Atentie la zahar, alcool, fumat si sedentarism!Zaharul si alcoolul nu furnizeaza multi nutrienti, dar aduc multe calorii. Isi aduc deci contributia la cresterea colesterolului prin cresterea in greutate. Un organism supraponderal contine in exces grasimi saturate.

De asemenea, fumatul si sedentarismul maresc riscul aparitiei unor afectiuni cardiace. Renuntarea la fumat este un sfat pretios, de care ar trebui sa tina cont cat mai multe persoane, in special cei cu nivel crescut de colesterol.

Evita alimentele care contin mult sodiu!


In general, pacientii care au nivelul seric de colesterol ridicat sufera si de hipertensiune arteriala. Prin reducerea sodiului, se poate pastra tensiunea in limite normale. Sarea de masa este 50% sodiu. Sodiul este de asemenea un ingredient in multe alimente procesate. Se recomanda citirea etichetelor si alegerea numai a produselor care nu contin mai mult de 300 mg de sodiu intr-o portie. Verdeata si mirodeniile pot fi folosite in locul sarii pentru a da gust mancarurilor. Nu trebuie folositi inlocuitorii sarii decat la recomandarea medicului.

Alege o viata activa!


Exercitiile fizice ajuta la reducerea nivelului colesterolului si previn construirea depozitelor de colesterol. Concomitent cu miscarea, putem beneficia si de o reducere a stresului, considerat un alt factor de risc important in cazul bolilor cardiovasculare.

Mananca peste de trei ori pe saptamana!


Se recomanda consumul des de peste, de cel putin 3 ori pe saptamana. Anumiti pesti marini si oceanici cum ar fi macroul, somonul, heringul, tonul, contin un ulei numit acid gras Omega 3. Acesta contribuie la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului in sange.

Carbohidratii iti vor da energie


Cresterea cantitatatii de carbohidrati (paste, seminte, cartofi), ca si grasimile, sunt o excelenta sursa de energie, dar fara efectul negativ pe care grasimile il pot avea asupra organismului. Si aici insa, se recomanda prudenta. Consumati 20-30 de grame de fibre in fiecare zi. Alimente cum ar fi legumele, cerealele integrale, orezul brun, merele, capsunile si morcovii, trebuie consumate pentru ca ele contin fibra solubila. Aceasta ajuta la scaderea colesterolului din sange.

Este important sa cititi etichetele, informatiile în legatura cu principiile alimentare: grasimi saturate si nesaturate, grasimi totale, colesterol, calorii.
De obicei reducerea colesterolului total si a HDL-colesterolului nu apare inainte de cateva saptamani.
Nu asteptati rezultate foarte spectaculoase. Cel mai frecvent, prin dieta controlata, se obtin reduceri de 10-15% ale nivelului de colesterol. Chiar o reducere de 1% a colesterolului reduce riscul de a face un eveniment cardiac.
Aceste cateva sfaturi, aplicate cu grija si perseverenta, pot preveni cresterea colesterolului sanguin dar si reducerea nivelului acestuia.
  • ricamil, duminică, 08.08.2010 09:36
    continuare

    salata verde ,iseberg,salvie,oregano,rozmarin,busuioc,salatica...folosesc ceaiuri f multe (ceaiul verde)...in plus studiez l.engleza si olandeza,citesc f multe carti,rebusul zilnic,somnul de 7 ore,suntem f activi,radem f mult,la tv urmarim in mod deosebit programele de divertisment,folosesc netul ....acesta e noul stil de viata,care are si urmari de slabire,am dat jos in jur de 7 kg in aceasta perioada....si ne bucuram ca suntem la ....varsta de 64 ,respectiv 65 de ani si ne mandrim ca reusim sa respectam toate acestea....mai e nevoie de multa informatie ,corecta si multa ,multa vointa

  • ricamil, duminică, 08.08.2010 09:25
    Alimentatie sanatoasa

    Imi place articolul ,ma regasesc aici prin schimbarea totala ,a alimentatiei bazata pe informatiile expuse de d na dr Larisa Popescu,de un an si jum noul stil de alimentatie si viata imi e benefic si mie si sotului meu ...bazat pe legume,fructe,pui slab,peste (numai de pescuit)ulei de masline extravirgin,cereale (fitness)gustari intre mese,lactate degresate,cate 8 pahare cu apa (numai de la izvor)si multa miscare,cu bicicletele sau drumetiii...cu salate f multe ,cu rucola etc

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro