Exercițiile fizice și mentale din tinerețe pot preveni demența
Dietă & Fitness · Intretinere / 17.03.2019

Demența și boala Alzheimer apar, în general, mai târziu în viață. Dar cercetătorii spun că ceea ce faci în tinerețe, inclusiv activitățile precum cititul și grădinăritul, îți pot afecta riscul de a dezvolta aceste afecțiuni.

Într-un nou studiu publicat în revista Neurology, cercetătorii din Suedia au descoperit că activitățile de stimulare mentală și exercițiile fizice pot reduce în mod independent riscul oamenilor de a dezvolta multe tipuri de demență, precum boala Alzheimer.

Cum pot preveni demența exercițiile fizice și mentale pe care le faci în tinerețe?


Studiul a inclus 800 de femei care aveau în medie 47 de ani la începutul studiului, iar cercetătorii le-au urmărit timp de 40 de ani. La începutul studiului, participantele au răspuns la întrebări legate de activitatea lor mentală și fizică. Activitățile mentale au inclus totul, de la citit până la vizitarea unui muzeu, participarea la un concert, cântatul la un instrument, desenatul, participarea la slujbe religioase sau mersul în club. Activitățile fizice au inclus mersul pe jos, grădinăritul, tenisul, ciclismul, înotul sau participarea la sporturi competitive. În funcție de cât de des au făcut aceste activități, oamenii de știință le-au clasificat pe participante. Timp de șase ori de-a lungul studiului femeile au participat la teste cognitive, pentru a le fi evaluată acuitatea mentală, iar cercetătorii au strâns informații despre orice diagnostic de demență în această perioadă.

Femeile care s-au implicat în mai multe activități mentale au redus riscul de a dezvolta orice tip de demență cu 34% comparativ cu cele care au raportat mai puține activități mentale. Iar femeile care au făcut mișcare în mod regulat la un nivel intens de câteva ori pe săptămână au avut un risc cu 57% mai mic de a dezvolta o combinație de Alzheimer și demență comparativ cu cele care au făcut mai puțină mișcare. 

Autorii studiului speră ca aceste rezultate să le ofere oamenilor speranță. Demența este o problemă în creștere în întreaga lume și nu există niciun tratament pentru această boală. Acest studiu arată că activitatea mentală este la fel de importantă precum activitatea fizică când vine vorba de creșterea șanselor unei înaintări în vârstă sănătoase.

Studii similare care au analizat legătura dintre activitatea fizică sau psihică și demență nu includ, de obicei, o perioadă de observație atât de lungă. Cele mai multe studii iau în calcul persoane care sunt mult mai în vârstă și care au fost deja afectate de diferite tipuri de demență. 

Noul studiu a fost adaptat și pentru faptul că unele participante s-ar putea confrunta deja cu semne timpurii ale demenței. S-a constatat, de asemenea, că exercițiile și activitățile mentale au redus riscul de demență independent unele de celelalte. Beneficiul activităților mentale a avut loc indiferent de numărul de activități fizice efectuate de femei. Și același lucru s-a întâmplat și în cazul exercițiilor fizice. Femeile care au fost mai active au parte de beneficii indiferent de cât de multă activitate mentală au avut.

Rezultatele sprijină concluziile unui alt studiu recent, conform căruia o educație mai bună nu este neapărat corelată cu un risc mai scăzut de demență. Însă activitatea cognitivă la mijlocul vieții și mai târziu, când începe procesul demenței cauzate de înaintarea în vârstă, ar putea reduce riscul. Studiul nu a putut analiza dacă femeile care erau implicate în activități fizice și mentale au un risc și mai scăzut de demență. Însă este posibil. Studiul doar a analizat activitățile femeilor la un moment dat și a presupus că aceste tipare au continuat pentru cea mai mare parte a vieții participantelor.

Cu toate acestea, concluziile ar trebui să le ofere medicilor mai multe motive pentru a discuta despre activitățile mentale și fizice cu pacienții lor înainte de apariția primelor semne.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro