Cum trebuie să faci curățenie în baie ca să te protejezi de coronavirus
Casă şi familie · Acasa / 12.05.2020

Trebuie să acorzi o atenție deosebită curățeniei în baie, pentru că picăturile microscopice capabile să poarte virusul se pot împrăștia în toată încăperea, iar de aici în întreaga casă.

Cu scolile inchise in acest an si cu masurile de izolare in vigoare cel putin pana pe 15 mai, multe locuinte sunt mai aglomerate decat de obicei. Iar baia ramane un punct crucial in mentinerea curata a casei, fiind un loc frecventat in care se pot transmite microbii. Curatenia vasului de toaleta, a chiuvetei, a cazii si dusului este esentiala pentru sanatatea familiei.

Se stie ca noul coronavirus are capacitatea de a rezista pe suprafete pana la trei zile, potrivit datelor publicate de New England Journal of Medicine. Iar baia are multe locuri in care SARS-CoV-2 poate fi prezent.


„Trebuie sa fim atenti la suprafetele nemiscate. Orice dezinfectant pentru curatarea locuintei este eficient impotriva virusului. Iar sapunul si apa lucreaza perfect”, spune Dr. William Schaffner, specialist in boli infectioase la Centrul Medical din cadrul Universitatii Vanderbilt.

E important sa acorzi o atentie deosebita curateniei in baie, pentru ca picaturile microscopice capabile sa poarte virusul se pot imprastia in toata incaperea, iar de aici in toata casa. Un studiu publicat de Journal of Applied Microbiology a aratat, de exemplu, ca picaturile si particulele pot ajunge la o distanta de aproape doi metri cand tragi apa.


CNN arata care sunt zonele din baie cele mai expuse la infectarea cu noul coronavirus si cum sa le cureti pentru a inlatura pericolul.

Asigura-te ca urmezi pasii corecti


Inainte de a incepe curatenia in baie, spala-te pe maini. Daca folosesti dezinfectanti, ar trebui sa alegi unii de calitate. Agentia pentru Protectia Mediului din SUA a publicat o lista de cinci pagini a dezinfectantilor cu efect puternic contra SARS-CoV-2.

Trebuie sa te concentrezi pe curatarea zonelor mai folosite din baie, precum clanta usii, vasul de toaleta si zona din preajma acestuia, intrerupatorul electric, priza, capul si furtunul de dus, perdeaua sau geamul cabinei de dus, cada.


Orice suprafata pe care o poate atinge cineva trebuie curatata. Aici intra si aparatura folosita in baie (uscator de par, periute electrice, aparat de ras si de tuns). Ar fi bine sa tii aparatele electrice in pungute sau saculeti, recomanda Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA si sa le cureti cu o solutie ce contine cel putin 70% alcool. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro