Dieta Pascala
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 650 46 50; 0721 091 762. sau [email protected], 25.04.2005

Mai sunt aproape doua saptamani pana cand vom sarbatori Pastele si probabil ca multe dintre noi am hotarat sa tinem deja post sau poate vom face acest lucru doar in Saptamana Mare. Despre ceea ce inseamna alimentatie exclusiv vegetariana s-au scris deja foarte multe lucruri si stim in mare parte cam care sunt recomandarile si riscurile. Ramane un lucru important de discutat caruia probabil ii acordam o mai mica importanta: excesul de alimente din Ziua Pastelui.

Pentru a ne bucura cum se cuvine de Sfintele Sarbatori de Paste, ne vom grabi sa asezam pe masa cat mai multe si cat mai variate preparate si vom dori sa gustam pe rand din fiecare cate putin sau poate chiar mai multe. Nu vom folosi acest spatiu pentru a atrage atentia asupra excesului alimentar, ci mai degraba pentru a incerca sa aflam mai exact care sunt valorile nutritive importante pe care le consumam la aceasta sarbatoare. Traditionalele meniuri preparate cu aceasta ocazie vor contine din abundenta carne de miel si oua. La protap sau la cuptor, in bors sau in drob, carnea de miel este o prezenta delicioasa a acestei perioade.


Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandata, intrucat ea contine o cantitate mare de proteine, vitamine si microelemente. De exemplu, intr-o portie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substante nutritive, exprimate si in procente care reprezinta doza zilnica recomandata unei persoane adulte sanatoase:

Energie 260 kcal 18%
Vitamina B12 2,65 mcg 88%
Vitamina B6 0,13 mg 13%
Vitamina B3 11,5 echivalenti 74,8%
Vitamina B2 0,25 mg 23%
Vitamina B1 0,09 mg
10%
Zinc 5,5 mg 55%
Fier 2,12 mg 22%
Magneziu 25 mg 11%
Acid folic 20 mcg 10%
Proteine 26,37 g 40%

La fel si despre oua putem vorbi ca despre niste adevarate complexe energetice naturale care trebuie consumate totusi cu masura. Din analiza unui ou de marime medie - 60 g, rezulta 33,4 g albus si 16,6 g galbenus, care au urmatoarea compozitie:

Energie 75 kcal
Apa 37,7 ml
Proteine 6,25 g
Lipide 5,01 g
Carbohidrati 0,61

Asadar, doua dintre cele mai consumate alimente din aceasta perioada furnizeaza o serie de nutrienti necesari bunei functionari a organismului, insa trebuie asociate cu multe salate de legume de sezon, preparate in abur sau, cel mai indicat, crude. Apa proaspata si fructele trebuie consumate intre mesele bazate pe carne si oua pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro