală, deoarece, odată aplicată pe pereţi, pasta aceasta se va deschide cu câteva tonuri.
Diluează culoarea astfel încât să poată fi uşor de aplicat cu bidineaua sau trafaletele. Începe cu tavanul şi continuă cu fiecare perete, aplicând de sus în jos. În plus, este recomandat să introduci doar vârful bidinelei în var. Apoi, după ce elimini surplusul, aplic-o direct pe perete, folosindu-te atât de mişcări orizontale, cât şi verticale.