Ironic, ca multe alte lucruri când vine vorba de invenții care astăzi ne fac viața mai ușoară, mașina de spălat vase a fost inventată de o femeie care nu spălase în viața ei vase.
Prima mașină de spălat vase - deși departe de ceea ce cunoaștem azi prin acest nume, din punct de vedere al tehnologiei - a fost inventată în 1886, de americanca Josephine Cochrane, ajutată de mecanicul George Butters. Aceasta era acționată manual și a fost prezentată la Expoziția Universală din Chicago, în 1893. Invenția sa a câștigat premiul 1 la categoria ”Cea mai bună construcție mecanică, durabilă și adaptată ritmului de muncă”. Josephine Cochrane provenea dintr-o familie de inventatori, întrucât unchiul său, John Fitch, era inventatorul vaporului cu aburi.Mașini de spălat vase:
Cu adevărat interesant este faptul că Josephine Cochrane nu a inventat mașina de spălat vase pentru a-și face ei viața mai ușoară, întrucât ea, provenind dintr-o familie bogată, nu a spălat vase niciodată în viața ei. Americanca a inventat mașina de spălat vase pentru că încerca să găsească o metodă de a-și proteja vasele scumpe de porțelan chinezesc. Căsătorită cu William Cochran, om de afaceri și om politic, Josephine a rămas văduvă când avea doar 45 de ani. Se spune că inventarea mașinii de spălat vase a fost cea care a scos-o din datoriile pe care le-a lăsat în urmă soțul său și a ajutat-o să-și reconsolideze statutul social și financiar.
Evident, ulterior, această mașinărie a evoluat și a beneficiat de avansul tehnologic, la fel ca alte aparate care au devenit, în timp, electrocasnice de neînlocuit în viața noastră. Mașina de spălat vase ne ajută azi nu doar să spălăm mai repede și mai igienic vasele, ci și mai eficient din punct de vedere energetic și cu o economie mai mare de apă.
Mașini de spălat vase – oferte:
De ce este mai igienică? Mașinile de spălat vase spală la temperaturi mari și foarte mari, la care cei mai mulți germeni sunt uciși. Lucru pe care nu-l puteai face atunci când spălai vasele cu mâna, din rațiuni logice: mâinile s-ar opări sub apa prea fierbinte. În plus, temperatura mai ridicată ajută la eliminarea mai ușoară a grăsimilor și murdăriei, deci un plus de eficiență pentru aparatul electrocasnic în „războiul” său cu munca manuală. Pielea umană nu poate rezista la temperaturi ale apei de peste 60 de grade, în timp ce mașinile de spălat vase depășesc adesea această temperatură.
La câte grade spală o mașină vasele?
În principiu aceasta este temperatura apei pentru cele mai comune trei tipuri de spălare:
- Spălarea economică se face la 50 grade C;
- Spălarea rapidă se face la 60 grade C;
0 Spălarea intensivă se face la 70 grade C și este suficient de puternică pentru a îndepărta urmele de murdărie dificilă de pe vase, oale și tigăi.
În plus, buretele de spălat vase este unul dintre cele mai murdare obiecte din casa ta, chiar dacă nu bănuiai asta. Acesta este „gazda” unui număr mare de bacterii - peste 400, conform oamenilor de știință -, iar atunci când îl folosești pentru spălarea vaselor nu faci decât să le transferi de pe o farfurie pe alta. Densitatea acestor bacterii? În jur de 45 de miliarde pe centimetru pătrat!
Oferte mașini de spălat vase eMAG
Totodată, mașina de spălat vase folosește mai puțină apă decât ai folosi spălând vasele cu mâna. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului și a Departamentului de Energie din SUA, noile mașini de spălat vase utilizează mai puțină energie și apă decât spălarea la mână. Mașina de spălat vase folosește cu cel puțin 33% mai puțină apă decât ai folosi tu, la spălarea aceleiași cantități de vase.
Comitetul European al Fabricanților de Electrocasnice (CEDED) susține că jumătate din locuințele din Europa sunt dotate cu o mașină de spălat vase. Se pare că acest aparat electrocasnic câștigă tot mai mult teren în casele noastre și procentul se va apropia, până în 2023, de 70%.
Același Comitet European al Fabricanților de Electrocasnice (CEDED) susține că „se pot obține economii semnificative de apă dacă va crește rata de penetrare a mașinii de spălat vase în locuințe”. Concluziile CEDED se bazează pe un studiu care arată că, în 2015, în Europa, grație folosirii mașinilor de spălat vase, s-au consumat cu 2,531 miliarde de litri mai puțină apă decât dacă ar fi fost spălate toate vasele la mână. Studiul mai spune că, dacă toate familiile din Europa ar folosi mașini de spălat vase, s-ar economisi anual peste 6 miliarde de litri de apă. Cu această cantitate, s-ar putea întreține 2,5 milioane de piscine olimpice pe an!
După cum se poate vedea, mașina de spălat vase câștigă la toate capitolele: eficiență, igienă, economie de timp și de apă. Tu ce mai aștepți pentru a-ți cumpăra una?