Pregatiri pentru Paşte: Cum să te organizezi ca să fii eficientă în bucătărie
Gestionarea timpului pe care îl petreci în bucătărie în perioada sărbătorilor pascale este foarte importantă, mai ales că ai atât de multe de făcut într-un timp atât de scurt.
Fă o listă cu preparatele pe care urmează să le găteşti, stabileşte care sunt operaţiunile pe care le poţi face în paralel, eliberează zona de lucru, ţine aproape ustensilele de care ai nevoie şi spală vasele pe măsură ce le utilizezi.Următoarele trucuri te vor ajuta să economiseşti timpul petrecut pentru prepararea mesei de Paşte, astfel încât să îţi rămână suficientă vreme să te ocupi şi de îngrijirea ta sau de ultimele detalii ale petrecerilor la care urmează să participi.
1. Dacă atunci când ai spart un ou crud într-un bol ţi-a căzut o bucăţică de coajă peste el, o poţi lua cu uşurinţă umezindu-ţi mâna, fără a mai fi nevoie să îl arunci, să speli bolul şi să foloseşti un alt ou. Nu doar că vei economisi timp, ci şi resurse materiale!
2. Înainte să te apuci, efectiv, de gătit, pune o oală cu apă la fiert. Cu siguranţă vei avea nevoie de ea, indiferent dacă pentru fierberea legumelor pentru salata boeuf sau pentru opărirea cărnii de miel pe care o vei folosi pentru a găti friptura şi drobul.
3. Dacă ai pregătit friptura de miel şi carnea a lăsat prea multă grăsime în vas, poţi adăuga un cub de gheaţă alături. Grăsimea se va aduna în jurul acestuia şi îţi va fi mult mai uşor să o îndepărtezi cu ajutorul unei linguri.
4. Atunci când fierbi carnea pentru drob sau legumele, în funcţie de ce meniu ţi-ai propus să ai în ziua de Paşte, poţi evita ca apa să curgă pe lângă oală aşezând o lingură de lemn deasupra acesteia.
5. Dacă ai decis să prepari o prăjitură cu fructe pentru masa de Paşte, trebuie să găseşti cea mai eficientă şi rapidă metodă de a le curăţa. Pentru căpşuni, de exemplu, poti folosi un pai din plastic pentru a le scoate mijlocul mai tare şi frunzele. Pentru curăţarea cireşelor, foloseşte o agrafă de birou cu ajutorul căreia vei putea scoate sâmburii mult mai uşor decât prin metodele clasice care implică folosirea unui cuţit sau a altor instrumente ascuţite. În plus, aceste metode sunt mult mai sigure şi nu îţi pun în pericol integritatea degetelor.
6. Dacă ai decis să pregăteşti guacamole pentru a avea şi ceva mai exotic pe masa de Paşte, trebuie să ştii ca fructul de avocado se curăţă foarte uşor cu ajutorul unei linguriţe, după ce l-ai tăiat pe jumătate şi ai îndepărtat sâmburele înfigând un cuţit în el.
7. Dacă vrei ca pe masa ta de Paşte să se regăsească toate preparatele tradiţionale româneşti, inclusiv sarmalele, foloseşte puţin bicarbonat de sodiu în tigaia în care căleşti ceapa. Aceasta se va rumeni mult mai repede, iar acest truc îţi va fi foarte util mai ales dacă găteşti în cantităţi mari, pentru o familie numeroasă.
8. Dacă preferi să găteşti friptura de miel în mod tradiţional, împănată cu usturoi, află că şi pe acesta îl poţi curăţa mult mai uşor decât eşti, probabil, obişnuită. După ce ai desprins căţeii de usturoi, pune-i într-un bol şi acoperă-l cu un altul de aceeaşi mărime; agită bine timp de 30-40 de secunde şi usturoiul se va curăţa aproape singur.
9. Dacă pentru friptura de miel ai ales să pregăteşti o garnitură de cartofi natur, pune-i la fiert cu tot cu coajă. Îţi va fi mult mai uşor să o îndepărtezi după fierbere.
10. Dacă vrei ca ouăle roşii pe care le-ai pregătit pentru Paşte să se cureţe mai uşor, pune câteva picături de oţet în apa în care le fierbi şi un vârf de cuţit de sare.