Număratul caloriilor nu este o soluție


Jacquie Lavin, conducătoarea departamentului de nutriție și cercetare de la Slimming World a adăugat: „ Acest studiu dovedește clar că slăbitul nu stă în număratul caloriilor și mâncatul porțiilor mici. Trăim cu impresia că trebuie să fim foarte stricți atunci când vrem să slăbim – să numărăm și să cântărim totul și să reducem porțiile- dar această abordare restrictivă nu face decât să ne facă să ne simțim și mai înfometați. Alimentele cu densitate energetică scăzută le includ și pe acelea bogate în apă, fie înainte, fie după gătire, cum sunt orezul și pastele și, de asemenea, fructele și legumele”.

Alimentele cu densitate energetică mare – cu mai multe calorii per gram – conțin adesea multe grăsimi, așa cum este cazul brânzeturilor, biscuiților, ciocolatei și dulciurilor, maionezei și untului. 
Carnea și peștele sunt considerate alimente cu densitate energetică medie și ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, potrivit British Nutrition Foundation.

Mai multă mâncare nu înseamnă mai multe calorii


Studierea celor 78 de femei supraponderale și obeze a fost prima situație în care au fost comparate metodele Slimming World și NHS Live Well. Femeile au fost ținute sub observație de-a lungul unui program de 14 săptămâni și au fost analizate și tiparele de hrănire ale acestora. În zilele în care au mâncat alimente cu densitate energetică scăzută, participantele la studiu au consumat cu până la 1,2 kg de mâncare mai mult, dar au avut un aport caloric mai scăzut. În acele zile au avut un aport caloric de 1901 calorii spre deosebire de zilele în care au consumat alimente cu densitate energetică mare, situație în care aportul caloric a fost de 2958 de calorii. Cele 37 de participante la programul Slimming World au mers săptămânal la procesul de cântărire, iar cele 41 de participante din cadrul programului NHS au beneficiat doar de sprijin online. Concluziile au fost publicate în Journal of Nutrition.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro