8 motive pentru care nu poţi scăpa de kilogramele în plus
Dietă & Fitness · Dieta / 05.09.2012

Dacă trişezi în timpul dietei cu gustări la ore târzii sau cu excese în weekend, ştii foarte bine motivele pentru care nu slăbeşti. Există însă mai mulţi factori mai puţin cunoscuţi care te pot împiedica să-ţi atingi greutatea ideală. Află 8 motive pentru care nu slăbeşti.

 Dacă trişezi în timpul dietei cu gustări la ore târzii sau cu excese în weekend, ştii foarte bine motivele pentru care nu slăbeşti. Există însă mai mulţi factori mai puţin cunoscuţi care te pot împiedica să-ţi atingi greutatea ideală. Află 8 motive pentru care nu slăbeşti.

 

1. Consumi prea puţine grăsimi nesaturate
Grăsimile nesaturate au un rol important în transmiterea semnalului de saţietate către creier. Cele mai sănătoare surse de grăsimi nesaturate sunt: nuci, midgale, ulei de măsline şi avocado. Cantitatea necesară zilnic este atât de mică încât merită să încerci: un pumn de miez de nucă sau de migdale, o bucăţică de avocado sau 2-3 linguriţe de ulei de măsline peste o salată sau chiar peste brânzeturi.



2. Metabolismul tău este prea eficient
Poate ai auzit multe lucruri despre metabolismul încetinit, dar uneori eficienţa lui lucrează împotriva ta. Rata metabolismului este diferită de la o persoană la alta, iar unele consumă mult mai puţină energie pe timpul nopţii. Un metabolism foarte eficient înseamnă şi mai puţine calorii consumate când faci mişcare. Astfel de "probleme" metabolice nu pot fi rezolvate şi pot fi uneori responsabile de o greutate în exces de până la 10 kilograme.


3. Nu-i oferi corpului necesarul de calciu
Studiile de specialitate au arătat o legătură clară între deficienţa de calciu şi încercările eşuate de a slăbi. Necesarul zilnic este de 1000 miligrame şi îl poţi obţine fie cu suplimente, fie în mod natural consumând 250 mililitri lapte, 250 mililitri iaurt, puţină brânză (45 grame), seminţe de susan, seminţe de chia sau legume cu frunze verzi.

4. Ai probleme cu tiroida
Când tiroida devine mai puţin activă, pierderea în greutate este îngreunată semnificativ. Hipotiroidismul este diagnosticat de multe ori foarte târziu, deoarece simptomele sale nu sunt cu adevărat alarmante. Acestea includ oboseală, uscarea pielii, dureri ale încheieturilor şi muşchilor, iar în unele cazuri chiar depresie.


5. Suferi de intoleranţă slabă la anumite alimente
În timp ce alergiile au simptome grave şi pot fi detectate uşor prin teste, intoleranţa slabă la anumite alimente include simptome ca balonarea şi retenţia apei. Intoleranţele cele mai răspândite includ lactoza, glutenul şi proteinele din ouă, soia, nuci, alune şi porumb.

6. Nu consumi cantitatea ideală de carbohidraţi
Un studiu publicat de Jurnalul American Dietetic Association a arătat ca oamenii care obţin între 46% si 64% (290-319g) din necesarul caloric zilnic din carbohidraţi slăbesc mai uşor sau îşi menţin mai uşor greutatea. Un meniu echilibrat şi evitarea dietelor prea bogate sau prea sărace în carbohidraţi te-ar putea ajuta să slăbeştti mai uşor.


7. Urmezi un tratament medicamentos cu efecte secundare puternice
Creşterea în greutate sau faptul că nu slăbeşti pot fi cauzate şi de medicamente. Urmăreşte-ţi greutatea atunci când începi un tratament cu antidepresive, steroizi şi chiar anticoncepţionale. Dacă te îngraşi discută cu medicul o alternativă.

8. Suferi consecinţele dietei din copilărie

Cercetătorii analizează în continuare mai multe ipoteze cu privire la legătura dintre dieta prenatală sau cea din copilărie şi greutatea de adult. Dacă eşti perfect sănătoasă şi nu ai probleme cu voinţa, dificultăţile de a slăbi ar putea avea o astfel de cauză. Dacă mama ta a consumat multe grăsimi în timpul sarcinii sau ai avut o dietă foarte bogată în proteine în copilărie, acestea ar putea fi motivele pentru care nu poţi să slăbeşti în prezent.

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro