Mă uit sporadic la el. Ba nu ajung acasă, ba îl prind pe la sfârşit, dar de fiecare dată când aterizez pe planeta Las Fierbinţi rămân uimit şi-mi place ce văd.
Ştiu comuna cu nume apropiat de la marginea Bucureştiului. În turele mele de bicicletă, adeseori, trec pe-acolo. E o comunitate rurală sfârtecată de apropierea marelui oraş şi acesta e punctul forte al serialului. Mimi Brănescu a reuşit să surprindă această stare de mijloc între universul rural aruncat în aer şi drumul către o urbanizare forţată.
În Las Fierbinţi, serialul difuzat de Pro TV, personajele sunt prinse între cele două lumi ca între două pietre de moară şi ratează spectaculos să se aşeze în vreuna dintre ele. Bobiţă, interpretat magistral de comicul Mihai Bobonete, e personajul central în jurul cărora se învârt toate celelalte. E prezent chiar şi atunci când nu apare în cadru, el e ”ţăranul” care a reuşit, dar nu-ţi poate spune cum. Crede că datorită şmecheriei supravieţuieşte, dar, în ciuda forţei afişate, e fragil şi, deseori, ajunge pe marginea prăpastiei, fiind suficient de inteligent ca să înţeleagă că succesul e o chestiune de conjunctură.
Mimi Brănescu e actor, iar într-un interviu publicat de paginademedia.ro povesteşte despre felul cum s-a construit serialul. A fost un proiect la fel de fragil ca şi Bobiţă, uneori. S-a adresat publicului care se uită la emisiunea lui Măruţă, unul extrem popular, care caută bârfa şi umorul din topor. Producătorii aveau nevoie de audienţă ca de aer pentru a ţine show-ul pe post aşa că aveau nevoie de oamenii din Fierbinţi şi de cei din alte mii de comune de pe teritoriul României care sunt mari consumatori de televiziune ieftină.
Acesta a fost primul pas. Dar asta nu înseamnă succes, ci curajul de a construi personaje memorabile care mai apoi transmit şi altceva. Iar show-ul Las Fierbinţi este astăzi despre România, despre români, despre autoritate, despre educaţie, despre frică, despre curaj şi, de aceea, fiecare dintre noi vede în Bobiţă, în Firicel sau în Geanina personaje care populează lumea noastră de la marginea Europei, personaje care încearcă să-şi depăşească în fiecare zi condiţia, dar ratează atât de des.