Agresivitatea la copiii cu vârsta între 12 și 36 de luni
Casă şi familie · Copii / 25.07.2017

Oricât de șocant ar putea fi pentru tine, agresivitatea la copiii cu vârsta între 12 și 36 de luni reprezintă o parte normală a dezvoltării copilului tău. Abilitățile lingvistice emergente, dorința de a deveni independent și controlul impulsurilor nedezvoltate fac ca orice copil de această vârstă să aibă un comportament agresiv. Iată de ce!

Ce presupune agresivitatea la copiii cu vârsta între 12 și 26 de luni?


Un anumit nivel al agresivității este normal pentru orice copil. Însă nu înseamnă că trebuie să ignori acest comportament. Asigură-te că cel mic știe că un comportament agresiv este inacceptabil și încearcă să-i arăți alte modalități prin care își poate exprima sentimentele.

Cum poți evita agresivitatea la copiii cu vârsta între 12 și 26 de luni?

1. Stabilește limite


Reacționează imediat când copilul tău este agresiv! Scoate-l din situația tensionată pentru 1-2 minute. Acest lucru îi dă suficient timp pentru a se liniști, iar după o perioadă își va corecta comportamentul și își va da seama că, dacă este agresiv, va fi dat la o parte.


2. Consolidează comportamentul bun


Decât să îi oferi atenție copilului tău atunci când este agresiv, încearcă să o faci când are un comportament adecvat. Când te roagă să se mai dea în leagăn, laudă-l pentru că își verbalizează dorințele. Consolidează comportamentul bun împingându-i tu leagănul sau jucându-te cu el! În timp, cel mic își va da seama cât de puternice sunt cuvintele lui.

3. Oferă-i copilului consecințe logice


Dacă mergi cu cel mic la locul de joacă și se poartă urât cu ceilalți copii, ia-l deoparte. În timp ce stați și vă uitați la ceilalți copii, explică-i că se poate întoarce atunci când este pregătit să se alăture distracției fără să-i rănească pe copiii prezenți acolo.


4. Ai grijă la ce se uită cel mic


Desenele animate, jocurile digitale și alte lucruri la care se uită cel mic pot include țipete, amenințări și chiar și lovituri. Câteva studii efectuate sugerează că timpul excesiv petrecut în fața ecranului ar putea duce la apariția problemelor de comportament ale copiilor aflați în dezvoltare. Unii experți sunt preocupați și de faptul că timpul petrecut în fața ecranelor interferează și cu dezvoltarea socială și emoțională a copiilor.


5. Încurajează-ți copilul să-și ceară scuze după ce a lovit pe cineva


Scuzele sale s-ar putea să nu fie sincere la început, dar acest comportament va prinde rădăcini în timp.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro