Albastra de Rusia - pisica "arhanghel"
Creaturi nascute parca din invaluiri de ceata, pline de mister, de o frumusete frapanta, cu blana fumuriu-argintie contrastand izbitor cuverdele de smarald al ochilor...
Creaturi nascute parca din invaluiri de ceata, pline de mister, de o frumusete frapanta, cu blana fumuriu-argintie contrastand izbitor cu verdele de smarald al ochilor, Albastrele de Rusia au devenit cunoscute in intreaga lume sub diferite denumiri: pisicile de Malta, Arhanghelii albastri, Strainele albastre, Spaniolele albastre, pisicile rusesti cu blana scurta...Asa cum sugereaza chiar numele rasei, tara de origine este considerata a fi Rusia, cu toate ca multi iubitori de pisici neaga aceasta ipoteza. La un moment dat, a fost lansata teoria conform careia Albastra de Rusia ar fi originara mai curand din bazinul mediteraneean, la fel ca Chartreux, ceea ce i-a atras denumirile "pisica de Malta" si "Spaniola albastra".
Din punct de vedere stiintific, Albastra de Rusia este o rasa felina naturala, rezultata in mod spontan, iar nu hibrida (obtinuta prin incrucisari selective dintre alte pisici) cum este cazul celor mai multe rase recent aparute. Istoria rasei este atat de veche incat isi pierde radacinile in negura timpului, fiind foarte ambigua, plina de controverse si, cu toate ca iubitorii de pisici au incercat sa dezlege misterul aparitiei acestor feline, se pare ca tot ce au reusit sa descopere a fost un numar mare de povesti, mituri si superstitii.
Una dintre vechile legende rusesti povesteste ca la nasterea unei printese, la marginea patului ei au venit sapte zane pentru a-i darui fiecare in parte cate un cadou. Prima a daruit-o pe micuta printesa cu un spirit neinfricat, a doua i-a dat o inima loiala, a treia zana i-a predestinat ca va fi toata viata ei supla si frumoasa, a patra i-a ursit ca fiecare miscare a ei va fi plina de gratie si vraja, a cincea a spus ca va purta numai argint, matase si catifea, a sasea zana i-a facut cadou doua smaralde mari, stralucitoare, deosebit de frumoase, iar a saptea i-a ursit printesei ca va gasi prieteni peste tot in lumea larga. S-a intamplat, insa, din pacate pentru micuta printesa, ca zanele sa fie foarte tinere si lipsite de experienta si in loc sa lase darurile langa copila, le-au pus in cosuletul de langa patul ei, unde statea ghemuita o pisicuta - ea fiind in final beneficiarul acestora. Iata deci explicatia folclorului rus pentru deosebita frumusete si caracterul exceptional al Albastrelor de Rusia!
Tot folclorul rus reprezinta sursa de unde aflam ca Albastrele de Rusia - favoritele Tarilor rusi si ale Tarinelor - au fost daruite demnitarilor din intreaga Europa. Alte credinte populare sustin ca rasa s-a extins in trecut spre vest, in Scandinavia, unde a cucerit inimile vikingilor. O alta teorie vehiculata - cea care, de altfel, are cei mai multi adepti - este aceea conform careia Albastrele de Rusia ar fi originare din Arhangelsk, oras-port la Marea Alba, situat la distanta de aproximativ 247 de km de cercul arctic. Este foarte probabil ca pisicile sa fi ajuns in Europa in preajma anilor 1860, aduse de navele rusesti sau englezesti plecate din Arhangelsk, motiv pentru care ele au si fost supranumite pisicile "arhanghel". Exista insa si persoane care sustin ca a crede despre Albastrele de Rusia ca ar fi fost animalele de companie preferate ale }arilor Rusiei sau ale reginelor Angliei, Elisabeta I si Victoria, este o exagerare.
Ingeborg Urcia, un mare iubitor de pisici, a scris o istorie bine documentata a rasei Albastra de Rusia, lucrare in care autorul sustine ca nu exista absolut nici o dovada care sa ne determine sa credem ca aceste feline ar fi fost vreodata favoritele }arilor sau ale celor doua regine mentionate anterior. "Exista chiar si in prezent cateva dispute in privinta originii rusesti a Albastrelor de Rusia, deoarece argumentele pledeaza pentru ipoteza conform careia pisicile ar fi originare din regiuni situate mult mai la nord." (Ingeborg Urcia)
Alti scriitori - precum Frances Simpson, autor al cartii "Pisicile si totul despre ele", publicata in 1903 - au ridicat intrebari aditionale despre "ingerii albastri" din Arhangelsk. Simpson scria urmatoarele: "cele mai importante autoritati in domeniu par sa fie de acord asupra faptului ca Albastra de Rusia nu este o rasa distincta, motiv pentru care au si incadrat-o, cand vine vorba de expozitiile noastre, printre varietatile feline britanice cu blana scurta". (Rasa a primit aceasta incadrare pana in 1912, an dupa care a fost transferata in cadrul clasei pisicilor albastre de tip extraneu.)
Dorothy Champion, cea care a scris "Cartea pisicii pentru toti" (1909), observa: "In Anglia, Albastrele cu blana scurta - tinute de obicei numai in scopul de a fi prezentate la expozitii, nefiind nici pe departe atatea exemplare incat sa ajunga animale de companie - sunt numite Malteze". Albastrele de Rusia au fost expuse pentru prima data la Crystal Palace, in Londra, in anul 1871, fiind denumite pisicile rusesti cu blana scurta, Arhanghelii albastri si Strainele albastre si au participat in aceeasi clasa cu Chartreux, British Shorthair si Korat. In anul 1912, grupul pisicilor albastre a fost scindat in doua categorii: exemplare de talie mare (de tipul British Shorthair) si exemplare de talie mica (cum este Albastra de Rusia).
Albastra de Rusia este o pisica deosebit de eleganta, de tip extraneu, cu exceptia formei capului, care prezinta nu mai putin de sapte regiuni perfect plane. Colturile gurii usor ridicate confera fetei o expresie dulce, zambitoare, ceea ce reprezinta o caracteristica a rasei. Pisica surade angelic si misterios si nimeni nu cunoaste motivul... - spun crescatorii. Urechile mari, largi la baza, sunt indreptate spre inainte.
Caracteristica remarcabila a rasei consta insa in blana dubla, scurta, matasoasa si plusata. Avand intotdeauna culoarea albastru-gri, cu varfurile argintii - pornind de la nuante deschise, pana la foarte inchise, spre negru - blana reflecta lumina astfel incat pisica pare invaluita de o aura argintie. Luciul si reflexele blanii sunt admirabile atunci cand felina se afla sub razele de lumina naturala. La atingere, blana trebuie sa fie asemanatoare cu catifeaua si atat de deasa incat sa acopere mana. Caracteristicile blanii si aspectul plusat creeaza impresia, la prima vedere, ca pisica ar avea o greutate mai mare decat in realitate. Corpul are oase fine, muschi bine dezvoltati si o gratie deosebita.
Puii se nasc avand marcaje tigrate difuze, denumite "insemnele fantomei" (ghost marks), care tind sa dispara odata cu cresterea si dezvoltarea acestora. La maturitate, pisicile Albastre de Rusia vor avea ochii de un verde intens, variind intre culoarea jadului si cea a smaraldelor, contrastand puternic cu cea a blanii. La nastere puii au insa ochii albastri, apoi vor deveni galbeni, dupa care, in jurul a 4 saptamani de la nastere, va aparea un contur verde in jurul irisului. Dupa cel mult 8 saptamani, ochii vor fi complet verzi, insa profunzimea culorii se va accentua numai odata cu varsta.
Personalitate si temperament
Albastra de Rusia are un temperament linistit, calm, este tandra si afectuoasa atat cu stapanul ei cat si cu alte pisici. Este activa si jucausa, dar nu suporta zgomotele puternice si agitatia. Nu se intelege prea bine cu copiii lipsiti de maniere sau de varsta foarte mica. Despre ea se poate spune cu certitudine ca nu este niciodata insistenta, desi are obiceiul sa-si urmeze stapanul - se aseamana unei umbre, este tacuta, silentioasa si foarte discreta. De regula se adapteaza greu convietuirii cu alte animale.
Afectiunea unei asemenea pisici se indreapta numai catre o singura persoana si devine atat de atasata de aceasta incat ajunge sa o considere centrul universului ei.
Albastra de Rusia suporta bine atat frigul cat si caldura, dar nu-i place sa stea in aer liber, preferand mai curand locul de langa calorifer. De asemenea, este o pisica foarte curata, isi ingrijeste blana cu multa atentie, de aceea nici nu necesita o spalare sau periere frecventa. Adora sa se joace cu obiecte mici, pe care le plimba prin toata casa, dar, spre deosebire de celelalte pisici jucause din alte rase, Albastra de Rusia distruge foarte rar lucrurile. Avand un grad ridicat de inteligenta, aceasta pisica isi poate invata rapid stapanul sa ii arunce jucarii, pe care apoi ea i le va returna cu multa generozitate, doar pentru ca el sa i le arunce din nou.
Este foarte agila, zvelta, iar atunci cand merge, cu gratia unei balerine, pare mai curand ca pluteste, Albastra de Rusia este o pisica foarte sensibila si se simte extrem de ranita daca cel care se bucura de afectiunea ei o trateaza, in anumite momente, cu indiferenta. Totusi, Albastra de Rusia pare sa aiba uneori capacitatea de a intelege limbajul uman - ea pricepe foarte bine cand i se spune "acum nu este momentul", retragandu-se imediat cuminte si asteptand un moment mai prielnic pentru indeplinirea dorintelor ei. Pe de alta parte, aceasta pisica are nevoie, printre altele, de un stapan intelegator, linistit, care sa i se adreseze pe un ton relaxat si cald.
Avand in vedere temperamentul usor rezervat, uneori chiar timid, se poate intampla ca Albastra de Rusia sa devina nervoasa si precauta in prezenta strainilor. In plus, trebuie spus ca, in esenta, aceste pisici sunt afectuoase, tandre si linistite, dar in cazul exemplarelor nesocializate corect sau stresate, comportamentul devine temator si capricios.
Albastra de Rusia nu are nevoie de spatii mari de locuit, un apartament ii poate satisface pe deplin necesitatile. Nu o deranjeaza deloc sa ramana mult timp singura, pentru ca va fi ocupata toata ziua sa pandesca revenirea prietenul ei uman. Miauna rar, iar vocea ei este calda, melodioasa si foarte placuta la auz.
Despre ea crescatorii spun ca este o prezenta discreta, relaxanta, care nu deranjeaza niciodata pe nimeni. Poate fi plimbata oriunde cu mare usurinta si cu orice fel de mijloc de transport, cu conditia sa i se asigure confortul de rigoare sau un transportor special.
In privinta reproducerii, femelele sunt relativ precoce, putand avea primii pui in jurul varstei de 6-9 luni. Gestatia dureaza in medie 2 luni, iar numarul de pui adusi pe lume variaza intre 3 si 4 exemplare.
Pisicile Albastre de Rusia sunt mame foarte grijulii si atente, acceptand uneori sa ingrijeasca chiar si puii altor feline.
Sanatate
In general, Albastrele de Rusia sunt pisici sanatoase si pline de vitalitate. Daca au parte de o dieta adecvata, exercitii, ingrijire din partea medicul veterinar si de multa afectiune, ele se vor bucura de o existenta lunga si linistita - speranta de viata atingand 15 ani. Nu se cunosc nici un fel de probleme genetice asociate rasei. Albastrele de Rusia nu sunt predispuse vreunui tip de imbolnavire. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca ele sunt deosebit de mancacioase si, prin urmare, manifesta tendinte serioase de ingrasare. Este deci indicat sa verificati atent cantitatea de hrana zilnica pe care acestea o consuma.