Tort de nuci
Mod de preparare
Un tort foarte elegant si foarte gustos. Rafinat si, culmea, incredibil de usor de facut. De unde concluzia ca lucrurile bune nu sunt neaparat complicate!Ingrediente:
opt linguri de cacao,
10 linguri de zahar,
10 oua,
500 grame nuca macinata,
un baton de vanilie,
patru linguri de faina,
o nuca de unt,
200 grame ciocolata de menaj,
300 grame unt cu 80% grasime,
100 ml de coniac,
coaja de la doua portocale.
Preparare:
- Intr-un vas pune zaharul, 150 ml apa, nuca macinata si cacao. Amesteca si fierbe amestecul la foc mic, circa 10 minute, apoi lasa sa se raceasca;
- Separa albusurile de galbenusuri. Bate galbenusurile si adauga-le in compozitia fiarta, dupa ce s-a racit. Adauga semintele dintr-un baton de vanile si faina, apoi amesteca;
- Adauga albusurile batute spuma, omogenizeaza usor si rastoarna compozita intr-o cratita cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina;
- Coace la foc potrivit circa 20-30 de minute, rastoarna si lasa sa se raceasca. Ideal este sa folosesti o tava cu diametru mare, astfel ca tortul (care creste doi-trei centimetri la copt) sa nu fie mai inalt de cinci-sase centimetri, pentru ca blatul nu se taie in doua. Insiropeaza blatul (daca vrei) cu coniac. Oricum el iese gata insiropat din cuptor!
- Topeste ciocolata la microunde sau in bain-marie, amestec-o cu unt si intinde-o peste blat. Da la rece!
- Orneaza si zavureaza!
nu se pune si praf de copt? cum creste?
este foarte ingenioasa reteta si cred ca este foarte bun tortul.am sa incerc si eu reteta sper sa imi iasa ca arata foarte bine si sotul meu care este innebunit dupa ciocolata o sa-l adore.multumesc pentru reteta
Am incercat reteta. Dupa gustul meu este tortul perfect! Nu se prepara greu, nu consuma mult timp si cred ca se adreseaza mai mult consumatorilor de ciocolata neagra, un pic amaruie. Recomand. Zile cu zambet!
cum ai reusit sa-l ornezi atat de bine(cercuri fine pe ciocolata) si sa-l tai perfect? Nu s-a" zimtat "ciocolata cand l-ai taiat.ce instrumente ai folosit la cercurile de ciocolata?
draga Otilia, sau am citit eu prost, sau iese taaaaaaaaaaare multa glazura daca pun 300 g unt in ea; sau de fapt cele 300 g se pun in blat? si atunci cand? la incept cand se fierbe nuca? sau mai tarziu cand mai e un pic calduta, dar inainte de oua? Mersi.
O reţetă foarte faină, a ieşit tortul exact cum trebuie - mulţumesc! E acum unul din preferatele mele pentru că nu e foarte dulce!
superrrr,am sa-l incerc si eu;)
aj vrea si eu 2 oua de unt si un castravete de margarina
Interesanta reteta....si usoara. M as aventura putin,draga Otilia si as pune o crema de jofre peste blat,iar apoi l as imbraca in frisca....iar la final,l as decora cu ciocolata....hmm....cu un" La multi ani 2010" Mc mult pt reteta si Sarbatori fericite!!!!!!!!
tortul acesta este foarte frumos si bun tort dinasta fac eu cu mama de revelion uraa fac revelionul cu paula