Adaptează-teCercetătorii au descoperit că oamenii se pot adapta la vremea rece. Cei care petrec mult timp în aer liber, în frig, își sporesc treptat nivelul de toleranță la temperaturile scăzute. Nu este cunoscut exact mecanismul prin care se produce această adaptare, dar oamenii de știință consideră că procesul este în strânsă legătură cu un tip de grăsime din organism care poartă denumirea de grăsime brună. Spre deosebire de grăsimea albă, care stochează caloriile consumate în plus, grăsimea brună arde caloriile și produce astfel căldură. Iar expunerea la frig ar putea crește cantitatea de grăsime brună din organism. Expresia "cui pe cui se scoate" este cât se poate de reală în acest caz. Prin urmare, cu cât crești temperatura din locuință în perioada rece, cu atât mai puțin vei rezista la frig în general.
Nu consuma alcoolUn vin fiert ți s-ar putea părea soluția ideală pentru o zi friguroasă petrecută în aer liber. Dar specialiștii susțin că alcoolul îți face mai mult rău când temperaturile sunt scăzute. Chiar dacă îți va crește rapid temperatura corpului și îți dă senzația de căldură, alcoolul scade apoi brusc temperatura internă, ceea ce va accelera pierderea de căldură.
Dacă tremuri, ești în pericolTremuratul este un semnal de alarmă al organismului prin care îți transmite că trebuie să ajungi rapid într-un loc călduros. Când temeperatura pielii scade, tremuratul se declanșează pentru a preveni și scăderea temperaturii în interiorul organismului. Contracțiile și relaxările spasmotice ale mușchilor sunt cele care provoacă tremuratul. În acest fel corpul consumă calorii și generază căldură, pentru a reface căldura pierdută în exterior. Dar acest proces nu trebuie ignorat pentru că în scurt timp se poate instala hipotermia. Persoanele cu o hipotermie ușoară tremură, dar nu și cei care au deja o hipotermie medie. În acest caz, foarte periculos, tremuratul încetează pentru că nu poate genera suficientă căldură încât să compenseze pierderile.