De ce ar trebui să dormi cu ușa de la dormitor închisă. Ți-ar putea salva viața!
Fiecare persoană are propria sa rutină în fiecare seară: spălatul pe dinți, îmbrăcarea pijamalelor, setarea alarmei pentru a doua zi.
Dar noi informații arată că cei mai mulți oameni sar un pas important pe care ar trebui să-l facă înainte de a se băga în pat.
Aproximativ 60% dintre oameni dorm cu ușa de la dormitor deschisă, potrivit unui studiu recent efectuat în Statele Unite de Organizația pentru Știința Siguranței UL. Această alegere simplă poate face diferența dintre viață și moarte în cazul unui incediu în locuință. Ușa închisă încetinește răspândirea flăcărilor, reduce fumul toxic, crește nivelul de oxigen și scade temeperatura.
Odată cu folosirea intensivă a materialelor sintetice la producerea mobilierului și la construirea locuințelor, închiderea ușilor din casă ar putea să facă o diferență majoră când vine vorba de părăsirea casei în singuranță, în cazul unui incendiu.
Timpul mediu de părăsire a unei case în flăcări a scăzut de la 17 minute la numai 3 minute sau chiar mai puțin în ultimele decenii din cauza materialelor sintetice inflamabile din interior și a designului de tip open space care este foarte răspândit în prezent.
Dar oamenii nu dorm cu ușa deschisă doar pentru că nu știu aceste lucruri. Din contră, cei mai mulți aleg să doarmă cu ușa deschisă pentru că sunt convinși că este mai sigur. Pompierii recomandă opusul, adică închiderea ușii de la dormitor înainte de culcare. Pompierii din cadrul Institutului pentru Cercetarea Siguranței din Statele Unite au lansat o campanie de informare în acest sens.
Într-o demonstrație filmată, cercetătorii au arătat cum se propagă flăcările într-o cameră cu ușa deschisă și într-una cu ușa închisă. Filmările demonstrează impactul major pe care o ușă îl poate avea.
Fă-ți un obicei din a închide ușa dormitorului înainte de a te culca și asigură-te că și ușile de la camerele copiilor sunt închise. De asemenea, ar trebui ca toate ușile din casă să fie închise, astfel încât flăcările să nu se propage ușor în cazul unui incediu. Instalează detectoare de fum și gaze, păstrează în casă un extinctor și stabilește un plan de evacuare în caz de incediu, pe care să-l cunoască toți membrii familiei. Deși nu vrei să te gândești la un astfel de scenariu îngrozitor, este mai bine să fii pregătit.