Cele 2 diete sănătoase pe care le poți urma pe termen lung
Dietă & Fitness · Dieta / 12.07.2020

Din când în când, apar diete care îți promit că o să slăbești fără efort într-un timp foarte scurt. Care sunt însă cele 2 diete sănătoase pe termen lung?

Citeste mai jos despre avantajele si dezavantajele dietelor pentru slabit, dar si care dintre ele au trecut testul timpului.

Cele 2 diete sanatoase pe care le poti urma pe termen lung


Dietele rapide sunt foarte tentante, dar daca nu gasesti un plan alimentar pe care sa-l poti urma pe termen indelungat sau chiar pentru tot restul vietii, atunci cu siguranta te vei ingrasa la loc.

Dieta pe care o urmezi functioneaza?


Atunci cand vrei sa slabesti, primul instinct poate fi acela de a apela la o dieta. Si intotdeauna vei gasi o noua dieta din ce in ce mai restrictiva. Iar oamenii nu reusesc sa le mentina tocmai pentru ca sunt atat de restrictive. Cele mai multe diete te ajuta sa slabesti pe termen scurt, insa dupa aceea cei mai multi dintre noi revin la vechile obiceiuri culinare si se ingrasa la loc.


Insa exista cel putin doua tipuri de diete care nu se supun regulii de mai sus: dieta DASH si dieta mediteraneana. Dr. Natalie Allen, expert in nutritie in cadrul University of Missouri a aratat ca aceste diete sunt sustenabile, mentin sanatatea inimii si reduc tensiunea arteriala pe termen lung. Ele nu se bazeaza pe omiterea sau consumarea unui anume tip de macronutrienti, ci sunt mai mult ghiduri care te ajuta sa faci cele mai bune alegeri alimentare. “Multe regimuri alimentare sunt bazate pe restrictionarea consumului unui anume aliment sau a unei grupe de alimente. Dieta mediteraneana si dieta DASH pun mai mult accentul pe ce sa incluzi in alimentatie, si nu pe principiul totul sau nimic”.


Beneficiile dietelor mediteraneana si DASH


Dieta mediteraneana este inspirata din obiceiurile culinare ale popoarelor care locuiesc in apropierea Marii Mediterane si incurajeaza consumul de produse lactate, peste si pui in loc de carne rosie, folosind uleiul de masline ca sursa de grasimi mononesaturate. De asemenea, este incurajat consumul de fructe, legume, paine, cartofi, leguminoase, nuci si seminte. Este permis si consumul moderat de vin rosu.

“La fel ca si dieta mediteraneana, dieta DASH are ca scop reducerea tensiunii arteriale prin cresterea consumului de fructe si legume proaspete. Spre deosebire de alte diete, niciuna dintre cele de mai sus nu se concentreaza pe consumul sau pe evitarea consumului unui anumit tip de macronutrienti (carbohidrati sau grasimi). Se bazeaza pe alegerea unor alimente superioare din punct de vedere al calitatii”, explica expertul.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro