Pot veganii să mănânce cartofi prăjiți din cartofi dulci?
Dietă & Fitness · Dieta / 18.12.2018

Cartofii dulci au un conținut ridicat de vitamine și minerale, dar modalitatea de preparare este decisivă pentru a putea stabili dacă pot fi incluși în cadrul unui meniu vegan.

Fac parte din categoria legumelor bogate în amidon și au un rol esențial în cadrul unui meniu echilibrat prin furnizarea unei cantități importante de nutrienți. Dacă te gândești separat la cartofii dulci nu există nicio îndoială că pot fi consumați de vegani, dar în funcție de restul ingredientelor care sunt adăugate pentru a-i prepara pot fi incluși sau nu într-o dietă vegană. În cazul în care nu pregătești cartofii prăjiți crocanți la tine acasă este indicat să verifici lista completă a ingredientelor pentru a putea să respecți în continuare planul de alimentație ales.

 
Iată cum poți stabili dacă poți consuma cartofii prăjiți din cartofi dulci:

 
1. Dacă îi prepari acasă

În cazul în care alegi să pregătești chiar tu cartofii prăjiți acasă vei putea fi sigur că se încadrează în regulile de dietă pe care le urmezi. Ai controlul asupra celorlalte ingrediente pe care le adaugi și vor fi gata rapid, având un gust senzațional. Atâta timp cât utilizezi ulei de măsline sau orice alt ulei vegetal, cartofii prăjiți nu vor conține grăsimi animale. Dacă nu vrei să-i consumi doar cu sare sau simpli este momentul să te gândești la un amestec de condimente care este conform cu principiile vegane. Poți prepara un mix din sare, piper roz și pudră de usturoi sau, dacă ți-e poftă de o variantă mai aromată, poți presăra scorțișoară și nucșoară peste cartofii prăjiți.

 
2. Dacă mergi la restaurant

În zilele în care preferi să mergi la masă la restaurant trebuie să fii atent la ceea ce comanzi pentru că nu toate preparatele sunt vegane, chiar dacă dau această impresie inițial. Dacă ai studiat meniul și vrei să comanzi cartofi prăjiți din cartofi dulci, nu presupune automat că sunt vegani. În ultima perioadă majoritatea restaurantelor au început să utilizeze grăsimea de rață sau untura pentru a intensifica gustul rețetelor, dar aceste două ingrediente nu sunt permise de regimul vegan.
În unele cazuri ingredientele utilizate pentru a prepara cartofii prăjiți nu conțin produse de origine animală, dar este posibil ca uleiul să fie contaminat pentru că a fost deja folosit pentru a prăji carne sau produse similare, ceea ce nu este acceptat de majoritatea veganilor. Cel mai bine este să întrebi chelnerul cum sunt pregătiți cartofii prăjiți pentru a fi sigur că felul de mâncare comandat corespunde principiilor tale nutritive.

 
3. Dacă alegi cartofii prăjiți congelați

La raionul de produse congelate de la supermarket precis vei găsi și cartofi dulci alături de varianta clasică de cartofi prăjiți. Ingredientele vor fi diferite în funcție de producător, dar majoritatea sunt considerate vegane. Este foarte important să citești eticheta cu atenție și să eviți produsele care conțin lactoză, ouă sau alte produse de origine animală. De asemenea, unii conservanți sau coloranți pot fi derivați din produse de origine animală, așa că este preferabil să alegi o marcă fără astfel de ingrediente.

 
4. Nu uita de condimente

De multe ori cartofii prăjiți sunt serviți cu diferite condimente sau sosuri. Ketchup-ul, muștarul și siropul de arțar sunt compatibile cu dieta vegană, dar alte condimente cum este maioneza pot conține lapte, unt sau ouă și nu sunt permise. De asemenea, sunt evitate amestecurile de condimente care conțin zahăr brun deoarece în procesul de filtrare sunt folosite oase de animale. De fiecare dată când ai îndoieli asupra unui ingredient este util să-l verifici pe site-ul producătorului pentru a-ți da seama dacă îl poți consuma sau nu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro