Anorexia: 6 semne că te îmbolnăveşti
Te înfometezi, eşti obsedată de exerciţii fizice şi eviţi produsele bogate în calorii? Este foarte posibil ca, în curând, să te numeri printre persoanele anorexice. Medicii şi psihologii spun că, pentru a nu ajunge anorexică, este indicat să fii extrem de atentă la câteva semnale care îţi pot atrage atenţia că ceva nu este în regulă cu tine.
Te înfometezi, eşti obsedată de exerciţii fizice şi eviţi produsele bogate în calorii? Este foarte posibil ca, în curând, să te numeri printre persoanele anorexice. Medicii şi psihologii spun că, pentru a nu ajunge anorexică, este indicat să fii extrem de atentă la câteva semnale care îţi pot atrage atenţia că ceva nu este în regulă cu tine.1. Eşti în permanenţă stresată şi tristă
La serviciu ai foarte multe de făcut, acasă nu ştii cum şi pe ce să pui mâna mai întâi, banii nu sunt niciodată suficienţi, iar la şedinţa cu părinţii ai aflat şi de o notă mică. Astea toate înseamnă stres, tristeţe. E cazul să iei o pauză şi să te bucuri de viaţă. Câteva zile de concediu, chiar şi neplătit, îţi vor face categoric bine, iar odihna îşi va spune cuvântul.
2. Pierzi controlul
Înainte ştiai tot ce mişcă în viaţa ta şi poate chiar a altora. Acum însă nu mai ştii nici măcar ce vrei, iar viaţa ţi se pare lipsită de sens. Nu mai ai încredere în tine, iar ce vezi în oglindă nu te satisface. Practic, nu te mai placi şi nu mai ai chef de viaţă. Într-o astfel de situaţie nu trebuie să te complaci, pentru că anorexia este foarte aproape. Aşa că fă mişcare, du-te la sală (dar nu pentru slăbit, ci pentru revigorare), la coafor ori la cosmetică şi fă o schimbare de look. E utilă chiar şi o ieşire relaxanta la shopping.
3. Eviţi prietenii şi mănânci rar
Dacă amicii te invită la o bere în oraş sau chiar la o pizza şi tu îi eviţi în mod constant, atunci trebuie să analizezi care este cauza acestor refuzuri repetate. Un astfel de comportament poate fi un semn al anorexiei.
Şi mâncatul extrem de rar trebuie să-ţi dea de gândit, mai ales dacă ai slăbit foarte mult în ultima vreme şi încă ţi se pare că eşti grasă. Dacă mai ai şi obsesia dietelor, a caloriilor şi a grăsimilor, atunci chiar că rişti să fii anorexică.
4. Faci multă gimnastică, porţi haine largi
E foarte bine să mergi la sală şi să faci sport sau să încerci tot felul de exerciţii fizice acasă, însă totul are o limită. Dacă tot timpul liber ţi-l foloseşti pentru asta, ceva nu este în regulă. Dacă în dulap mai ai cumva şi haine foarte lungi şi largi, special croite pentru a-ţi ascunde formele, atunci situaţia nu este deloc roz. Mai bine bucură-te de formele pe care le ai şi pune-le în evidenţă cu ajutorul unor haine potrivite. Câteva kilograme în plus (dacă ele într-adevăr există) ar putea să facă parte din farmecul tău.
5. Citeşti cărţi şi site-uri despre slăbit rapid
Evident că este foarte bine să fii tot timpul informat şi la curent cu tot ce este nou. Însă asta nu înseamnă că trebuie să cumperi orice carte despre diete sau să stai pe net continuu, la discuţii, pe forumuri, şi să faci schimb de metode de slăbit. Orice cură de slăbit după ureche (fie ea documentată) poate avea doar rezultate limitate. De aceea, dacă vrei musai să slăbeşti, mergi mai întâi la un doctor şi vezi ce părere are el: chiar trebuie să slăbeşti sau te încadrezi în grafic?
6. Iei laxative fără motiv
Laxativele sau pastilele de slăbit sunt preferate de persoanele anorexice. Aşa că, dacă ai în poşetă astfel de pilule, mai bine le arunci. Iar data viitoare când vei fi tentată să dai banii pe ele, mai bine te programezi la un nutriţionist, să-ţi explice el, pe îndelete, cum şi ce anume să mănânci ca să fii şi sănătoasă, şi frumoasă.