Humus, cremă de năut
Năutul este o proteină vegetală, bogată în săruri minerale (magneziu, calciu, fier) şi în complexul de vitamine B. Scade colesterolul prin conţinutul de fibre şi împiedică acumularea de zahăr în sânge.
Năutul este o proteină vegetală, bogată în săruri minerale (magneziu, calciu, fier) şi în complexul de vitamine B. Scade colesterolul prin conţinutul de fibre şi împiedică acumularea de zahăr în sânge. Sărac în grăsimi, bogat în fibre, năutul este un excelent aliment pentru cei care vor să-şi ţină sub control greutatea. Cu alte cuvinte, năutul trebuie inclus în alimentaţia ta. Şi cel mai bun preparat din năut este humusul.Humusul este o pastă făcută din năut la care se adaugă ulei de măsline, pastă de susan, usturoi şi zeamă de lămâie. La gust, seamănă mult cu fasolea bătută.
Ingrediente:
500 g năut uscat
3 linguri tahini (pastă susan)
zeama de la o lămâie
3 linguri ulei de măsline
sare, piper şi un căţel de usturoi
Se lasă năutul la înmuiat toată noaptea, într-un castron cu apă care să-l acopere. A doua zi, se fierbe timp de o oră. Se scurge bine. Se pun toate ingredientele într-un blender şi se mixează bine până se formează o pastă. Dacă ţi se pare prea groasă, mai poţi adăuga ulei de măsline. Năutul se găseşte şi la conservă, şi astfel nu mai e nevoie să-l fierbi.