10 alimente care nu sunt atât de sănătoase pe cât credeai
Un pahar obişnuit de lapte de migdale este practic lipsit de substanţe nutritive, el conţine doar 2% migdale, adică proteinele aproape că nu există!
Iflscience ne prezintă o selecţie a alimentelor despre care credeam cu totul altceva:1. Lapte de migdale
Laptele de migdale a crescut în popularitate în ultimii ani, însă acesta este practic lipsit de substanţe nutritive. Dacă migdalele în sine sunt o bogată sursă de proteine, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre laptele obţinut. Un pahar obişnuit de lapte de migdale conţine aproximativ 2% migdale, ceea ce înseamnă că proteinele sunt aproape inexistente, restul fiind vitamine adăugate.
2. Sucul
Când faci un suc proaspăt de fructe şi legume, elimini toate fibrele, ingredientul cel mai important care îţi dă senzaţie de saţietate până la următoarea masă. Ceea ce păstrezi e doar zahărul! Pe termen scurt, o cantitate mare de zahăr şi puţine proteine îţi provoacă poftă de mâncare, schimbări de dispoziţie şi lipsa de energie. Pe termen lung, poţi pierde din masa musculară.
3. Untul de migdale
Untul de migdale este destul de scump, însă conţine proteine, grăsimi sănătoase şi vitamina E. Ceea ce nu ştiţi este că untul de arahide care conţine doar arahide şi sare are aceleaşi proprietăţi nutritive, însă este mult mai ieftin.
4. Orice care promite detoxifierea organismului
Organismul nostru are un sistem propriu de filtrare a substanţelor nocive, aşa că detoxifierea nu este necesară decât atunci când aţi fost otrăvit. Rinichii filtrează sângele şi elimină deşeurile din alimentaţia noastră, iar ficatul detoxifică orice chimicale pe care le ingerăm.
5. Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este aproape identic cu cel de măsline în ceea ce priveşte conţinutul de calorii şi grăsimi. O lingură de ulei de cocos conţine 12 grame de grăsimi saturate şi doar 1 gram de grăsimi sănătoase poli-nesaturate, pe când uleiul de măsline are 1 gram de grăsimi saturate şi 10 de polinesaturate. Specialiştii recomandă evitarea grăsimilor saturate pentru că stimulează creşterea colesterolului şi a riscului de diabet zaharat tip 2.
6. Sarea de Himalaya
Culoarea roz a sării de himalaya vine de la minerale, însă este tot o sare şi conţine cantităţi mici de calciu, potasiu, fier, magneziu şi sodiu, asemănătoare cu ale oricăror alte tipuri de sare. Nu merită efortul!
7. Apa de cocos
Da, apa de cocos este o importantă sursă de potasiu, vitamine şi minerale, dar îi oferă organismului aceleaşi lucruri ca şi un pahar de apă normal sau ca o gustare bazată pe bucăţi de fructe proaspete.
8. Apa îmbuteliată
Apa îmbuteliată nu este nici pe departe mai sănătoasă ca apa de la robinet. Deşi toată lumea se fereşte de apa de la robinet, iar vânzarea celei îmbuteliate creşte pe zi ce trece, s-a demonstrat că prima este la fel de curată sau mai curată decât cea din comerţ.
9. Albuşul de ou
Mulţi dintre noi am renunţat la gălbenuşul de ou de frica creşterii colesterolului. Studiile au demonstrat, însă, că marea majoritatea a oamenilor care ţin o astfel de dietă nu cunosc modificări ale colesterolului din sânge. Aşa că dacă ştii că nu ai colesterolul ridicat, poţi consuma fără probleme ouăle întregi!
10. Granola
Cerealele crocante cunoscute sub denumirea de granola sunt o opţiune a persoanelor care vor să îşi păstreze corpurile sănătoase şi slabe. Ceea ce nu ştiu aceşti oameni este că în pungile frumos ambalate care conţin acest produs nu se găsesc doar fulgi de ovăz, ci o cantitate enormă de zahăr şi calorii!