Ce spune despre starea copilului maniera in care deseneaza obiectele/personajele
Elementele grafice mici, vag desenate si inghesuite denota, de cele mai multe ori, un sentiment diminuat de incredere in sine, pe cand elementele mari, expuse pe toata suprafata paginii, sugereaza o mare dorinta de afirmare.
Prin intermediul desenului putem descoperi personalitatea copilului, temperamentul, trairea afectiva si nivelul de inteligenta. De exemplu, o linie ferma indica forta, vitalitate, dinamism, copilul fiind dotat cu initiativa. O linie mai putin proeminenta exprima o slabiciune.
Cand forma este neregulata si facuta cu un gest continut este indiciul unui temperament impresionabil, caracterizat de o mare sensibilitate emotionala camuflata, ascunsa. O forma regulata, executata cu un gest calm, sugereaza un temperament mai putin impresionabil, mai calm, capabil sa actioneze cu sange rece.
Viteza miscarii de executare a unui desen, mai mult sau mai putin regulata, poate fi perturbata de emotii sau de o tendinta catre neimplicare. Astfel, o linie executata rapid, cu un gest neregulat si controlat sugereaza un copil dinamic, eficient si cu spirit initiator. O linie executata rapid, precipitat cu un gest regulat, insa miscat, indica un dinamism favorabil actiunii, initiativelor. Precipitarea poate exprima o lipsa de reflectie sau de echilibru.
Trairea afectiva poate fi depistata prin directia/orientarea miscarii de desenare. Astfel, o miscare spre dreapta sugereaza tendinta de a privi catre viitor, spirit de initiativa si exteriorizarea sentimentelor/gandurilor; miscarea spre stanga indica faptul ca micutul este reflexiv, tine cont de evenimentele din trecut, are unele ezitari si necesita un mediu protector.
Intensitatea exagerata a unei miscari catre dreapta, stanga, sus-jos desemneaza un dezechilibru, o suferinta.
Gradul de inteligenta il putem regasi in felul in care e realizat desenul copilului: daca este ingrijit sau nu, sugereaza o minte mai mult sau mai putin clara. De asemenea, temperamentul si trairea afectiva isi gasesc echivalent in gradul de inteligenta: un copil dinamic si nerabdator nu va sta prea mult pe ganduri; in fata imprevizibilului se va folosi de toate oportunitatile pe care le are la indemana.
Din fericire, exista materii si activitati distractive pentru toate tipurile de personalitati: daca micutul tau se pricepe la rationamente logice, va fi mai dotat la matematica; in cazul in care prichindelul tau are suflet de artist, se va exprima mult mai usor intr-un domeniu artistic, precum literatura, limbile straine sau dansurile.
Toate aceste descoperiri nu au ca scop valorizarea unor tipuri de personalitati/copii si devalorizarea altora, ci accentuarea punctelor forte, a calitatilor copiilor pentru a favoriza dezvoltarea acestora.