Interpretează desenele copilului tău - Ce mesaje ascund acestea
Casă şi familie · Copii / 20.08.2018

Te-ai întrebat adesea ce înseamnă desenele copilului tău? Află cum le poți descifra.

Există multe momente în care copilul nu poate sau nu știe cum să exprime ceea ce simte. Este de înțeles, însă poate fi frustrant pentru părinți să nu știe ce se întâmplă, deși încearcă să facă tot ce pot pentru copilul lor. Însă specialiștii îți oferă noi indicii! Dacă ai un copil căruia îi place să deseneze atunci ai putea înțelege mai bine cum se simte.
 
Majoritatea terapeuților apelează la desen pentru a obține indicii importante despre starea micilor pacienți fără a-i stresa cu un șir interminabil de întrebări. Chiar și copiii foarte creativi tind să deseneze anumite categorii de obiecte asociate cu stări emoționale specifice, astfel încât contează foarte mult să știi ce ar putea însemna ceea ce vezi pe foaia de hârtie. Cu toate acestea, nu trebuie nici să exagerezi analizând fiecare linie sau cerc. Nu trebuie să uiți niciodată că fiecare copil are propria personalitate, iar desenele trec prin filtrul lui și al emoțiilor resimțite.
 
„Desenele copilului trebuie să fie plasate în context. Ele nu sunt independente de situațiile prin care trece. Chiar dacă unii copii se tem de vampiri sau de alți monștri, desenele care îi înfățișează ar putea însemna cu totul altceva, în funcție de întâmplările recente din viața copilului”, explică dr. Christopher Hastings, expert psiholog. Desenele te pot ajuta să înțelegi mai bine care sunt temerile, dorințele și speranțele copilului.

 
Iată ce indicii îți dau desenele copilului tău:

 
1. Interpretarea desenelor realizate de copii: Casele

Sunt printrele primele desene realizate de copii. „De obicei atunci când un copil desenează o casă descrie felul în care vede viața din cadrul familiei. Casa poate reprezenta un element de stabilitate dacă în familie este o atmosferă pozitivă sau poate avea un aspect similar cu al unei închisori, în cazul unei atmosfere tensionate. Pe măsură ce cresc, copiii vor desenea casa cu mai multe detalii, ajungând în cele din urmă să realizeze un desen complex care dă multe detalii despre specificul climatului familial”
, spune dr. Hastings.
 
Un copil de 5 ani va realiza probabil un desen bidimensional, cu o casă care un acoperiș în formă de triunghi, în vreme ce un adolescent va crea un desen tridimensional, cu multe detalii, inclusiv ale spațiului din lateralul casei. Dacă un adolescent realizează un desen simplu, bidimensional, este foarte posibil să fi avut o experiență emoțională negativă, care a stopat apropierea de casă și să se distanțeze de viața de familie. Numărul de ferestre contează și el.
 
„Foarte multe ferestre înseamnă dorința copilului de a comunica și o stare emoțională pozitivă sau, din contră, dorința lui ca o altă persoană să observe ce se întâmplă în familie și să intervină. De asemenea, copiii retrași sau care au suferit o traumă nu vor desena o alee care duce spre casă, în timp ce aceia care sunt gata să interacționeze cu cei din jur vor adăuga cât mai multe detalii desenului”, potrivit dr. Hastings.

 
2. Monștrii

În general, vampirii, dragonii sau orice alți monștri simbolizează ființe foarte puternice. Dacă personajul este în centrul desenului copilul ar putea avea probleme cu anxietatea și își dorește foarte mult să fie mai puternic.
„Contează și ce i s-a spus copilului să deseneze. Dacă i se cere să deseneze o persoană și creează un monstru ar putea îmsemna că are o imagine negativă despre sine. Dacă desenează fără un scop anume, este posibil să își dorească să îi intimideze pe alții sau să fie considerat mai puternic”, spune dr. Hastings.

 
3. Interpretarea desenelor realizate de copii: Soarele

Dacă în desenele copilului tău regăsești un soare cu un zâmbet înseamnă de obicei că este mulțumit și fericit, dar nu fiecare soare este la fel.
„Dacă soarele este întreg înseamnă că are o viziune pozitivă despre sine și cei din jur. Dacă soarele apare sus, într-un colț al desenului, ar putea semnala probleme sau anxietate legate de o persoană care are autoritate asupra copilului. Un soare printre mulți nori poate indica o stare de depresie sau sentimentul de neputință într-o situație complicată”, explică dr. Hastings.

 
4. Curcubeele

Au o semnificație pozitivă și îți indică faptul că a trecut peste un moment dificil și este gata de noi provocări.

 
5. Folosirea în exces a unei anumite culori

Utilizarea unei anumite culori te poate ajuta să înțelegi starea de spirit a copilului tău. 
„Dacă în desen predomină albastrul este un semn al depresiei, dacă folosește mult roșu ar putea fi vorba despre furie, însă există și preferința pentru anumite culori. Trebuie să te îngrijorezi dacă observi că toate desenele copilului sunt în nuanțe de gri pentru că ar putea indica afecțiuni neurologice sau probleme de vedere”, consideră dr. Hastings.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro