Dieta pe bază de recompense: soluția creativă pentru a slăbi
Dietă & Fitness · Dieta / 27.03.2019

Vrei să respecți o dietă, dar de fiecare dată cedezi în fața tentațiilor cu multe calorii? Dacă folosești un sistem pe bază de recompense utile vei avea șanse mai bune să neutralizezi dependența de alimente hipercalorice.

Pentru multe dintre persoanele care au probleme cu excesul de kilograme mâncarea reprezintă o modalitate de a scăpa de stres sau de a se consola atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori. Din păcate nu este un mecanism util pentru că de îndată ce te uiți în oglindă sentimentele de frustrare, supărare, tristețe sau dezamăgire se vor accentua. Alimentele utilizate pentru a-ți regăsi confortul și echilibrul emoțional nu sunt remedii eficiente, ci vor înrăutăți situația prin crearea unei imagini de sine negative.
Dacă nu înțelegi de ce se adaugă tot timpul mai multe kilograme și greutatea ideală pare din ce în ce mai departe trebuie să-ți analizezi cu atenție obiceiurile alimentare și să observi cum te raportezi la mâncare. Alimentele din meniul tău nu au rolul de a elimina emoțiile negative sau de a te răsplăti pentru că ai reușit să îți atingi un scop. Fiecare obiectiv sau moment dificil vor deveni mai puțin complicate dacă ești mulțumită de felul în care arăți și nu te temi de provocări pentru că știi deja că ești o persoană valoroasă care merită tot ce este mai bun. Pentru a reuși să slăbești specialiștii te sfătuiesc să aplici obiceiul dăunător în sens invers.

 
Reinterpretează sistemul de recompense

O strategie care include recompense poate fi foarte eficientă dacă este utilizată corect în cadrul procesului de slăbire. În loc să te gândești la mâncare ca la un refugiu, poți crea un alt tip de recompense pentru a evita să te gândești tot timpul la următoarea masă ori gustare. Micile surprize pe care ți le faci și care nu au nicio legătură cu mâncarea te pot stimula să faci alegeri alimentare corecte și să te menții în formă. Un astfel de plan de acțiune este foarte util și pentru copii pentru a evita crearea unei obișnuințe de a fi răsplătiți pentru notele bune sau lucrurile pe care le fac corect prin intermediul deliciilor culinare.
Oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud au testat această teorie atât în cazul adulților, cât și pentru copii. Au observat că cei mici erau dispuși să reducă porțiile de mâncare la jumătate dacă li se ofereau căști pentru a asculta muzică. Adulții erau dispuși să mănânce mai puțin dacă li se oferea numai șansa de a câștiga un premiu, de exemplu un voucher pentru haine sau pantofi, o sumă mică de bani sau mile în plus pentru călătoriile cu avionul. În plus, participanții la studiu nu au simțit nevoia să compenseze porțiile mai mici consumate în cadrul acestui experiment mâncând mai mult la finalul zilei.

 
Cum alegi recompensele corecte

Există multe modalități pentru a te motiva, nu neapărat la fiecare masă, dar mai ales în intervalele în care știi că există un risc mare să mănânci mai mult decât trebuie. Încearcă să pui deoparte banii pe care i-ai economisit de fiecare dată când mergi la restaurant și nu comanzi desert sau alegi doar supă ori o salată. Folosește sumele strânse la finalul fiecărei luni pentru a-ți cumpăra un mic cadou care să nu aibă legătură cu mâncarea.
Este indicat să realizezi o listă cu lucrurile pe care ți le dorești și care nu sunt conectate în niciun fel cu domeniul culinar, iar apoi să calculezi cât de mult trebuie să economisești pentru a reuși să le obții. Îți poți concentra eforturile și prin selectarea unor cadouri care au legătură cu fitness-ul sau sănătatea.

 
Iată câteva exemple de recompense care te pot motiva să slăbești:

- o colecție de muzică specială pentru antrenamentele fitness;
- o nouă coafură sau culoare a părului care vor evidenția cât de bine arăți în timp ce slăbești;
- o zi la spa, inclusiv ședințe de masaj.
Poți extinde ideea de recompensă și pentru a-ți îmbunătăți reacțiile în locațiile unde ai acces la alimente nesănătoase. De exemplu, mergi la un film în loc să mergi la fast food sau pune flori în coșul de la supermarket în loc de biscuiți, înghețată și prăjituri.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro