Meniu traditional romanesc pentru craciun

Ce ar trebui să conţină un meniu tradiţional românesc de Crăciun

 

1. O friptură bună de porc

Carnea de porc preparată înăbuşită în vin sau preparată la cuptor cu mere este un preparat delicios care este de regulă asociat cu masa festivă de Crăciun. Ea poate să fie servită cu cartofi la cuptor şi o salată de crudităţi/murături.

2. Sarmale

Pentru unele persoane nu există Crăciun fără sarmale, acestea fiind considerat un preaparat care nu trebuie să lipsească de pe masa festivă.

3. Aperitive calde şi reci

Aici poţi să incluzi şi preparate mai uşoare cu ingrediente mai neobişnuite, dar care vor atrage cu siguranţă privirile invitaţilor. De asemenea, chiftelele, şniţelele sau alte aperitive reci (afumături de casă, tobă, caltaboş, sângerete, cârnaţi de casă uscaţi şi afumaţi, salata boeuf, pogăcele cu jumări de porc) se numără adesea printre preferinţele românilor atunci când sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul.

4. Un vin bun şi o tărie de calitate

La capitolul băuturi alcoolice nu trebuie să exagerezi. De obicei se preferă un vin roşu bun sau pentru cei care preferă tăriile poţi să pui o pălincă de calitate.

5. Ciorbă

Chiar dacă nu este un preparat obligatoriu pe masa de Crăciun, o ciorbă delicioasă de văcuţă/de pui a la grec/de perişoare poate să completeze foarte bine un meniu tradiţional românesc.

6. Cozonac

Cozonacul făcut în casă nu se va compara niciodată la gust cu cel cumpărat din comerţ. Un cozonac bun cu nucă şi stafide va fi perfect pentru masa festivă de Crăciun.


Cum să faci cozonac cu nucă pentru Crăciun

Ingrediente pentru aluat1 kg făină420 ml lapte200 g unt8 gălbenuşuri250 g zahăr60 g drojdiecoajă de lămâiesare
Ingrediente pentru umplutură200 g nuci măcinate20 g pudră cacao100 g stafide100 g rahat100 g zahăr2 pliculeţe zahăr vanilat3 albuşuri
Pregăteşte maiaua din 60 g drojdie, 100 ml lapte, 1 lingură de zahăr şi 1 lingură de făină. Las-o la dospit cam 15 minute. Apoi, amestecă maiaua cu făina, restul de lapte, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi sare. Amestecă ingredientele, iar când aluatul este omogenizat, adaugă untul topit şi amestecă din nou. Lasă aluatul la dospit până îşi dublează volumul.


Între timp, pregăteşte umplutura. Bate albuşurile spumă, apoi adaugă cacaoa, nucile măcinate, zahărul tos şi zahărul vanilat. Taie aluatul în 3-4 bucăţi şi întinde câte o foaie. Pe foaie, întinde cateva linguri de umplutură, presară stafide şi cubuleţe de rahat, ruleaz-o şi aşaz-o în tava unsă cu unt. Lasă cozonacii la dospit până ce îşi măresc volumul, apoi coace-i cam 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro