De ce să-ți stimulezi copiii să facă ei înșiși ornamente de Crăciun handmade?
Casă şi familie · Acasa / 08.12.2023

Crăciunul este, cu siguranță, sărbătoarea preferată a Copiilor. De la cadourile de la Moș Crăciun, până la colinde, de la joaca în zăpadă și până la decorațiunile de Crăciun luminoase și pline de viață, totul în jur pare un parc de distracții pentru cei mici. Asta pentru a nu mai vorbi de multitudinea de prăjituri și dulciuri de care se bucură în acest anotimp.

Într-un singur fel poate deveni Crăciunul și mai atrăgător pentru cei mici. Dacă realizează, ei înșiși, cu mânuțele lor, cel puțin o parte din decorațiunile de Crăciun, atât cele de pe brad, cât și cele din casă și chiar decorațiuni pentrru Crăciun de exterior.

Imaginație, libertate creativă și foarte puține materiale: artele și meșteșugurile sunt activități foarte accesibile, atât în sala de clasă, cât și acasă, pentru ca copiii să se distreze și să își dezvolte abilități valoroase. Încurajarea lor de a face lucruri pentru ei înșiși este o sarcină care necesită doar imaginație libertate creativă și foarte puține materiale: artele și meșteșugurile sunt activități foarte accesibile, atât în sala de clasă, cât și acasă, pentru ca cei mici să se distreze singuri și să-și dezvolte abilități valoroase. Încurajarea lor de a face lucruri pentru ei înșiși este o sarcină pentru părinți și educatori și un lucru care va aduce multe avantaje pentru dezvoltarea lor.

Încurajarea lucrului manual și a bricolajului la copii nu numai că îi va ajuta să își stimuleze creativitatea, ci și răbdarea, capacitatea de concentrare și abilitățile psihomotorii. De asemenea, le va regla nivelul de stres, le va întări stima de sine, le va îmbunătăți abilitățile sociale și de lucru în echipă.

Mai întâi, evident, trebuie învățați cum să prelucreze singuri aceste ornamente de Crăciun handmade și chiar decorațiuni pentru Crăciun de exterior. Pe Internet există o mulțime de ghiduri și tutoriale de realizare a globurilor și altor ornamente pentru bradul de Crăciun din materiale pe care le găsim în casă: de la hârtie, la carton sau chiar material textil din obiecte vestimentare vechi și care pot beneficia de o soartă mai bună decât aruncatul la coșul de gunoi. Asta pentru a nu mai vorbi de obiecte pe care le putem culege direct din natură, precum conurile de brad, care pot fi înfrumusețate și transformate în ornamente de Crăciun handmade sau chiar fructe, precum nuci, mere etc.

Vata este, iar, un material perfect pentru a umple ornamentele, făcându-le pufoase și voluminoase. O idee originală poate fi un ren confecționat din bumbac sau fetru, mai ales dacă modelul pe care îl folosim este la fel de drăguț și deja ornat de Crăciun. De asemenea, dacă adaugă o mică panglică și o bucată de lână pentru ochi, vor avea un rezultat superb.

Acestea fiind spuse, să vedem care sunt câteva dintre beneficiile realizării de către copii a unor ornamente de Crăciun handmade
și a unor decorațiuni pentru Crăciun de exterior:

- Lucrează emisfera dreaptă a creierului. Această parte este legată de exprimarea non-verbală, de emoții și de viziunea spațială.

- Creativitatea lor este încurajată. Cei mici trebuie să își folosească imaginația pentru a-și dezvolta proiectele și a le transforma în ceva original.

- Se stimulează dezvoltarea lor psihomotorie. Abilitățile psihomotorii sunt foarte importante, deoarece îi ajută să își dezvolte mișcările corpului, să fie conștienți de acesta și să interacționeze cu mediul înconjurător. În cazul lucrului manual, ei trebuie să își miște mâinile în mod constant, să lucreze în mod coordonat și să își folosească toate simțurile.

- Acest lucru le întărește stima de sine. Sentimentul că sunt capabili să creeze obiecte valoroase, exclusive, toate cu propriile mâini, îi va umple de satisfacție, precum și posibilitatea de a le transforma în cadouri pentru alții.

- Le îmbunătățește concentrarea. Capacitatea de a-și concentra întreaga atenție asupra unei singure sarcini este un lucru care le va aduce multe beneficii pe parcursul studiilor și în viața profesională, mai ales în contextul actual, în care tehnologia ne întrerupe constant.

- Îi ajută să se relaxeze. În timp ce fac activități de artă și lucru manual, copiii evadează și uită de sursele de stres (lucrări de control, teme etc.). Este legată de nevoia de a fi 100% concentrați pe crearea unei piese unice.

- Le sporește agilitatea și rapiditatea mentală. Acesta este unul dintre beneficiile lucrului manual în general. Acest lucru îi va ajuta mai târziu să ia decizii în mai puțin timp.

- Le cultivă răbdarea. La fel ca gătitul sau lucrul în grădină, lucrul manual este foarte util pentru copiii noștri pentru a învăța răbdarea. Ca adulți, îi va ajuta să ia decizii bine gândite, ceea ce este vital într-o lume care se schimbă atât de repede.

- Îi învață valoarea efortului. Vor învăța să aprecieze o treabă bine făcută și ceea ce este necesar pentru a obține un rezultat bun.

- Învață să lucreze în echipă. Lucrând în compania altora, nu numai că își vor îmbunătăți abilitățile sociale, dar îi vor învăța și importanța cooperării pentru a atinge obiectivele împreună.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro