5 obiceiuri nesănătoase. Cum să le eviți
Dietă & Fitness · Dieta / 25.09.2018

Ai în bucătărie numai alimente benefice, dar dieta nu funcționează? Află ce obiceiuri nesănătoase îți pot sabota eforturile de a-ți recontura silueta.

Din păcate nu este suficient să te aprovizionezi cu alimentele corecte, ci trebuie să-ți schimbi și modul în care ești obișnuită să le consumi. Numai în acest fel vei putea obține rezultatele pe care ți le dorești. Dacă ai obiceiuri nesănătoase kilogramele vor continua să se acumuleze, chiar dacă în aparență ești înconjurată doar de alimente benefice. În fiecare situație poți găsi un remediu pentru a-ți corecta felul de a mânca, iar dacă acționezi rapid silueta nu va avea de suferit.

 
Iată care sunt principalele obiceiuri nesănătoase care pot adăuga centimetri în plus:

 
1. Ai o viziune negativă asupra propriului stil de a mânca

Chiar dacă în ultima vreme te-ai îngrășat nu este util să te învinovățești. În momentul în care ai o imagine negativă despre propria persoană, îți va fi și mai greu să găsești voința necesară pentru a rezista alimentelor hipercalorice. Nu te rușina de ceea ce îți place și nu te ascunde într-un colț pentru a savura lucruri interzise. Nu există un mod de a mânca general recunoscut drept cel „corect”, ci diferite modalități de a realiza un echilibru în cadrul meniului zilnic. 
Important este să regăsești gustul care îți place și în cadrul alimentelor sănătoase, care elimină depozitele de țesut adipos. Indiferent dacă beneficiezi de ajutorul unui nutriționist sau ai decis să realizezi noul plan de alimentație pe cont propriu, contează foarte mult să începi treptat și să nu elimini drastic toate alimentele care îți plăceau până acum. Încet-încet te vei obișnui să faci alegeri mai bune, iar poftele vor scădea fără să trebuiască să-ți impui interdicții.

 
2. Ai o bucătărie plină de gustări

Cu siguranță este bine să consumi gustări cu puține calorii, porționate în cantitatea corectă. Însă, dacă vei transforma caloriile în criteriu unic, ai putea avea probleme. Nu îți umple bucătăria de batoane de cereale, mini-porții de granola sau pachete mici de biscuiți. Vei uita cât de mult ai consumat și, dacă vei ronțăi 5-6 astfel de gustări ai putea depăși totalul de calorii pentru ziua respectivă, fără să iei în calcul ce vei consuma la mesele principale. 
Elimină prăjiturile sau biscuiții ambalați din bucătărie și înlocuiește-i cu un bol cu fructe proaspete. Astfel, de fiecare dată când ți-e poftă de ceva bun, vei obține și fibre, vitamine și minerale. De asemenea, poți avea și fructe confiate, dar un singur sortiment, într-un pachet de maximum 200g pentru că au mai multe calorii decât varianta proaspătă.

 
3. Uiți de caloriile din timpul gătitului

Dacă îți place să gătești, precis guști de câteva ori pentru a te asigura că sosul și mâncarea au aroma potrivită. Ei bine, aceste gesturi simple pot adăuga calorii. În plus, când îți pui unt de arahide pe pâinea prăjită, poate mai iei puțin la final sau guști din supă și tocănițe. O soluție propusă de nutriționiști este să ai la îndemână bomboane mentolate sau gumă de mestecat pentru a nu fi tenatată să guști prea des, iar pentru lingurile folosite când amesteci mâncarea, ține lângă tine un vas cu apă călduță în care le poți curăța rapid. 

 
4. Nu ai condițiile potrivite la masă

Dacă mănânci adesea în fața calculatorului sau a televizorului, probabil că nu te concentrezi asupra mesei în sine, ci mai degrabă urmărești emisiunile sau filmele. În acest fel poți consuma o cantitate excesivă de alimente, mai ales dacă este vorba despre o gustare crocantă. La ora mesei ar trebui să-ți rezervi 20-30 de minute exclusiv pentru această activitate. Vei putea savura în tihnă aromele, vei mesteca mai încet, iar controlul asupra apetitului se va prelungi timp de câteva ore. Nici cărțile sau revistele nu sunt indicate când iei masa.

 
5. Mănânci pe ascuns

De față cu ceilalți mănânci mereu sănătos, dar de multe ori profiți de neatenția lor pentru a savura lucruri interzise în timp ce te ascunzi într-un colț? Nutriționiștii consideră că acest obicei poate afecta negativ silueta, precum și imaginea de sine. 
Dacă atunci când partenerul tău merge la culcare pornești repede spre frigider și savurezi o gustare hipercalorică, este un semnal că trebuie să lucrezi mai mult la meniul tău pentru că ar putea fi mult prea restrictiv. În plus, gândește-te dacă într-adevăr ți-e foame. Bea un pahar de apă, așteaptă 20 de minute și vezi dacă mai simți în continuare nevoia să mănânci ceva. De multe ori setea și foamea cauzează senzații similare, așa că este mai bine să bei puțină apă înainte. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro