De ce e bine să mănânci 2 roșii pe zi
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că adulții care mănâncă mai mult de 2 roșii pe zi au o rată mai mică a declinului funcțiilor pulmonare, iar persoanele care s-au lăsat de fumat se pare că au cele mai multe beneficii. Iată de ce este bine să mănânci 2 roșii pe zi, chiar dacă nu fumezi!
Motivul pentru care e bine să mănânci 2 roșii pe zi
Au fost observate beneficii similare și pentru persoanele care consumă mai mult de trei porții de fructe proaspete pe zi, în special mere. Studiul arată că dieta ar putea ajuta la repararea daunelor pulmonare în cazul oamenilor care au renunțat la fumat, după cum a declarat Vanessa Garcia-Larsen, de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore.
De asemenea, o dietă bogată în fructe poate încetini procesul natural de îmbătrânire a plămânilor, chiar dacă nu ai fumat niciodată. În studiul publicat în European Respiratory Journal, cercetătorii au analizat datele de la 680 de persoane din Germania, Anglia și Norvegia, care s-au înscris la un studiu de sănătate în 2002. Participanții au răspuns la un chestionar și au fost supuși la două tipuri de teste pulmonare la începutul studiului, iar apoi din nou la o perioadă de 10 ani. Un test măsura cantitatea de aer pe care o poate expira o persoană, iar celălalt test cât de mult aer poate inhala o persoană în șase secunde.
Alți factori, cum ar fi vârsta, înălțimea, greutatea, sexul, venitul și nivelul activității fizice al participanților, au fost luate în considerare în analiza asocierilor dintre dietă și sănătatea pulmonară.
S-a descoperit că rata declinului pulmonar, care începe în mod normal la vârsta de 30 de ani, a fost mai mică la persoanele care au consumat roșii și alte fructe.
Printre foștii fumători, legătura a fost și mai impresionantă, sugerând că dieta acestora poate ajuta la repararea daunelor provocate de tutun. Efectul a fost observat numai în cazul fructelor și legumelor proaspete, nu procesate.
Constatările acestea au nevoie de recomandări dietetice, în special în cazul persoanelor supuse riscului de a dezvolta boli respiratorii. Dieta ar putea deveni o modalitate de combatere a acestor afecțiuni pe întregul glob. Unul dintre punctele slabe ale studiului este faptul că dietele participanților au fost evaluate doar la începutul studiului.