10 mituri despre oțetul de mere
Dietă & Fitness · Nutritie / 06.11.2018

La prima vedere, nu există problemă de sănătate pe care oțetul de mere să nu o rezolve, însă realitatea este puțin diferită. Chiar dacă are cu siguranță beneficii pentru un organism puternic, trebuie să știi care sunt miturile despre acest ingredient-minune al dietelor.

Există foarte multe zvonuri despre oțetul de mere și de multe ori poți fi tentat să crezi că poate ameliora orice afecțiune, însă nu este indicat să îl folosești fără să fii bine informat. Important este să știi dacă este util pentru problema ta, fără să te lași influențat de impresia că este o substanță magică.

 
Iată care sunt principalele mituri despre oțetul de mere:

 
1. Toate tipurile de oțet de mere sunt la fel

Majoritatea persoanelor consideră că orice oțet de mere este obținut din cidrul de mere și că nu pot exista diferențe semnificative între diferite sortimente, dar de fapt există două variante de oțet: filtrat și nefiltrat. În cazul în care vrei să ai o alimentație naturală și să folosești foarte des oțetul în rețetele tale este indicat să alegi varianta nefiltrată pentru că are mai multe vitamine și minerale. Poți observa diferența dintre un oțet de mere procesat și filtrat și unul organic dacă te uiți cu atenție la sticlă. Dacă este transparent cu siguranță a fost filtrat, ceea ce înseamnă că are un conținut mai redus de nutrienți. Oțetul tulbure, cu o nuanță maronie este cel mai sănătos.

 
2. Are un gust rău

Este adevărat că nu e deloc ușor să guști oțet simplu, indiferent câte beneficii pentru sănătate ar putea avea, dar dacă îți vei face curaj să încerci o jumătate de linguriță ai putea descoperi că oțetul de mere nu are un gust atât de rău cum ți-ai închipuit. Este suficient să-l integrezi în dressingul pentru salate sau în cadrul sosurilor sau smoothie-urilor. Îl poți combina inclusiv cu miere pentru a reduce pofta de dulciuri.

 
3. Poate vindeca diabetul

Oțetul de mere menține nivelul glicemiei constant, prevenind fluctuațiile zahărului din sânge. Este util în cadrul meniului persoanelor care au rezistență la insulină și ar putea preveni declanșarea diabetului, însă în cazul persoanelor care suferă deja de această afecțiune este puțin probabil ca oțetul să poată înlocui insulina și restul medicamentelor necesare.

 
4. Nu are cum să-ți facă rău

Acest oțet are numeroase beneficii, dar nu înseamnă că nu pot exista și efecte secundare. Datorită acidului din componența oțetului de mere, smalțul dinților ar putea avea de suferit dacă este consumat nediluat. De asemenea, dacă este consumat frecvent în doze mari poate cauza scăderea nivelului de potasiu.

 
5. Face rău pielii

La prima vedere, te-ai putea gândi că oțetul va face rău tenului din cauza mirosului puternic și al conținutului acid, dar nu este deloc așa. De fapt, este foarte util combinat cu apă pentru a tonifia tenul sau pentru a îndepărta machiajul. Nu înseamnă că trebuie să renunți la cremele și gelurile pe care le folosești deja, dar nu uita că oțetul de mere poate reduce leziunile acneice și va elimina rapid cicatricile. Important este să-l diluezi întotdeauna în apă și să nu-l aplici pe piele simplu.

 
6. Poate preveni cancerul

Deși s-au realizat numeroase studii pentru a determina proprietățile oțetului de mere, rezultatele legate de prevenirea cancerului nu au fost conncludente. Unele studii au sugerat că ar putea diminua riscul de cancer esofagian, în timp ce altele au indicat că ar putea crește riscul de cancer de vezică urinară. În cele din urmă este mai sigur să te gândești că oțetul de mere stimulează digestia și imunitatea, dar nu te protejează complet și împotriva cancerului.

 
7. Are aceleași efecte ca și consumul unui măr

Chiar dacă este obținut din mere, oțetul nu are toate vitaminele pe care le conține un măr. Rezultă în urma procesului de fermentare a merelor, dar distilarea elimină nutrienți precum vitamina C și fibrele.

 
8. Singura utilizare este în cadrul alimentației

Oțetul de mere nu este destinat exclusiv meniului zilnic, ci poate avea și alte utilizări. De la îngrijirea pielii până la curățarea diferitelor suprafețe, neutralizarea mirosurilor neplăcute sau eliminarea buruienilor, oțetul de mere ar putea deveni un produs de neînlocuit în casa ta. 

 
9. Conține alcool

Nu ai cum să te îmbeți de la oțetul de mere. Deși este obținut prin fermentație, în cadrul căreia se realizează conversia zahărului în alcool, restul procesului de obținere a oțetului vizează transformarea alcoolului în acid acetic. Cantitatea de alcool rămasă în oțet la final este minimă, așa că nu ai nicio șansă să te îmbeți de la oțetul de mere.

 
10. Gătitul elimină orice beneficiu

Poate te-ai gândit că este absolut necesar să consumi oțetul neprelucrat pentru a obține beneficiile pentru sănătate. Oțetul de mere își va păstra majoritatea proprietăților chiar dacă este utilizat în diferite preparate, însă trebuie să ai grijă să nu-l fierbi sau să-l expui la temperaturi ridicate timp îndelungat pentru că ai putea elimina bacteriile benefice din componența oțetului. Cel mai bine este să-l adaugi cu câteva minute înainte ca sosul, supa sau tocănița să fie gata.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro