Nu-ţi place carnea de miel şi vrei să prepari ceva special pentru zilele de sărbătoare? Eva.ro îţi propune câteva reţete uşoare, dar care îţi vor surprinde plăcut invitaţii.
Nu-ţi place carnea de miel şi vrei să prepari ceva special pentru zilele de sărbătoare? Eva.ro îţi propune câteva reţete uşoare, dar care îţi vor surprinde plăcut invitaţii.
1. Curcan la tavă
Ingrediente
- 1 curcan
- 20 mililitri ulei
- măghiran
- 25 mililitri coniac
- sare, piper
Mod de preparare:
1. Curcanul se sărează şi se lasă să stea câteva ore.
2. Apoi se taie vârful aripilor şi al picioarelor şi se presară în înterior măghiran.
3. Se unge curcanul cu ulei, se aşază într-o tavă pe câteva beţişoare şi se dă la cuptor.
4. În timpul frigerii se stropeşte cu sosul format.
5. După circa 90 de minute se unge curcanul cu ulei amestecat cu coniac şi se dă din nou la cuptor, pentru rumenire (curcanul trebuie fiert la început la foc potrivit pentru a se pătrunde bine, iar apoi se continuă frigerea la foc mai tare pentru rumenire).
6. Se serveşte cu granitură de legume.
2. Raţă cu caise uscate
Ingrediente:
- carne de raţă circa 1,5 kilograme
- 750-800 de grame de caise uscate
- un pahar de vin alb
- 2 linguri de zahăr brun
- 1 lingură cu făină
- sare
- 100 de grame de fulgi de migdale
- ulei
- 50 de grame de unt
- 50 de mililitri de coniac.
Preparare:
Pune caisele uscate într-un castron şi toarnă peste ele un pahar de apă caldă. Adaugă coniacul, acoperă şi lasă-le să stea circa două ore.
Spală şi curăţă raţa de excesul de piele, dacă este cazul. Taie raţa în bucăţi potrivite. Dacă ai o raţă întreagă, taie pulpele cu tot cu o bucată de spate, pieptul în două pe lung, iar aripile lasă-le împreună cu o bucată de spate. Dacă pulpele sunt mari, poţi separa pulpa de ciocănel. Sărează fiecare bucată de carne şi lasă-le să stea cu sare pe ele, 30 de minute înainte de a le pune la prăjit.
Pune ulei intr-o cratiţă, care poate merge la cuptor, adaugă untul şi când s-a încins, pune bucăţile de carne să se rumenească. Lasă-le la prăjit cât să prindă puţină culoare. Adaugă apoi câteva linguri cu apă, vinul şi acoperă bine vasul şi lasă raţa să se pătrunda, la foc mic.
Scurge sucul în care au stat caisele, dar nu îl aruncă. Când carnea este pătrunsă, adaugă caisele. Acoperă şi lasă să fiarbă mai departe, la foc mic.
Topeşte zahărul, fără să îl laşi să se ardă (pentru că devine amar) şi stinge-l cu sucul în care au stat caisele. Adaugă o lingură de făină, amestecă foarte bine să nu facă cocoloaşe, lasă sosul să dea un clocot, apoi răstoarnă-l peste mâncare.
Acoperă mâncarea şi las-o la foc mic încă 10-15 minute. Rumeneşte puţin fulgii de migdalele şi adaugă-le în mâncare.
Serveşte mâncarea caldă.
3. Iepure cu măsline
Ingrediente
- 1,5 kilograme de carne de iepure
- 250 de grame de măsline
- 500 de grame de arpagic
- un pahar cu vin
- 1 lingură de bulion gros
- sare
- piper
- 3-4 frunze de dafin
- 3 căţei de usturoi
- ulei
- 1 legătură de pătrunjel
- smântână pentru servit.
Preparare:
Porţionează carnea de iepure. Prăjeşte-o usor în ulei încins. Stinge cu vin, adaugă puţină apă şi lasă să fiarbă înăbuşit. Curăţă arpagicul şi pune-l întreg la călit în ulei încins, în alt vas, împreună cu usturoiul. Lasă arpagicul până devine sticlos, apoi adaugă măslinele, bulionul şi puţină apă.
Pune sarea, piperul şi frunzele de dafin. Pune şi o linguriţă de piper boabe. Lasă sosul de arpagic să fiarbă 10-15 minute, apoi dă-l deoparte. Când iepurele este bine pătruns, răstoarnă sosul de arpagic peste carne. Lasă totul să fiarbă înăbuşit 15-20 de minute. Mâncarea este bună şi caldă şi rece. Înainte să serveşti, presară în mâncare pătrunjel verde tocat foarte fin. Când serveşti, poţi pune o lingură de smântână deasupra.
4. Păstrăv în sos de migdale
Ingrediente
- 4 păstrăvi potrivit de mari
- 2 linguri de boabe de muştar
- 5 linguri de făină
- 100 de grame de unt
- 250 de grame de fulgi de migdale
- 1 pahar de vin alb
- sucul de la o lămâie
- 1 legătură mică de mărar
- ulei pentru prăjit.
Preparare:
Curăţă păstrăvii şi taie-i în două pe lung şi, cu grijă ca să nu strici carnea, scoate şira spinării şi oasele. Poţi folosi şi fileuri de peşte.
Pisează în mojar boabele de muştar (sau foloseşte o maşină de măcinat cafea). Toacă mărunt mărarul, stoarce sucul de lămâie.
Pune la topit untul. Când s-a încins, pune fulgii de migdale şi amestecă bine, astfel încât să se rumenească uşor pe toate părţile. Stinge totul cu vin şi lasă la foc mic, astfel încât sosul să se îngroaşe. Adaugă o lingură, două de suc de lămâie. Acoperă şi ţine sosul la cald.
Amestecă într-o farfurie, făina şi făina de muştar, mărar, sare şi piper. În această combinaţie tăvăleşte bine bucăţile de peşte. Stropeşte bucăţile cu suc de lămâie şi mai tăvăleşte-le o dată prin făină.
Prăjeşte păstrăvul în ulei încins, câteva minute pe fiecare parte.
Serveşte păstrăvii imediat ce sunt gata, cu sos de migdale din belşug.
5. Muşchiuleţ de porc la cuptor cu ierburi aromate şi sos de legume
Ingrediente:
- 500 grame muşchiuleţ de porc;
- 50 grame ulei de măsline;
- sare;
- piper;
- 100 grame morcov, tocat în cubuleţe mici;
- 100 grame ţelină, tocată în cubuleţe mici;
- 100 grame sos de roşii;
- ierburi aromate: oregano, busuioc, rozmarin, cimbru;
- ghimbir;
- usturoi.
Mod de preparare:
Muşchiuleţul se crestează cu un cuţit ascuţit şi se împănează cu feliuţe de usturoi şi ghimbir. Se asezonează cu ulei de măsline, sare, piper şi amestecul de ierburi aromate şi se bagă la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute.
Se scoate de la cuptor şi se lasă deoparte timp de 10 minute. În uleiul rămas se pun la călit cubuleţele de morcov şi ţelină. După 5-10 minute se adaugă sosul de rosii şi se mai lasă 5 minute pe foc.
Se feliază muschiuleţul în felii de 1 cm grosime, se pune din nou la tavă cu sosul de legume deasupra şi se introduce la cuptor pentru aproximativ 5-10 minute.
6. Friptură de porc cu chimen
Ingrediente:
- 2 kilograme pulpă de porc,
- 1 linguriţă chimen,
- sare după gust
Preparare:
Carnea de porc se sărează şi se lasă deoparte timp de jumătate de oră.
Se aşază apoi într-o tavă, se toarnă 5 linguri de apă şi se presară chimenul.
Se pune la cuptor, la foc potrivit.
Se unge din când în când cu zeama din tavă. Dacă aceasta scade, se mai adaugă o lingură sau două de apă.
Se ţine la cuptor aproximativ două ore, până ce carnea este moale şi bine pătrunsă.
Se taie felii şi se serveşte cu sosul din tavă.
7. Pulpă de viţel în aluat franţuzesc
Ingrediente:
- 1,5 kilograme de carne de viţel
- 200 de grame de ciuperci
- două legături de ceapă verde
- două legături de usturoi verde
- sare
- piper
- ulei
- un pachet de aluat franţuzesc congelat.
Preparare:
Carnea de viţel se face destul de repede, dar ca să o frăgezeşti în plus, lasă bucata de carne în bere, pentru 30-45 de minute. Scoate carnea şterge-o bine cu şerveţele absorbante, sareaz-o bine masând cu mâna şi pune-o la rumenit în ulei încins.
Întoarce bucată de carne pe toate părţile, astfel încât să prindă o crustă, fără să se ardă. Pune o cana de apă şi lasă carnea să fiarbă la foc mic, acoperită, circa 30 de minute.
Scoate carnea din vas şi las-o pe o farfurie să se răcorească. Pune ulei într-un vas şi când se încinge, căleşte ceapa, usturoiul şi ciupercile, toate tocate mărunt. Potriveşte de sare şi piper. Tine pe foc amestecul 10 minute.
Cu un cuţit bine ascuţit, crestează adânc carnea, pe latura cea mai lungă, dar fără s-o străpungi şi, cu o lingura, îndeasă bine amestecul de ceapă, usturoi şi ciuperci în buzunarul format.
