Mit sau realitate: Ți se micșorează stomacul dacă mănânci mai puțin?
Dietă & Fitness · Dieta / 05.03.2018

Atunci când vrei să slăbești, ai senzația că stomacul tău parcă s-a micșorat în timpul săptămânilor în care mănânci sănătos.

De asemenea, cele mai multe persoane simt că stomacul lor se lărgești atunci când au stil de viață nesănătos și mănâncă ma mult decât ar avea nevoie. Dar stomacul chiar se lărgește sau se comprimă în funcție de obiceiurile alimentare ale unei persoane?

Se pare că există un sâmbure de adevăr, dar lucrurile sunt mult mai complicate de atât, potrivit specialiștilor citați de womenshealthmag.com. "Stomacul este un organ conceput să se întindă", explică medicul gastroenterolog Kyle Staller.

Când mănânci, alimentele nu cad pur și simplu într-un "sac" mare, ci intră în primă fază într-o zonă a stomacului numită fundus sau partea superioară a stomacului. Această parte se lărgește atât cât poate pentru a cuprinde alimentele pe care le consumi, dar dimensiunile sale diferă de la o persoană la alta. Unii oameni pot avea o capacitate mai mare, în timp ce alții nu au prea mult spațiu la dispoziție.

"Dacă ai avut o masă consistentă, stomacul tău nu se lărgește brusc și rămâne astfel. De fapt, se micșorează la loc la dimensiunea sa normală, după aproximativ patru ore, pe măsură ce mâncarea este împinsă în intestinul subțire
", declară medicul. Dar dacă mănânci cu regularitate mai mult ca de obicei și într-un ritm rapid, care nu permite stomacului să transmită creierului că este plin, este posibil să îți obișnuiești stomacul să cuprindă mai multă mâncare.

De asemenea, dacă pentru o perioadă nu mănânci la fel de multă mâncare ca de obicei, așa cum se întâmplă atunci când urmezi o dietă, stomacul tău nu devine mai mic, dar nu va mai putea să cuprindă imediat aceeași cantitate de mâncare pe care o consumai înainte. Acesta este motivul pentru care ai tendința de a te sătura mai repede când consumi o masă consistentă, după ce ai urmat o dietă.

"Este aceeași situație ca și în cazul mușchilor neatrenați: vei putea face din ce în ce mai puține exerciții dacă nu îi folosești", explică medicul.

Echilibrul este esențial pentru a menține sănătatea stomacului, dar și pentru a avea o greutate optimă. Porțiile trebuie controlate cu grijă, astfel încât să poți preveni abuzurile. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că oamenii au tendința de a mânca mai mult atunci când au porții mai mari în farfurie, dar și atunci când își mai pot pune o porție fără să se ridice de la masă. Prin urmare, pune mai puțin în farfurie și nu așeza întreg vasul cu mâncare pe masă. 

De asemenea, înfometarea nu este niciodată o soluție optimă pentru a scăpa de kilogramele în plus. În perioadele în care mănânci foarte puțin, organismul intră într-o stare de alertă și depozitează mai multe calorii sub formă de grăsime la următoarea masă consistentă, ceea ce nu te ajută să slăbești.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro