De ce ți se face somn când citești
Ți s-a întâmplat asta vreodată? Ai găsit o carte interesantă în bibliotecă. Nu poți să aștepți să o citești, dar trebuie să mănânci cina și să faci un duș mai întâi. Nu amâni, dar mai întâi ai alte priorități.
Înainte de a putea deschide cartea, îți aduci aminte că mai ai și alte treburi. Trebuie să speli vasele și să strângi hainele din cameră. După ce te speli pe dinți, ești pregătit în sfârșit să te bagi în pat și să citești. Deschizi cartea și începi să citești, încântat de povestea care începe să prindă contur. Însă te trezești dimineață. Ai adormit citind. Tu știi de ce ți se face somn când citești?
Care este motivul pentru care ți se face somn când citești?
Multe persoane devin somnoroase și, în cele din urmă, adorm după ce citesc câteva pagini dintr-o carte. Însă care este motivul pentru care ți se face somn când citești? Nu toată lumea este somnoroasă în timp ce citește, iar celor care li se face somn nu au neapărat același motiv la bază. Mai exact, experții cred că există o varietate de motive pentru care oamenii devin somnoroși în timp ce citesc.
Cititul necesită o mișcare regulată a ochilor, pe măsură ce ochii urmează cuvintele de pe pagină. De asemenea, este nevoie de puterea creierului, deoarece creierul este cel care interpretează literele pe care le văd ochii și le transformă în cuvinte, propoziții și paragrafe semnificative. Pe măsură ce creierul tău muncește din greu, iar mușchii ochilor obosesc, este normal să aibă nevoie de odihnă, ducând la închiderea ochilor și la somnolență.
Cititul nu este nociv pentru ochii tăi
Însă putem ține ochii deschiși pentru anumite perioade în fiecare zi înainte de a-i lăsa să se odihnească. Dacă este mai simplu pentru tine să citești atunci când porți ochelari, asigură-te că îi porți mereu, pentru a te asigura că ochii nu sunt tensionați în mod inutil.
Când citești, o faci de obicei într-un loc confortabil, cum ar fi patul sau scaunul preferat. Atunci când majoritatea corpului tău intră într-o stare de odihnă și ești într-o poziție confortabilă, restul mușchilor tăi se relaxează și poți adormi.
Dacă aștepți până înainte de culcare să citești, este posibil ca mintea și corpul să fi obosit deja și să se pregătească pentru somn. În acest caz, nu este nevoie de o activitate prea îndelungată, indiferent dacă este vorba despre citit sau uitat la televizor, pentru a adormi.
Dacă nu ești atât de obosit atunci când te așezi pe pat, s-ar putea să poți citi pentru o vreme fără a adormi. Asta dacă nu este prea plictisitoare cartea pe care o citești. Dacă ceea ce citești nu te pasionează sau nu îți captivează imaginația, mintea ta e probabil să se rătăcească și deseori adoarme.
Iar dacă ai o carte pe care vrei să o termini sau pur și simplu vrei să citești mai mult fără să adormi, există câteva tehnici pe care le poți folosi
În primul rând, găsește un loc de citit confortabil, dar nu prea confortabil. Decât să stai pe spate, pe pat, mai bine stai pe un scaun confortabil. Folosește o lumină în plus pentru a reduce oboseala ochilor. De asemenea, asigură-te că temperatura nu este prea ridicată. Cititul într-un mediu prea cald te poate adormi instant.
Iar dacă trebuie neapărat să stai treaz și să termini o carte înainte de culcare, încearcă să te trezești înainte de a începe să citești. Fă niște exerciții ușoare sau un duș cu apă mai rece. Dacă ești mai alert când începi să citești, ai mai multe șanse să ajungi la sfârșitul cărții.