Înveleşte carnea în foaia de aluat, lipind cât mai bine capetele, asfel că sucul din carnea să nu iasă afară. Pune acest "cocon" într-o tavă unsă cu unt din belşug, unge aluatul cu ou bătut şi da totul la cuptor, la foc mic pentru 40-50 de minute. Serveşte mâncarea călduţă şi tai-o în bucăţi în faţa mesenilor.
8. File peşte la cuptor cu legume la grătar şi sos de capere (reţetă recomandată Chef Robert Voicu de la Unilever Food Solutions)
Ingrediente pentru 10 porţii:
- File de peşte (şalau /cod) - 1,750 kg
- Ulei de măsline - 60-80 ml
- rozmarin, frunze de ţelină, salvie uscate
- Lamâi - 150 g
- Ardei iute roşu - 50 g
- Ardei gras (roşu, galben) - 250 g
- Zucchini - 250 g
- Morcovi tineri - 250 g
- Ţelina apio - 250 g
- Oţet balsamic - 10 ml
- Sare - 10 g
- Piper negru, proaspăt măcinat - 2 g
- unt şi făină în cantităţi egale
- Capere - 60 g
Încalziţi
cuptorul la 200C. Încingeţi gratărul şi ungeţi cu ulei. Amestecaţi 60
mililitri ulei de măsline, zeama de la o lămâie şi condimentele dorite,
aşezaţi fileurile de peşte într-o tavă unsă cu ulei, ungeţi fileurile cu
marinata pregătită. Introduceţi tava acoperită la frigider pentru minim
30 de minute. Curăţaţi şi spălaţi legumele, tăiaţi ardeii şi zucchini
felii, morcovii pe jumătate, ţelina apio în felii de 7-8 cm, ardeiul
iute curăţat de seminţe şi tăiat pe jumatate.
Se introduce tava
cu peşte la cuptor pentru 20-25 de minute, la o temperatura de 170C.
Legumele se frig pe grătar pe ambele parţi, se scot într-o tavă şi se
stropesc cu oţet balsamic, se asezonează cu sare şi piper. Pentru sos se
topeşte untul la o temepratură medie, nu foarte ridicată, se îngroaşă
cu o cantitate egală de făină , iar apoi se adaugă zeama de lămâie.
Caperele se lasă la fiert în vin alb până când acesta se reduce la
jumătate, după care se combină cu sosul făcut cu unt şi făină.
Fileul de peşte se serveşte la farfurie cu legume la grătar şi sos de capere.
9. Frigărui de porc cu ceapă roşie, ciuperci şi ardei roşu
Ai
nevoie de:
- 600 grame carne de porc
- ceapă roşie
- 12 roşii cherry
- 6 căţei de usturoi
- ciuperci
- ardei roşu
- ulei
- sare
- piper
- o linguriţă de boia.
Preparare: Pisează usturoiul şi adaugă puţin ulei.
Amestecă, până rezultă o cremă ca de maioneză. Adaugă un pahar cu apă.
Taie carnea bucăţele şi stropeşte-o cu căteva linguri de mujdei.
Păstrează restul de mujdei pentru servit. Presară sare şi piper.
Formează frigărui, alternativ carne, roşie, ciuperci, ardei şi ceapă.
Pune-le pe grătarul încins. Sunt gata în 20-30 de minute. La mijlocul
perioadei de prăjire, pudrează-le cu boia de ardei. Serveşte-le cu
mujdei şi salată verde.
10. Mămăliguţă cu pui şi ciuperci în sos de roşii
Ingrediente:
- 1/2 kg de mălai
- o ceapă
- un piept de pui
- un ardei gras roşu
- o cană de ciuperci
- 300 g de roşii decojite
- sare, mărar şi ulei
Mod de preparare:
Prepară mămăliguţa, în stilul clasic, cu apă fiartă, sare şi ulei. Fierbe carnea de pui tăiată cubuleţe, în apă cu sare, până când se pătrunde uşor.
Într-o tigaie vei prăji într-o lingură de ulei ceapa, ardeiul gras şi ciupercile, peste care vei adăuga şi bucăţele de pui.
După ce remarci că legumele şi puiul s-au rumenit, poţi adăuga roşiile decojite în tigaie, împreună cu mărarul tăiat mărunt şi sare după gust.
Acum pregăteşte o tavă unsă cu unt pentru cuptor, în care vei adăuga un strat de mămăligă, un strat cu conţinutul tigăii şi încă un strat de mămăligă.
Vei lăsa tava la cuptorul încins timp de 15 minute. Masa e gata!