4 motive să consumi mai des alimente fermentate
Alimentele fermentate reprezintă alimentele care au trecut printr-un proces cunoscut sub numele de lacto-fermentație, în care bacteriile naturale se hrănesc cu amidonul și zahărul din alimente și creează acid lactic.
Acidul lactic nu este doar un conservant natural uimitor prin inhibarea creșterii bacteriilor dăunătoare, ci și prin creșterea nivelului vitaminelor și enzimelor alimentelor fermentate, făcându-le astfel mai ușor de digerat.De ce să consumi mai des alimente fermentate?
Intestinul este responsabil pentru aproximativ 80% din imunitatea organismului. Este unul dintre cele mai mari organe imune din întregul corp, ceea ce înseamnă că orice vei pune în intestin va influența modul în care te simți. Un intestin sănătos înseamnă un corp sănătos, adică mai puțin predispus la boli. Însă de ce ar trebui să te bazezi pe ajutorul alimentelor fermentate?
1. Conțin probiotice
Alimentele fermentate reprezintă o sursă uimitoare de probiotice, care ajută la echilibrarea bacteriilor rele din intestin. Dacă ai luat vreodată antibiotice, este posibil să fi avut unele efecte secundare adverse, cum ar fi durerile de stomac sau diareea. Antibioticul distruge bacteriile rele din intestin, dar și pe cele bune. Poți reechilibra situația cu ajutorul bacteriilor bune din alimentele fermentate.
2. Te ajută să absorbi mai bine nutrienții
Alimentele fermentate ajută organismul să absoarbă substanțele nutritive din alte alimente. În momentul în care ai prea multe bacterii rele în intestin, organismul tău nu mai poate absorbi toate substanțele nutritive din alimentele pe care le consumi. Așa că începe să introduci alimentele fermentate în dieta ta, pentru a-ți ajuta intestinul să absoarbă vitaminele și nutrienții din fructe, carne și legume.
3. Ajută la detoxifierea organismului
Bacteriile bune din alimentele fermentate acționează ca unul dintre cei mai buni agenți de detoxifiere. Cum are loc acest proces? Alimentele fermentate ajută intestinele să descompună metalele grele sau toxinele care pot fi prezente în organismul uman, în acest fel ajutând intestinele să le elimine mai ușor din corp.
4. Se restabilește un echilibru alcalin al corpului
Există din ce în ce mai multe rapoarte privind crearea unui echilibru alcalin în corpul uman, pentru a stimula starea generală de sănătate. Suntem predispuși la consumul de alimente care creează aciditate în corpul uman, ceea ce poate duce la apariția bolilor, cancerului și unei serii de probleme cronice de sănătate. Deși alimentele fermentate sunt de natură acidă, odată digerate și prelucrate, acestea creează o stare alcalină, care este esențială pentru sănătatea optimă.